Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των συγκεκριμένων προτεραιοτήτων της γαλάζιας διακυβέρνησης στη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπου προσδιόρισε ως πρώτες κινήσεις:
– Ενα τολμηρό φορολογικό νομοσχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις πτυχές μιας μεγάλης φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία δεν θα περιορίζεται στη μείωση φορολογικών συντελεστών (π.χ. για επιχειρήσεις σε 20% και στα μερίσματα από 15% σε 5% εντός μίας διετίας), αλλά θα έχει και τελείως διαφορετική αντίληψη για τη φορολογία «όχι μόνο ως εισπρακτικό αλλά και ως αναπτυξιακό εργαλείο».
– Μια οριζόντια παρέμβαση στο πεδίο της αδειοδότησης, ριζική απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, ειδικά ως προς τις νέες επενδύσεις, π.χ. οι χρήσεις γης.
– Μια δραστική επιτάχυνση μεγάλων επενδύσεων «που δρομολογούνται σήμερα στη χώρα και που εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένες σε πολιτικά γραφειοκρατικά γρανάζια», αναφέροντας ενδεικτικά το παράδειγμα του Ελληνικού, που «δεν είναι το μόνο», όπως είπε χαρακτηριστικά.
– Επιτάχυνση σημαντικών αποκρατικοποιήσεων, που «και αυτή τη στιγμή, για διάφορους λόγους, σκαλώνουν».
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε εξάλλου και σε ένα συνολικό πλαίσιο παρεμβάσεων που είναι αναγκαίο να γίνουν σε σημαντικά πεδία που «μπορεί στο μυαλό κάποιων να μην συνδέονται άμεσα με τις επενδύσεις, αλλά έμμεσα συνδέονται». Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, όταν ο ίδιος δηλώνει ότι το πανεπιστημιακό άσυλο «θα καταργηθεί τελείως, αυτό στέλνει και ένα μήνυμα ότι ο νόμος, η τάξη, οι πόλεις στις οποίες δεν επιτρέπουμε σε διάφορες ομάδες να καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους, είναι για εμάς μια προτεραιότητα».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση «θα είναι απολύτως συντονισμένη σε αυτό».
«Καθυστερήσεις σε επενδυτικές διαδικασίες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές», τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι αυτό το οποίο γνωρίζουμε ως υπουργείο Ανάπτυξης στην ουσία θα μετατραπεί σε υπουργείο Επενδύσεων, με αρμόδιο υφυπουργό που θα έχει τη δυνατότητα, εάν παρέλθουν άπρακτες προθεσμίες από τη διοίκηση, «να μπορεί ο ίδιος να υπογράφει και να εκδίδει σχετικές άδειες ώστε να μην υπάρχει ουσιαστική καθυστέρηση στην αδειοδοτική διαδικασία».
«Είναι ένα στοίχημα το οποίο δεν έχουμε κανένα περιθώριο να χάσουμε. Απαιτεί πολύ καλό συντονισμό, απαιτεί να μην υπάρχουν αποκλίσεις στα κομβικά υπουργεία, τα οποία χειρίζονται το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων και δεν έχουμε κανένα περιθώριο να μην κερδίσουμε το συγκεκριμένο στοίχημα ως προς το επενδυτικό περιβάλλον», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος ενθαρρύνει από τώρα την προσέλκυση επενδύσεων. «Δεν υπάρχει επενδυτής ο οποίος να έρχεται να με συναντά και στον οποίο να μην λέω επένδυσε στην Ελλάδα τώρα. Δεν ανήκω στην κατηγορία αυτών που κάποτε έλεγαν μην έρθετε να επενδύσετε διότι θα έρθουμε να ξεκάνουμε όσες επενδύσεις κάνετε», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εμείς την επιχειρηματολογία για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε. Προφανώς τη συνδέουμε με μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, στην οποία πιστεύουμε, αλλά το επενδυτικό ενδιαφέρον πρέπει να κινηθεί από σήμερα».
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]