Το Spiegel σε εκτενές άρθρο για την κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα σημειώνει:
«Με μια πρώτη ματιά, το τέλος της κυβέρνησης φαίνεται σαν ένας επώδυνος χωρισμός. Στην πραγματικότητα όμως ο Τσίπρας και ο Καμμένος παίζουν τα χαρτιά τους ακολουθώντας τους δικούς τους πολιτικούς στόχους. Μέχρι σήμερα η πολιτική τους συνεργασία βασιζόταν σε μια ατζέντα κατά των μνημονίων. Αυτό τους έδενε. Αλλά από τον Αύγουστο που ολοκληρώθηκε το τελευταίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας, δεν υφίσταται πλέον αυτό το θέμα για να τους ενώσει. Ο Τσίπρας και ο Καμμένος ελπίζουν τώρα ότι μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το καλά προετοιμασμένο διαζύγιο. Ο Τσίπρας για να κρατηθεί στην εξουσία και ο Καμμένος για να διασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση».
Στη συνέχεια το άρθρο εξηγεί πως ο Καμμένος με τη σκληρή στάση του στο μακεδονικό ελπίζει να κερδίσει ψήφους και από την άλλη πλευρά, και ο Τσίπρας χάρη στο πολιτικό διαζύγιο, «δεν φέρει πλέον το στίγμα ότι μοιράζεται την εξουσία με δεξιούς λαϊκιστές… Και αυτό του δίνει τη δυνατότητα να ακολουθήσει και να σκηνοθετήσει καλύτερα την τακτική του πριν από τις νέες εκλογές: να πείσει δηλαδή τους Έλληνες ότι από ένας ακραίος λαϊκιστής μετατράπηκε σε μετριοπαθή, ρεαλιστή, αριστερό πολιτικό αρχηγό».
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
Και το άρθρο κλείνει αποτιμώντας τις συνέπειες από το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Για την οικονομία η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν είναι καλή, διαπιστώνει το Spiegel και συνεχίζει: «Ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης ξεκινά για την Ελλάδα μια τοξική φάση πολιτικής πόλωσης, η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας ριψοκίνδυνης, παρατεταμένης προεκλογικής εκστρατείας. Για την οικονομία αυτή η περίοδος παραδοσιακά φέρνει κακές ειδήσεις. Ο ελληνικός λαός θα μπορούσε να καταναλώσει λιγότερο, άρα να ξοδέψει λιγότερα χρήματα, γεγονός που σημαίνει μείωση της οικονομικής ανάπτυξης. Παράλληλα θα μπορούσαν να καθυστερήσουν οι συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις με τους δανειστές, ενώ παράλληλα θα αυξανόταν ο πειρασμός να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα από όσα υπάρχουν. Το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα εμφανίζεται ζοφερό και η Ελλάδα θα δίσταζε να δανειστεί χρήματα από τις αγορές για να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Οι περισσότεροι αναλυτές είναι της άποψης λοιπόν ότι γι αυτόν το λόγο η προκήρυξη άμεσα νέων εκλογών είναι η καλύτερη λύση» καταλήγει το άρθρο.
Αμετακίνητος ο Μητσοτάκης
Η TAZ του Βερολίνου δημοσιεύει άρθρο για την κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα και σημειώνει: «Μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας, ο αριστερός Πρωθυπουργός δεν ήθελε να ρίξει λάδι στη φωτιά και ευχαρίστησε τον Πάνο Καμμένο με τον προσήκοντα τρόπο. Μαζί κατάφεραν να επαναφέρουν τη χώρα στην κανονικότητα. Κατά τ΄άλλα ο Τσίπρας δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Λίγο μετά τη ψηφοφορία στα Σκόπια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως η συμφωνία θα βρει πλειοψηφία και στο ελληνικό κοινοβούλιο, γεγονός που θα πρέπει να προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη οργή στον Καμμένο».
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τους ΑΝΕΛ δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Τσίπρας υποθέτει ότι με τη στήριξη ανεξάρτητων ή μεμονωμένων σοσιαλδημοκρατών βουλευτών θα καταφέρει να βγει νικητής από αυτή τη διάσπαση. Στη συνέχεια θα πρέπει να ανασχηματίσει την κυβέρνησή του και να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών προς ψήφιση. Κι εκεί θα κατάφερνε να πάρει μόνο μια ισχνή πλειοψηφία. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάντως ξεκαθαρίσει ότι αρνείται κάποιο συμβιβασμό. Ακόμα και η συνομιλία με την Άγκελα Μέρκελ την περασμένη Παρασκευή δεν κατάφερε να τον μεταπείσει».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]