Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, αποδόμησε σημείο προς σημείο τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τη δήθεν έξοδο από τα Μνημόνια και τα αχρείαστα υπερπλεονάσματα που φρενάρουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, αλλά και για ορισμένες φορολογικές μειώσεις που έρχονται μετά τη φοροκαταιγίδα των τελευταίων ετών και είναι ξεκάθαρο ότι στην πράξη δεν μετριάζουν το «βαρύτατο λογαριασμό των μέτρων λιτότητας που έχει φθάσει τα 9,5 δισ.».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, «η κυβέρνηση πανηγυρίζει υποστηρίζοντας ότι η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια, όταν οι βαριές πολιτικές λιτότητας συνεχίζουν να υφίστανται, οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν -για πολλά χρόνια- υψηλοί, η δημόσια περιουσία είναι δεσμευμένη για έναν αιώνα και η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, πρωτόγνωρα αυστηρό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα».
Ως προς τα υπερπλεονάσματα, ανέφερε ότι «οφείλονται στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στις κατασχέσεις, στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και στην εσωτερική στάση πληρωμών», ενώ υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θα μειώσει κάποιους φόρους, μη υλοποιώντας τα περίφημα αντίμετρα και γκρεμίζοντας το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όταν η ίδια επέβαλε 29 νέους φόρους, ανεβάζοντας το συνολικό λογαριασμό των μέτρων λιτότητας μέχρι σήμερα στα 9,5 δισ.». .
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Σύμφωνα με τον τομεάρχη Οικονομικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης η αλήθεια, όπως αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό, είναι η εξής:
● Το πρόγραμμα απέτυχε, αφού η χώρα δεν μπορεί να βγει με ασφάλεια στις αγορές, οι οφειλές των πολιτών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία διογκώνονται, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, οι επιστροφές φόρων προς ιδιώτες λιμνάζουν, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περικόπτεται.
● Η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων έχει οδηγήσει σε αναιμική και χαμηλότερη των προβλέψεων ανάπτυξη, με σημαντική υποχώρηση των επενδύσεων.
● Η κανονικότητα στη χώρα δεν έχει ακόμη επιστρέψει, αφού το Χρηματιστήριο έχει καταρρεύσει, οι τραπεζικές μετοχές έχουν εξαϋλωθεί, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας συνεχώς υποχωρεί, το χάσμα καινοτομίας διευρύνεται, η οικονομική ελευθερία συρρικνώνεται, οι θεσμοί διακυβέρνησης υποβαθμίζονται, οι καταθέσεις των πολιτών δεν επιστρέφουν με ουσιαστικό τρόπο στο τραπεζικό σύστημα και η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]