Ο κ. Τσίπρας μίλησε για το προσφυγικό, το Κυπριακό αλλά και τις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας κάνοντας αναφορές στην συνθήκη της Λωζάννης.
Το προσφυγικό
Ο πρωθυπουργός μιλώντας για το προσφυγικό τόνισε πως η Τουρκία έχει επωμιστεί το φορτίο των 4 εκατ. προσφύγων και συμπλήρωσε ότι «αυτό θα πρέπει να αναγνωρίζεται από την διεθνή κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξει τον γείτονά μας».
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας την συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ για το προσφυγικό είπε ότι οι ροές παράνομων μεταναστών αλλά και οι θάνατοι στο Αιγαίο έχουν μειωθεί δραστικά. Συνεχίζοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να ισχυροποιήσουν περαιτέρω την συνεργασία του αφού «τα ελληνικά νησιά έχουν επωμιστεί μεγάλο βάρος τα τελευταία χρόνια», ενώ μιλώντας για την χορήγηση ασύλου είπε ότι η Ελλάδα έχει μία από τις ταχύτερες διαδικασίες.
Σακελλαροπούλου: Η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν και θα παραμείνει μια πολιτική αρχών
Το Κυπριακό
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε και για άλλα ζητήματα όπως το Κυπριακό, απαντώντας στο ερώτημα για το εάν υπάρχει πιθανότητα για νέες συνομιλίες. Ο κ. Τσίπρας είπε πως όλες οι πλευρές θα πρέπει να εργάζονται για μία «δίκαιη και βιώσιμη λύση βασισμένη στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», παρά τις εκλογικές αναμετρήσεις που έπονται για αυτήν την χρονιά και στις δύο χώρες.
«Η επανένωση του νησιού σε αυτήν την βάση είναι η μόνη πιθανή λύση» είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε για «αποτελεσματικές προπαρασκευές συναντήσεις» με την τουρκική πλευρά.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας τα τελευταία χρόνια λέγοντας πως «πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για να γίνουν ιστορικά βήματα». Όσον αφορά τις σχέσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι βασίζονται «στον σεβασμό, την ειλικρίνεια και την ευθύτητα» παρά το γεγονός πως έχουν δοκιμαστεί σε «πολύ δύσκολες καταστάσεις».
«Ωστόσο», συμπληρώνει, «μας επετράπη να ενοποιήσουμε κανάλια επικοινωνίας σε πολλά επίπεδα προκειμένου να ξεπεράσουμε εμπόδια και να μπορούμε, σήμερα, να μιλάμε για μια θετική ατζέντα».
Σχολιάζοντας για τις προσδοκίες που έχει για την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε «κατά την διάρκεια της επίσκεψής μου θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τον δύσκολο αλλά και ειλικρινή διάλογο που ξεκινήσαμε τον Δεκέμβριο του 2017 και να ξαναπιάσουμε την θετική μας ατζέντα από εκεί που την αφήσαμε».
Η μειονότητα της Θράκης
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης (τουρκική όπως την αναφέρει το Anadolu) λέγοντας πως «η συνθήκη της Λωζάννης είναι η ισχύουσα διεθνής συνθήκη που αφορά τις μειονότητας, συνεπώς ενημερώνουμε ο ένας τον άλλον σχετικά με τις εξελίξεις σε αυτήν την βάση», ενώ τόνισε πως θεωρεί το συγκεκριμένο θέμα ένα εσωτερικό ζήτημα και όχι διμερές.
«Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα έως τώρα όσον αφορά την εφαρμογή της Σαρίας την δομή και την λειτουργία των γραφείων των Μουφτήδων αλλά και την εκπαιδευτική πολιτική. Θα συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.