Το ενδεχόμενο βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., του Ποταμιού αλλά και ανεξάρτητοι, που έχουν δημοσίως πει ότι θα στηρίξουν τη συμφωνία στη Βουλή είναι υπαρκτό, ενώ τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένταση και σημειώνονται αντιδράσεις.
«Είναι σαφές ότι αν δεν μιλάμε για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά μιλάμε για κάποια άλλη, τότε έχουμε άλλη συζήτηση», είπε, για παράδειγμα χθες, στο ρ/σ 104,6 ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και πρόσθεσε: «Λέω λοιπόν ότι αν τη φέρει (σ.σ.: τη συμφωνία των Πρεσπών), για να προχωρήσει και από την παρούσα Βουλή, θα πρέπει να δεσμευτεί ότι αμέσως, την επόμενη μέρα, θα προκηρύξει εκλογές. Διότι η χώρα τους επόμενους μήνες θα σέρνεται σε μια διαδικασία που θα ψάχνει κυβερνητικούς βουλευτές για να συμπληρώσει για τρεις μήνες την κυβέρνηση του τόπου, ενώ έχουμε ένα τέτοιο μέγιστο εθνικό θέμα, δεν το θεωρώ σωστό».
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Αντιδράσεις σημειώθηκαν χθες, μετά από πολύ καιρό… ηρεμίας και αποστασιοποίησης και από τους ΑΝ.ΕΛ. Ο αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος θεωρείται ότι μεταφέρει με αξιοπιστία τις θέσεις του Πάνου Καμμένου, δήλωσε χθες: «Οι προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ για τη “μακεδονική’ γλώσσα που θα μπορεί μάλιστα να διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία ακυρώνουν επί της ουσίας τη συμφωνία», αναφέροντας ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ενεργοποίησε το άρθρο 19 της προσυμφωνίας των Πρεσπών, που αναφέρει ότι σε περίπτωση που δεν τηρούνται κάποια πράγματα, υπάρχει μια διαδικασία, εννοώντας την αναπομπή της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά. «Δεν ξέρω αν το ζήτησε», απάντησε ο κ. Σγουρίδης στην ερώτηση αν ο κ. Καμμένος (ο οποίος συνόδευσε χθες τον κ. Τσίπρα στην Κάλυμνο) έχει ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα την αναπομπή της συμφωνίας. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι «εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι όταν έρθει η συμφωνία αποσυρόμαστε από την κυβέρνηση και δεν θα ψηφίσουμε», συμπληρώνοντας ότι «οι ΑΝ.ΕΛ. δεν μιλούν για καλή ή κακή συμφωνία. Αλλά θεωρούν ότι η πηγή όλων των κακών είναι η λέξη Μακεδονία». Ο αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο τετραπλών εκλογών τον Μάρτιο, αν -όπως είπε- η συμφωνία των Πρεσπών έρθει πριν από τις δημοτικές εκλογές.
Την ίδια στιγμή, στο κενό πέφτει η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ότι η δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι «μπετόν» υπέρ της συμφωνίας. Ενδεικτική είναι η κρίση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στον βορειοελλαδίτη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Καραγιαννίδη και τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη, με αφορμή δηλώσεις του τελευταίου κατά των πρόσφατων δηλώσεων Ζάεφ, κρίση η οποία επίσης θορύβησε την ηγεσία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Καραγιαννίδης μοίρασε επιστολή στους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητούσε σε έντονο ύφος τη διαγραφή του κ. Μιχελογιαννάκη με το επιχείρημα ότι διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών υιοθετώντας επιχειρήματα της Χρυσής Αυγής. Επιστολή που κυκλοφόρησε μόνο εσωτερικά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά διέρρευσε και πήρε μεγάλες διαστάσεις, αποκαλύπτοντας ότι προβλήματα σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών αντιμετωπίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]