Κατά τις δικοινοτικές συνομιλίες, έχει επέλθει συμφωνία σε πολλά σημεία. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν «αγκάθια» στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και σε εδαφικό-αποζημιώσεις. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», εκτιμάται ότι στο τέλος η Αγκυρα θα «φανεί ευέλικτη» στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ζητώντας ανταλλάγματα σε άλλα ζητήματα όπως στο εδαφικό και πτυχές της διακυβέρνησης.
Η Λευκωσία φαίνεται να έχει σοβαρές ενστάσεις ως προς τις τουρκικές θέσεις, ειδικά στο εδαφικό. Κατά την κυπριακή εφημερίδα, η Τουρκία φέρεται να δέχεται να αποχωρήσει το 75% των κατοχικών στρατευμάτων, μετά την έγκριση της συμφωνίας, ενώ το υπόλοιπο 25% θα παραμείνει, χωρίς, να καθορίζεται η ημερομηνία πλήρους αποχώρησης. Πολύ περισσότερο, σημειώνει ο «Φιλελεύθερος», ούτε ο αριθμός των κατοχικών στρατευμάτων αναφέρεται ούτε μηχανισμοί ελέγχου και παρακολούθησης της διαδικασίας αποχώρησης. Από ελληνοκυπριακής πλευράς τέθηκε χρονοδιάγραμμα που δεν ξεπερνά τους 18 μήνες, αλλά αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από τους Τούρκους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Κατά τον κυπριακό Τύπο, η τουρκική πλευρά θέλει δημόσια να εμφανιστεί ευέλικτη στο θέμα της ασφάλειας, αλλά να μην επιμένουν οι Ελληνοκύπριοι σε απαιτήσεις τους στο εδαφικό. Να σημειωθεί, αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», ότι στις προτάσεις που παρουσίασε η ελληνοκυπριακή πλευρά, ζητά επιστροφή του 60% των προσφύγων, δηλαδή 100.000 να παλιννοστήσουν στο υπό το ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, καθορίζοντας περίπου τα ποσοστά στο εδαφικό σε 75% με 25%. Ζητά επίσης η ακτογραμμή να κινείται στο 60% (υπό τον έλεγχο του ε/κ συνιστώντος κρατιδίου).
Εν όψει του γεγονότος ότι πολλές φορές αναφέρθηκε από τουρκικής πλευράς ότι δεν επιστρέφουν τη Μόρφου, η ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκαθάρισε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει. Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναφέρεται σε επιστροφή της Αμμοχώστου (το 80% που σημαίνει 24.000 κατοίκων), μιας σειράς από χωριά, της Καρπασίας και περιοχών «υψηλής συναισθηματικής, ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου