Πρώτον, τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Τσίπρας άφησε για πρώτη φορά -κάτω από την πίεση της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης- το ενδεχόμενο μη κύρωσης της συμφωνίας και μη ένταξης των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς, αν τα Σκόπια «δεν τηρήσουν το πνεύμα της συμφωνίας». Μετά από αυτή την αναφορά, κυβερνητικοί κύκλοι έσπευδαν να διευκρινίσουν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω από τη δέσμευσή της να αναζητήσει την πλειοψηφία που χρειάζεται και να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ακόμα και χωρίς τους ΑΝ.ΕΛ., εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι θα τα καταφέρει και θα κυρώσει τη συμφωνία με πλειοψηφία πάνω από 151 βουλευτές.
Διευκρίνιζαν ακόμα ότι η αναφορά του πρωθυπουργού είχε να κάνει με τη στάση και τη συμπεριφορά του κ. Ζάεφ, αλλά -όπως έλεγαν- αν η συμφωνία των Πρεσπών περάσει από τα Σκόπια και έρθει στην Αθήνα προς κύρωση, οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή, όπως ακριβώς η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει. Επομένως, οι χθεσινοί ελιγμοί του κ. Τσίπρα στη Βουλή για να ξεφύγει από την πίεση δεν αλλάζουν την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με τον αριθμό των «προθύμων» που θα χρειαστεί, ώστε ο κ. Τσίπρας να μην αθετήσει την προσωπική του υπόσχεση προς ΗΠΑ, Βερολίνο και Βρυξέλλες.
Δεύτερον, υπόθεση ΔΕΠΑ – Πετσίτη. Ο πρωθυπουργός, όπως έκανε προχθές και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, κινήθηκε μεταξύ απαξίωσης και «μπάλας στην εξέδρα», αποφεύγοντας την ουσία του θέματος. Πήρε ωστόσο στην πλάτη του την υπόθεση, υπερασπίστηκε 100% τον στενό του συνεργάτη Νίκο Παππά, προσπαθώντας να υποστηρίξει ότι οι αποκαλύψεις είναι μέρος του πολέμου που δέχεται η κυβέρνηση από εκδοτικά συμφέροντα που βρίσκονται σε κοινή γραμμή με τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη. Οι πρωθυπουργικοί ισχυρισμοί, όμως, «σκοντάφτουν» στις αντιδράσεις που ήδη έχουν ξεσπάσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Παππά και το επιτελείο του κ. Τσίπρα. Αντιδράσεις που εξέφρασε -σε ένα βαθμό- ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο Θέμα FM 104.6 έκανε λόγο για την ανάγκη μηδενικής ανοχής σε ό,τι προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, επεσήμανε πως όλοι έχουν ευθύνη για τις επιλογές τους, τους συνεργάτες και τους φίλους τους, και ζήτησε κινήσεις αποκατάστασης.
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Σημειώνεται ότι η δήλωση του κ. Παπαδόπουλου ήταν γνωστή στο πρωθυπουργικό επιτελείο και στον κ. Τσίπρα πριν ανέβει στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής και τα όσα είπε για το θέμα είχαν αποδέκτη και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζει καλά ποιος είναι και τι κάνει ο Μανώλης Πετσίτης, ποια είναι η σχέση του με τον Νίκο Παππά και άλλα στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου, αλλά και στενούς, προσωπικούς φίλους του ιδίου του κ. Τσίπρα. Επιπλέον, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για ένα ουσιαστικό λάθος που έκανε ο κ. Τσίπρας χθες. Επιβεβαίωσε, λένε, την πολιτική εύνοια της κυβέρνησης στην επιχείρηση του κ. Λαυρεντιάδη -ό,τι έχει πει ο κ. Κιτσάκος δηλαδή- και προσπάθησε να τη δικαιολογήσει ως μέριμνα για να μη χάσουν οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους.
Τρίτον, η πραγματική εικόνα της οικονομίας. Ο κ. Τσίπρας, όπως ήταν αναμενόμενο, επικέντρωσε χθες και ανέδειξε τη ρύθμιση για τη μη περικοπή των συντάξεων, εμμένοντας στην «αποκατάσταση των αδικιών». Η πολιτική των επιδομάτων έχει πέραση στους αποδέκτες, αφήνει όμως αδιάφορη την πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης και τη μεγάλη πλειονότητα της μεσαίας τάξης και των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]