Καλεί τέλος τον υπουργό Οικονομίας αν δεν μπορεί να κάνει αλλιώς υιοθετήσει το σχέδιο της ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια.
Η δήλωση έχει ως εξής:
«Η κυβέρνηση Τσίπρα που διέλυσε τις τράπεζες και τις οδήγησε σε μια αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση το 2015, ανακάλυψε ξαφνικά, δια του Αντιπροέδρου της, ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι μπορεί να χρειαστεί να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη για να τις στηρίξουν.
Ο κ. Δραγασάκης δεν είναι σχολιαστής της επικαιρότητας. Αντί ανεύθυνων δηλώσεων, οφείλει να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που η κυβέρνηση δημιούργησε.
Μητσοτάκης: Το Δημόσιο θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους
Αν δεν μπορεί, ας υιοθετήσει το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των “κόκκινων δανείων”».
«Βόμβα» μεγατόνων… έριξε, εχθές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης. Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, επισήμανε τον κίνδυνο για μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια», δήλωσε ο ίδιος, εξηγώντας πως: «δεν έχουμε λύσεις manual, δηλαδή δεν υπάρχει κάποιος οδηγός γύρω από το πώς αντιμετωπίζεις ένα τέτοιο πρόβλημα. Αν δεν το προσέξουμε, μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες να απαιτήσουν νέα κεφάλαια. Και δυστυχώς, αυτά, ενδεχομένως, να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Ελληνας φορολογούμενος».
Η δήλωση του κ. Δραγασάκη έρχεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το πιστωτικό σύστημα, με τις μετοχές των τραπεζών στο χρηματιστήριο να δοκιμάζονται. Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Μάλιστα, οι μέχρι σήμερα πληροφορίες τοποθετούν τον πήχυ της ένταξης σε αυτό, σε εξαιρετικά χαμηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με τα τρέχοντα -αξία πρώτης κατοικίας ακόμη και κάτω των 100.000 ευρώ για τον άγαμο, από 180.000 που προβλέπει το παρόν καθεστώς.
Από την πλευρά του, ο υπουργός, αναφερόμενος στην παράταση της διάταξης του νόμου Κατσέλη (ν. 3869/2010) για την προστασία της πρώτης κατοικίας (έως τις 28.2.2019), ενημέρωσε τις Επιτροπές πως το νέο νομοθετικό πλαίσιο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για το επιτόκιο δανεισμού του πενταετούς ομολόγου με το οποίο βγήκε η χώρα μας στις αγορές, μέσα στην εβδομάδα, σημείωσε ότι είναι λογικό το ύψος του (3,6%), δεδομένου ότι η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει. «Είναι καλύτερο από το επιτόκιο που είχε η χώρα το 2007 και το 2008, δηλαδή από το επιτόκιο πριν την κρίση», κατέληξε.