«Για εμάς το όνομα Μακεδονία είναι κομμάτι της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς μας. Και για αυτό θεωρώ ότι η συμφωνία των Πρεσπών θέτει το ζήτημα σε δίκαιη βάση και αντιμετωπίζουμε το θέμα των διενέξεων που θα αποσταθεροποιούσαν την περιοχή», περιορίστηκε να δηλώσει χθες ο κ. Τσίπρας από τη Μόσχα, ενώ οι φήμες ότι σκέπτεται ξανά τη στάση της κυβέρνησης έναντι της συμφωνίας, μετά τις δηλώσεις Ζάεφ, επιμένουν, χωρίς να επιβεβαιώνονται.
Ενδεικτική της δύσκολης θέσης της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Τσίπρα ήταν και η γραμμή που ακολούθησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι ο κ. Ζάεφ υπερβάλλει στην προσπάθειά του να περάσει τη συμφωνία από το δικό του Κοινοβούλιο, αλλά και το γεγονός ότι σε συνέντευξή του στον ρ/σ 247 κάλεσε το Ποτάμι «να ζυγίσει καλά τα δεδομένα και να αποφασίσει όχι με όρους κοντόφθαλμους αλλά με βάση μια θέση αρχών».
Μαρινάκης: «Δεν έχουμε τον φόβο αποχωρήσεων μετά τη διαγραφή Σαμαρά»
Είναι αποτέλεσμα της αίσθησης που κυριαρχεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης ότι μετά τις δηλώσεις Ζάεφ η πλειοψηφία -χωρίς τους ΑΝ.ΕΛ.- που στηριζόταν το Μαξίμου για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο κινδυνεύει, όπως ενστάσεις για τη γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση υπάρχουν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ενδεικτική είναι η χθεσινή τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος υποστήριξε: «Ο γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ, είπε ότι ή θα τα ψηφίσεις όλα ή δεν έχει. Εχουμε κάθε στιγμή κι εμείς το δικαίωμα αν αυτός ερμηνεύει κατά το δοκούν τη συμφωνία των Πρεσπών να την ερμηνεύσουμε κι εμείς σύμφωνα με αυτό που έχουμε μπροστά μας, γράμμα και πνεύμα και περιεχόμενο και να τη σπάσουμε. Δηλαδή αν φτάσουμε σε αθέτηση».
Με βάση την καταμέτρηση πριν από τις δηλώσεις Ζάεφ που αλλάζουν το εσωτερικό σκηνικό, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστίθετο ο Θ. Παπαχριστόπουλος και η Ελ. Κουντουρά από τους ΑΝ.ΕΛ., ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και η υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, η οποία είδε προχθές τον πρωθυπουργό για να του εκφράσει τους προβληματισμούς της για το κλίμα που δημιουργείται στη χώρα μετά τις δηλώσεις Ζάεφ περί αιγαιατών Μακεδόνων, διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» από τα ελληνικά σχολεία, αλλά και Μακεδόνες και μακεδονική γλώσσα που θα υπάρχουν την επομένη της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς -όπως είπε ο κ. Ζάεφ- η «Βόρεια Μακεδονία» είναι ντροπή.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]