Σε ότι αφορά τα άλλα υπουργεία ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε:«Δεν γνωρίζω να υπάρχει σε κανένα άλλο υπουργείο καθεστώς απορρήτων δαπανών για εθνικούς σκοπούς. Για τις ειδικές δαπάνες του ΥΠΕΞ, η Βουλή λαμβάνει γνώση».
Ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε και στην παραίτηση που κατέθεσε ο Νίκος Κοτζιάς. Είπε ότι η χθεσινή δεν ήταν μια καλή εξέλιξη, όμως με την εξέλιξη αυτή διευκρινίστηκε σε όλους τους τόνους και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, ότι η κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στη μεγάλη επιλογή της συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία με μεγάλη συνέπεια θα την υπηρετήσει, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών.
«Η Βουλή τα τελευταία δύο χρόνια, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους και του κοινοβουλευτισμού, έχει μπει στη διαδικασία ελέγχου των απορρήτων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών», ανέφερε και επισήμανε: «Επί χρόνια το ζήτημα του ελέγχου των απορρήτων δαπανών, ήταν ζήτημα που προκαλούσε εντάσεις και ερωτηματικά, και στην κοινή γνώμη. Πριν αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση, το 2013 και το 2014, με πρωτοβουλία του μετέπειτα πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα, είχε τεθεί αυτό το ζήτημα, ανοιχτά και δημοσίως, για την ανάγκη ελέγχου, γνώσης, που θα πρέπει να έχει η Βουλή, το κοινοβουλευτικό σύστημα, για τη διάθεση απορρήτων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών».
Διαβάστε επίσης: Το παρασκήνιο της παραίτησης Κοτζιά – Οι «βόμβες» και οι απειλές Τσίπρα
Ο πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε ότι η Βουλή λαμβάνει γνώση ειδικών δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνοντας: «Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχουν άλλες απόρρητες δαπάνες υπουργείων. Ίσως για τα εξοπλιστικά προγράμματα να γίνονται κάποιες συζητήσεις, μερικές φορές από το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας αλλά αυτές δεν αφορούν σε απόρρητα κονδύλια, αφορούν σε προαποφασισμένες ή σε υπό έγκριση αποφάσεις που αφορούν σε αμυντικές δαπάνες της χώρας. Πάντως δεν γνωρίζω να υπάρχει ζήτημα απορρήτων δαπανών σε άλλον τομέα της κυβερνητικής πολιτικής».
Η διαδικασία
Ως προς το ιστορικό εμπλοκής της Βουλής στη διαδικασία ελέγχου των απορρήτων δαπανών του ΥΠΕΞ, αλλά και ως προς αυτή καθεαυτή τη διαδικασία ο Νίκος Βούτσης εξήγησε: «Όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του αρμοδίου υπουργού Εξωτερικών του κ. Κοτζιά, κατατέθηκε, συζητήθηκε και εγκρίθηκε νομοθετικό πλαίσιο και στη συνέχεια εναρμονίστηκε και ο Κανονισμός της Βουλής ώστε να γίνεται η διαδικασία αυτή του ελέγχου των απορρήτων δαπανών. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 39 παρ.7β του ν.3866/2007, όπως τροποποιήθηκε με το ν.4451/2017 και το άρθρο 11 παρ. 10 του Κανονισμού της Βουλής, διαβιβάζονται στη Βουλή τα στοιχεία περί δαπάνης του υπουργείου Εξωτερικών που υπερβαίνουν το ποσό των 25.000 ευρώ και ο πρόεδρος καλεί τους αντιπροέδρους προκειμένου να τούς ενημερώσει αυθημερόν προφορικώς επί της εν λόγω δαπάνης. Μετά το πέρας της ενημέρωσης ο πρόεδρος της Βουλής επιστρέφει σφραγισμένο τον φάκελο των στοιχείων στο υπουργείο Εξωτερικών για τα περαιτέρω».
«Η αναφερόμενη διαδικασία, από τη νομική της καθιέρωση έως σήμερα έχει ακολουθηθεί ήδη 6 φορές, ενώ εκκρεμεί νέο αίτημα του υπουργείου Εξωτερικών από 15/10/2018 για το οποίο δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ημερομηνία», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής και εξήγησε ότι «απεσταλμένος διπλωματικός υπάλληλος πηγαίνει στη Βουλή σφραγισμένο φάκελο με τα στοιχεία, δηλαδή από ποιες Διευθύνσεις και για ποιους σκοπούς κατά περιγραφή υπάρχουν απόρρητες δαπάνες. Το κείμενο αυτό δίνεται στον πρόεδρο της Βουλής ο οποίος στη συνέχεια το αναγιγνώσκει στους αντιπροέδρους, κρατούν σημειώσεις, και επί των σκοπών και επί των κονδυλίων και αυτές τις σημειώσεις έχουν δικαίωμα, και έχουν και την υποχρέωση να ενημερώσουν τον αρχηγό του κόμματος τους και εκεί τελειώνει αυτή η διαδικασία».
