Και μάλιστα αυτή τη φορά δεν προέρχεται η σχετική συζήτηση από το εσωτερικό, ώστε να την καταγγείλει το Μαξίμου ως σκόπιμη, αλλά από το εξωτερικό και συγκεκριμένα το έναυσμα αυτής της σεναριολογίας το δίνει η Bank of America (Bofa) στην ετήσια έκθεσή της.
Η εκτίμηση των αμερικανών ειδικών, έρχεται δύο μέρες από τις συστάσεις, μετά των σχετικών φόβων για επανάληψη του περσινού σκηνικού με την οκτάμηνη καθυστέρηση στην πρώτη αξιολόγηση, των Βρυξελλών προς την Αθήνα για ταχεία εκπλήρωση από την ελληνική πλευρά των προαπαιτουμένων της συμφωνίας. Είναι προφανές ότι όλο και περισσότεροι στο εξωτερικό, δεν συγκινούνται από την εκφρασθείσα και δηλωθείσα με διάφορους τρόπους διάθεση της κυβέρνησης να μην τραβήξει σε χρόνο η δεύτερη αξιολόγηση, καθώς πρόκειται για «καυτά» θέματα, όπως τα εργασιακά.
Είναι ενδεικτικό ότι η Bofa εκτιμά ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί εντός του 2017, παρότι το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ορίζοντα τον Οκτώβριο του 2016.
Επισημαίνει ως παράγοντες δυσκολίας για την αξιολόγηση αφενός τις διαφορές μεταξύ των δανειστών, αφετέρου την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία μπορεί να απειληθεί από κάποια αμφιλεγόμενα μέτρα που προβλέπει η δεύτερη αξιολόγηση.
Σημειωτέον ότι η εκλογολογία που είχε φουντώσει στις αρχές Αυγούστου «τιθασεύτηκε» με συντονισμένη κυβερνητική διάψευση ημερών περί τα μέσα του μήνα, χωρίς όμως να σταματήσει εντελώς, καθώς πολιτικοί παράγοντες, μεταξύ των άλλων και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, καίτοι θεωρήθηκε ως «πρόθυμος» εν δυνάμει σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα, επέμεινε να μιλά για κάλπες μέσα στο φθινόπωρο.
Η ύφεση
Στη σκιά πάντως των αποθαρρυντικών στοιχείων για την ύφεση του δευτέρου τριμήνου, η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι η οικονομία θα εμφανίσει τελικά ύφεση και φέτος της τάξης του 1% και θα ανακάμψει το 2017, με ρυθμό ανάπτυξης 1,2%.
Αναφέρει δε ότι η ελληνική οικονομία εκπλήσσει με την αντίδρασή της προς τον θετικό και παρά τα απανωτά σοκ με τα capital controls, τα νέα μέτρα λιτότητας και το ζήτημα εμπιστοσύνης, πηγαίνει λιγότερο άσχημα απ’ όσο περίμεναν πολλοί.
Πάντως και με βάση την εκτίμησή της για καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης η BofA θεωρεί ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν και μετά τον Οκτώβριο να εξαιρούνται από την ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ. Κι αυτό γιατί η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα είναι μάλλον απίθανο να λάβει αποφάσεις πριν συζητηθεί το ελληνικό χρέος και τα μέτρα ελάφρυνσή του.