Προεκλογικά, ως φαίνεται, και μπροστά στις έντονες αντιδράσεις που εκφράζονται στους κόλπους της Εκκλησίας, αλλά και μπροστά στη χθεσινή άρνηση της αρμόδιας εκκλησιαστικής επιτροπής να συζητηθεί οποιαδήποτε αλλαγή γύρω από το μισθολογικό καθεστώς των ιερέων, μια που αποτελεί «κόκκινη γραμμή», η κυβέρνηση δεν αποκλείει το γεγονός να προτείνει να παραμείνει τελικά ο Κλήρος στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, αλλά η μισθοδοσία να καταβάλλεται από άλλον φορέα. Αυτό πρακτικά εξυπηρετεί τους σκοπούς της κυβέρνησης, αφού οργανικά και μόνο «αδειάζουν» 10.000 ισάριθμες θέσεις.
Πάντως, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Ακρίτας Καϊδατζής, με τα μέλη της Επιτροπής (προεδρεύει ο μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος) οι προτάσεις του Μεγάρου Μαξίμου έγιναν σε προφορικό και μόνο επίπεδο. Μάλιστα, μεταξύ των προτάσεων που «έπεσαν» στο τραπέζι ήταν και η διαγραφή της λέξης «επιδότηση» που υπάρχει στο λεγόμενο προσύμφωνο.
Επί δύο ώρες, οι δύο πλευρές συζητούσαν για τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου, το οποίο επρόκειτο την ερχόμενη εβδομάδα να πάρουν στα χέρια τους οι της Εκκλησίας για να το μελετήσουν διεξοδικά και στη συνέχεια να «περάσει» προς έγκριση ή απόρριψη από την Ιεραρχία.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Το κλίμα, λένε πηγές, κατά ταη συζήτηση ήταν θετικό, όμως τα μέλη της Επιτροπής τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να μπουν σε διάλογο για το μισθολογικό των κληρικών, παρά μονάχα για το ζήτημα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και αυτό των οργανικών θέσεων.
Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: «Από την “πρόθεση για συμφωνία” η Επιτροπή μας θα συζητήσει την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τον αριθμό των οργανικών θέσεων των κληρικών, αλλά και θα εμμείνει στο ισχύον καθεστώς της μισθοδοσίας των κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων, για να τηρηθεί εξάπαντος η απόφαση της Ιεραρχίας της 16ης Νοεμβρίου 2018».
Σε δηλώσεις του, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος ανέφερε: «Είχαμε τη χαρά να ακούσουμε όλο το σκεπτικό τού υπό κατάρτιση νομοσχεδίου, το οποίο θα μας αποσταλεί εντός των ημερών στην επιτροπή, στη συνέχεια θα το μελετήσουμε διεξοδικά, θα απαντήσουμε γραπτώς και προφορικώς και θα γίνει περαιτέρω συζήτηση σύμφωνα με την απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος της 16ης Νοεμβρίου του 2018». Αισιόδοξος για την πορεία του διαλόγου εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο κ. Γαβρόγλου, παρά τις έντονες αντιδράσεις που εκφράζονται στους κόλπους της Ιεραρχίας και του Κλήρου για τη συμφωνία Τσίπρα-Αρχιεπισκόπου.
«Μετά από μια πολύ διαφωτιστική για εμάς τουλάχιστον συζήτηση που συμπεριλάμβανε και τα θέματα της μισθοδοσίας, της εκκλησιαστικής περιουσίας και των οργανικών θέσεων, σε λίγες μέρες θα στείλουμε στην επιτροπή το νομοσχέδιο στη μορφή με βάση την οποία θα θέλαμε να συνεχιστεί η συζήτηση. Εχει μεγάλη σημασία το ότι αρχίζουμε να συζητάμε και σήμερα σε ένα εξαιρετικό κλίμα», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας.
Εκτός από το μισθολογικό των ιερέων και την εκκλησιαστική περιουσία στην Εκκλησία, επικρατεί έντονος προβληματισμός και για τις αλλαγές που προβλέπονται στο ελληνικό Σύνταγμα. Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ με επιστολή του στην Ιερά Σύνοδο ζητά την άμεση σύγκληση της Ιεραρχίας για να συζητηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης που αφορούν «στην τροποποίηση των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, στην επιβολή του πολιτικού όρκου και στην κατάργηση των εννοιών της οικογένειας και του έθνους».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]