Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πρωτόκολλο θα τεθεί προς συζήτηση και κύρωση την ερχόμενη Πέμπτη.
Η 25η Ιανουαρίου του 2019 αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών.
«Η 25η Ιανουαρίου του 2019 αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».
Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή σηματοδοτεί το τέλος μίας διένεξης 27 ετών, «στην οποία η Ελλάδα δεν έχασε μονάχα πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο»,καθότι, όπως πρόσθεσε, «από το 1992 μέχρι σήμερα, εξαιτίας της διαφοράς για το όνομα, ανατράφηκε στο εσωτερικό της χώρας το τέρας του ψέματος, του εθνικισμού και του ακραίου ιστορικού αναθεωρητισμού».
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημείωσε ότι «απομένει η κύρωση, εντός των επόμενων ημερών, από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και ακολούθως, θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας στο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας γείτονος, θέτοντας έτσι αυτομάτως σε ισχύ τις τροποποιήσεις του Συντάγματος και φυσικά την αλλαγή του ονόματος».
Επιμένεις στο «Μακεδονία» ο Ζάεφ
Την στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας προσβάλλει με την στάση και τα λόγια τους τους Ελληνες που διαμαρτύρονται για την συμφωνία των Πρεσπών ο Ζόραν Ζάεφ όχι μόνο δεν υιοθετεί το βόρεια Μακεδονία αλλά συνεχίζει να μιλά για «Μακεδονία» και «μακεδονική» γλώσσα.
Μπελέρης: Άλλη μια νίκη απέναντι σε όσους προβάλλουν τις ιδεοληψίες τους στο εξωτερικό
«Kανείς δεν μπορεί πλέον να μας αρνηθεί το δικαίωμά να είμαστε “Μακεδόνες” που μιλούν τη «μακεδονική» γλώσσα σ’ αυτό το έδαφος»,τόνισε εκ νέου ο Ζόραν Ζάεφ, δηλώνοντας παράλληλα πως διαπραγματεύτηκε με την Ελλάδα χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η εθνική ταυτότητα των «Μακεδόνων», μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό H1 στην Βοσνία Ερζεγοβίνη.
«Είμαστε Μακεδόνες που μιλούν μακεδονική γλώσσα, με τη δική τους παράδοση και ιστορία» τόνισε και ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήρθε ως αποτέλεσμα τόσο της επιμονής των πολιτικών των δύο χωρών όσο και της υποστήριξης των ΗΠΑ και της Ε.Ε, μη παραλείποντας να θίξει την στάση της Ρωσίας, ερμηνεύοντας την ως δυσαρέσκεια στο ενδεχόμενο τα Σκόπια να ενταχθούν σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ.
«Η Δύση είναι παρούσα στη Μακεδονία με δισ. ευρώ από την εποχή που διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, αλλά παίρνουμε μόνοι μας τις αποφάσεις μας», υποστήριξε ακόμα ο Ζόραν Ζάεφ, ενώ για τη Ρωσία σημείωσε πως «είναι φίλη μας, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ», επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η χώρα του αποφασίζει μόνη της.
«Η Ρωσία εναντιώνεται στη μεγέθυνση του ΝΑΤΟ και αυτό είναι ένα πρόβλημα», επισήμανε ο κ. Ζάεφ, προσθέτοντας όμως ότι «θέλουμε να έχουμε μια καλή σχέση με τη Ρωσία και ελπίζω ότι οι σχέσεις μας θα καταλήξουν σε αυτό».
Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση πως τόσο εκείνος όσο και ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να καταφέρουν να κατακτήσουν το Νόμπελ Ειρήνης αν και σε κάθε περίπτωση η υποψηφιότητα και μόνο είναι τιμή για την «Μακεδονία».