Εξ ου και το ραντεβού ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Πάνο Καμμένο που ορίστηκε τελικά για την Παρασκευή.
Στο πλαίσιο του τελευταίου επεισοδίου άλλης μίας σκηνοθετημένης παράστασης, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι οδεύουν προς το τέλος της συνεργασίας τους που φέρνουν η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και οι διαφορετικές ανάγκες για την πολιτική τους επιβίωση και όχι κάποια μείζονα διαφωνία.
Το κλίμα επιδεινώνεται «τεχνητά» με δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, όπως π.χ. ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μιλώντας χθες στο ρ/σ 247 υποστήριξε ότι έρχεται το τέλος της συγκυβέρνησης.
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
Από το Μαξίμου επιμένουν ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή ακόμα και αν χρειαστεί να στηριχτεί σε νέα πλειοψηφία, χωρίς τους ΑΝ.ΕΛ. Σε αυτό το σενάριο δεν απέκλειαν ότι μπορεί να αναζητηθεί και η ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, παρότι το Σύνταγμα δεν απαιτεί κάτι τέτοιο.
Θεσμικά, η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίζει ως κυβέρνηση ανοχής, θα αντιμετωπίσει όμως οξύ πολιτικό πρόβλημα. Παραμένει και στη γραμμή πρόκλησης της Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση μομφής στη Βουλή, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα δώσει χρόνο έξι μηνών στην κυβέρνηση, ακόμα και αν δεν έχει 151 Βουλευτές.
Την ίδια στιγμή, πηγές προερχόμενες από τους ΑΝ.ΕΛ. θέλουν τον κ. Καμμένο «έξαλλο» επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ «πλεύρισε» βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. προκειμένου να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία που απαιτείται για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και προχώρησε σε συζητήσεις μαζί τους για τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Το… σενάριο προέβλεψε ακόμα και «διαφωνίες» για το ποιος πήρε την πρωτοβουλία για τη συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου, με το Μαξίμου να υποστηρίζει ότι τη συνάντηση τη ζήτησε ο κ. Καμμένος και το επιτελείο του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. να επιβεβαιώνει ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν στο πάρτι της κόρης του σεΐχη του Ντουμπάι και επέστρεψε στην Αθήνα χθες το μεσημέρι για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.
Σημειώνεται πάντως ότι από τους ΑΝ.ΕΛ. σημείωναν ότι σήμερα δεν αναμένεται να πάρουν απόφαση αποχώρησης από την κυβέρνηση, αλλά για τα επόμενα βήματα του κόμματος, σε μία προσπάθεια να αποφορτίσουν το κλίμα.
Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Καμμένος είναι σε δύσκολη θέση. Από τους έξι βουλευτές που διαθέτουν οι ΑΝ.ΕΛ., μόνο δύο, ο κ. Κατσίκης και η κ. Κόλλια-Τσαρουχά, φέρονται να ακολουθούν τον κ. Καμμένο. Για τους Παπαχριστόπουλο, Κουντουρά, Ζουράρι και Κόκκαλη δεν υπάρχει σαφής εικόνα και κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Παπαχριστόπουλος και η κ. Κουντουρά έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Πέραν των βουλευτών, μετά την απομάκρυνση του κ. Κουίκ, αναμένεται κάτι ανάλογο για την κ. Χρυσοβελώνη, η οποία χθες φέρεται να είπε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση μένοντας στη θέση της, όποια και να είναι η απόφαση Καμμένου.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]