Ο Αλέξης Τσίπρας μη ζητώντας εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο πολιτική ομόνοια από τα κόμματα, τους στέρησε την δυνατότητα χάραξης κοινής γραμμής στις εκάστοτε κοινοβουλευτικές ομάδες.
Έτσι από τα ξημερώματα της Δευτέρας, το Ποτάμι δεν υφίσταται ως κόμμα στην Βουλή, ενώ ΚΙΝΑΛ, Ένωση Κεντρώων και ΑΝΕΛ αντιμετωπίζουν εσωτερικές αναταράξεις.
Το Ποτάμι στέρεψε
Η εβδομάδα ξεκίνησε εφιαλτικά για τον Σταύρο Θεοδωράκη, αφού διαλύθηκε η ΚΟ του Ποταμιού και ο ίδιος παύει να έχει τα προνόμια του αρχηγού κόμματος. Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας, ο Γιώργος Αμυράς, με ανακοίνωσή του έκανε γνωστή την ανεξαρτητοποίησή του από το Ποτάμι, κάτι που σήμανε και την διάλυση της ΚΟ του κόμματος.
Στην συνέχεια ακολούθησε και ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος πάντως προηγουμένως είχε δηλώσει πως «δεν ανεξαρτητοποιείσαι όταν είσαι ήδη ανεξάρτητος», τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο πως η αποχώρησή του από το κόμμα θα ήταν τυπική αφού δεν θα υπήρχε ΚΟ για να αποχωρήσει από αυτήν.
Έτσι τα προερχόμενα από το Ποτάμι «όχι» είναι οι ανεξάρτητοι Αμυράς και Ψαριανός, ενώ στα ναι προσμετρώνται οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης.
Ο Καμμένος κρατιέται με νύχια και με δόντια
Συγκεκριμένα από την επομένη του διαζυγίου του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος βρέθηκε αντιμέτωπος με την διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του. Τότε είδε βουλευτές του να κάνουν «αντάρτικο» να αψηφούν την κομματική γραμμή και να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ορισμένοι από αυτούς διεμήνυσαν πως θα ψήφιζαν «ναι» στην Συμφωνία των Πρεσπών.
Παρά την… προδοσία, ο ίδιος δεν προχώρησε άμεσα σε διαγραφές. Ενέταξε τον ανεξάρτητο, προερχόμενο από την Ένωση Κεντρώων, Αριστείδη Φωκά, στην ΚΟ, διασφάλισε πως ο ίδιος παραμένει αρχηγός κόμματος και δεν χάνει την ΚΟ του και εν συνεχεία ξεκίνησε τις επιθέσεις ενάντια σε όσους παραστράτησαν έχοντας μαζί του ολίγους ακόμη πιστούς.
Έτσι, τα «όχι» από τους ΑΝΕΛ στην Συμφωνία των Πρεσπών είναι: Πάνος Καμμένος, Κώστας Κατσίκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Κώστας Ζουράρις, Αριστείδης Φωκάς.
Υπάρχει όμως, και ο ΑΝΕΛίτης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος παρά την θετική στάση προς την συμφωνία και την προαναγγελία της υπερψήφισής της δεν έχει διαγραφεί. Ο ίδιος σε τηλεοπτική συνέντευξή του πάντως, έχει δηλώσει κατηγορηματικά πως αμέσως μετά την κύρωση της συμφωνίας θα παραδώσει την έδρα του στους ΑΝΕΛ.
Συλλυπητήριο μήνυμα της Σακελλαροπούλου στον Ερντογάν για την τραγωδία με τους 76 νεκρούς
Στην ίδια ενότητα πρέπει να βάλουμε την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, οι οποίοι «πρόδωσαν» τον Πάνο Καμμένο, στήριξαν την κυβέρνηση και υπερψηφίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών.
Ένωση Κεντρώων για λίγους
Ένα βήμα πριν την διάλυση είναι και η Ένωση Κεντρώων, αφού ο Βασίλης Λεβέντης έχει μείνει με μόλις πέντε βουλευτές και εάν χάσει άλλον έναν τότε ακολουθεί την μοίρα του Σταύρου Θεοδωράκη.
Όσον αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών, πάντως, όλο το κόμμα συντάσσεται με την γραμμή του προέδρου και δεν θα την ψηφίσει και Βασίλης Λεβέντης, Μάριος Γεωργιάδης, Δημήτρης Καβδέλλας, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας και Γιώργος Σαρίδης θα ρίξουν «όχι».
Μικρή εξαίρεση στο κόμμα αποτελεί ο Γιάννης Σαρίδης, ο οποίος έχει δηλώσει πως θα στηρίζει κυβερνητικά νομοσχέδια, αλλά όχι την Συμφωνία των Πρεσπών.
Το ΚΙΝΑΛ και ο Θεοχαρόπουλος
Την ημέρα του μεγάλου συλλαλητηρίου η Φώφη Γεννηματά είδε την κοινοβουλευτική της ομάδα να μειώνεται κατά μία έδρα αφού διέγραψε τον Θανάση Θεοχαρόπουλο ο οποίος τάχθηκε υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών παρά την γραμμή του ΚΙΝΑΛ για μη ψήφισή της.
Έτσι, «όχι» στην συμφωνία ψηφίζουν Γεννηματά, Σκανδαλίδης, Λοβέρδος, Καρράς, Κωνσταντόπουλος, Μανιάτης, Κωνσταντινόπουλος, Χριστοφιλοπούλου, Παπαθεοδώρου.
Ο Τσίπρας κάνει ρελάνς με αδέσποτες ψήφους
Ο πρωθυπουργός λοιπόν βλέπει πως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε από την Βουλή, τώρα θα περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών και με μεγαλύτερη πλειοψηφία αφού τα «ναι» αναμένεται να φτάσουν τα 154!
Από αυτά οι 145 είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ανεξάρτητος Δανέλλης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης, η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος η Κατερίνα Παπακώστα και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου που αποσκίρτησε από την Ένωση Κεντρώων.
Το ερώτημα που προκύπτει, όμως, είναι κατά πόσο ένα τόσο σημαντικό εθνικό ζήτημα μπορεί να περάσει από την Βουλή από ένα κόμμα που δεν έχει την πλειοψηφία και μερικούς βουλευτές οι οποίοι αποσκίρτησαν από τα κόμματά τους χωρίς να παραδώσουν την έδρα τους.
Η συνέχεια την Πέμπτη στην ψηφοφορία.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]