Τούτο διότι τόσο ο πρωθυπουργός την Τετάρτη από τη Βουλή όσο και χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου μιλούσαν για ελαφρύνσεις με κόστος 900 εκατ. ευρώ, ενώ το προσχέδιο του Προϋπολογισμού κοστολογούσε τις παρεμβάσεις για τον επόμενο χρόνο στα 766 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, μέχρι και πρότινος η συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών εντοπιζόταν στο πώς θα καλύπτονταν οι παροχές αυτές, καθώς υπήρχε μια διαφορά 250-300 εκατ. ευρώ στην εκτίμηση για το δημοσιονομικό χώρο του επόμενου χρόνου.
Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να έχει δεχθεί περικοπές άλλων δαπανών (των αναπτυξιακών μη εξαιρουμένων) για να κλείσει το κενό και να ενισχυθούν και κάποια μέτρα του -τελευταίου- πακέτου της Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως μέτρα με αναπτυξιακό χαρακτήρα έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 25% σε ορίζοντα τετραετίας μαζί με τον συντελεστή για τα διανεμόμενα κέρδη από το 15% στο 10%, αλλά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελευθέρους επαγγελματίες, νέους επιστήμονες και αγρότες.
Οι αλλαγές στο πακέτο των παροχών, αλλά και οι περικοπές που έγιναν για να υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή τους θα αποτυπωθούν επισήμως στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την Τετάρτη 21 του μήνα μαζί με την αντίστοιχη γνώμη της Επιτροπής.
Η χθεσινή συνεδρίαση του ΕWG αποσκοπούσε στην προετοιμασία του έκτακτου Εurogroup της 19ης Νοεμβρίου, το οποίο θα έχει ως βασικό αντικείμενο την εμβάθυνση της ΟΝΕ. Εμβόλιμα έγινε μια σύντομη εισαγωγή του ελληνικού θέματος στη συνεδρίαση, όπου η Κομισιόν διαβεβαίωσε τους εταίρους και δανειστές ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει το στόχο-δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού του 2019 χωρίς τις περικοπές των συντάξεων.
Το υπουργείο Οικονομικών περιοριζόταν χθες να πει ότι το EWG, εξετάζοντας την εισήγηση της ελληνικής πλευράς και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκανε δεκτό χωρίς ενστάσεις το σχέδιο του Προϋπολογισμού. Τούτο χωρίς να σχολιάζει καθόλου τις αλλαγές που έχουν γίνει σε σχέση με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.
Οπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, η διαπίστωση της Κομισιόν ήταν αυτό που περίμεναν ορισμένοι εταίροι για να δώσουν με τη σειρά τους το «πράσινο φως» για την έγκριση του αιτήματος της κυβέρνησης. Επειδή για τεχνικούς λόγους δεν μπορούσε να ληφθεί απόφαση, η έγκριση εκφράστηκε έμμεσα, δηλαδή δεν υπήρξε καμία αντίρρηση. Βέβαια, το Βερολίνο τις προηγούμενες μέρες είχε «φωτογραφίσει» την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]