«Αφού όλοι πιστοποιούν ότι έχουν λάβει γνώση αυτής της διαδικασίας, το ίδιο έγγραφο κλείνεται σε φάκελο, το παίρνει ο υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών και το επιστρέφει στην υπηρεσία του. Δεν κρατούνται ούτε πρακτικά ούτε αντίγραφα. Σας επαναλαμβάνω όμως ότι όλοι οι αντιπρόεδροι, όπως και εγώ, μπορούμε να κρατήσουμε σημειώσεις για τα πάντα και να ενημερώσουμε τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων», όπως περιέγραψε ο Νίκος Βούτσης και επανέλαβε ότι αυτή η διαδικασία έχει ακολουθηθεί 6 φορές για το σύνολο των απορρήτων δαπανών του υπουργείου, σύμφωνα με το νόμο, υπογραμμίζοντας ότι η Βουλή για πρώτη φορά έχει μπει σε αυτή τη διαδικασία.
Ως προς το ύψος των δαπανών (σ.σ. δαπάνες άνω των 25.000 ευρώ) που ελέγχονται, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι είναι θέμα που έκλεισε όταν συζητήθηκε και ψηφίστηκε ο νόμος και «εν πάση περιπτώσει το ποσό είναι αρκετά μικρό για να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να γίνεται διασπάθιση».
Σε ερώτηση αν οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν γνώση για τις ειδικές δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ότι οι αντιπρόεδροι έχουν δυνατότητα να τους ενημερώνουν.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Τηλεφώνημα Τσίπρα σε Ζάεφ μετά την παραίτηση Κοτζιά
Ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Ζόραν Ζάεφ, μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.
Στη συνομιλία των δυο ηγετών, σύμφωνα με την εφημερίδα “Αυγή” επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητά τους για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ φέρεται να εξέφρασε τον θαυμασμό του στον Ελληνα ομόλογό του, για το κουράγιο και την επιμονή του, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν από κοινού όσον αφορά το Σκοπιανό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ζόραν Ζάεφ θύμισε στον κ. Τσίπρα ότι η Ιστορία θυμάται τους θαρραλέους ηγέτες και τις θαρραλέες πράξεις καθώς κοινός τους στόχος είναι να δημιουργήσουν τα νέα Βαλκάνια του 21ου αιώνα με ειρήνη, συνεργασία και αλληλεγγύη ανάμεσα στους δύο λαούς που παρά τις διαφορές τους μπορούν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον.
Υπενθυμίζεται ότι στις πρώτες δηλώσεις του, μετά την παραίτηση Κοτζιά, ο κ. Τσίπρας είχε στείλει μήνυμα προς τα Σκόπια, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί την ένταξή τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ χωρίς αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας τους.
«Να στείλω ένα μήνυμα προς τους γείτονές μας που αυτές τις ημέρες έχουν τις δικές τους διαδικασίες, όπως προβλέπονται προκειμένου να προχωρήσουν στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας τους. Να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και θάρρος γιατί δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την ένταξη της γειτονικής χώρας σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό που η ίδια συμμετέχει, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας. Να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν σε ένα αποφασιστικό βήμα στην ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας για ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια και να τους διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Τζανακόπουλος: Πλήρως ακατανόητη η παραίτηση Κοτζιά
Πλήρως ακατανόητη χαρακτήρισε την παραίτηση Κοτζιά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.
Στο ερώτημα γιατί εκδιώχθηκε ο Νίκος Κοτζιάς που ήταν πρωτεργάτης της συμφωνίας των Πρεσπών είπε ότι «πρωτεργάτης είναι ο πρωθυπουργός με την τεράστια συμβολή του Νίκου Κοτζιά. Η συμφωνία είναι ζωντανή και αποτελεί κεντρικό πολιτικό στόχο. Η παραίτηση του Κοτζιά είναι για μένα πλήρως ακατανόητη. Στο υπουργικό συμβούλιο υπήρχε μια συζήτηση που έθετε ως κεντρικό πολιτικό στόχο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην συμφωνία των Πρεσπών δεν τέθηκε δίλημμα Κοτζιάς ή Καμμένος».
Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι δεν υπήρχε θέμα στην σχέση τους: «Υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες αλλά στα μεγάλα ζητήματα Κοτζιάς και Τσίπρας πορεύθηκαν μαζί». Διέψευσε επίσης τα περί συμφωνίας Τσίπρα – Καμμένου στο γεύμα που είχαν την προηγουμένη από το υπουργικό συμβούλιο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Ο κ. Κοτζιάς πρέπει να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε»: Διέψευσε επίσης ότι είχε υποβάλλει παραίτηση στο παρελθόν ο κ. Κοτζιάς.
«Δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ καμία σκιά και έχω την απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν υφίσταται σκιά ως προς την ηθική ακεραιότητα του κ. Κοτζιά. Διαρροές τα όσα συζητήθηκαν στο υπουργικό. Η συζήτηση είχε έναν χαρακτήρα που θα έπρεπε όλοι να δεσμευθούν ότι δεν θα συμπλεύσουν με τη ΝΔ και την άκρα δεξιά. Αυτό έγινε απόλυτα δεκτό ομοφώνως από το υπουργικό», είπε ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ερώτημα αν θα σταματήσουν οι ΑΝΕΛ να λένε ότι δεν ψηφίζουν είπε: «ο πρωθυπουργός δεν ζητεί από κανέναν να αλλάξει την άποψή του. Υπάρχει μια προγραμματική συμφωνία και φυσικά υπάρχει η πρόκληση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Καμμένος έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του. Υπάρχει η θέση της κυβέρνησης που είναι η στήριξη της συμφωνίας. Γι’ αυτό και ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός το υπουργείο Εξωτερικών».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]