Ακόμα και ως συνέχεια της κακόγουστης παράστασης που παίζεται εδώ και καιρό για προεκλογικούς και επικοινωνιακούς λόγους, η εικόνα διάλυσης που επικράτησε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο επιτείνει το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας και ρευστότητας που κάνει σοβαρή ζημιά στη χώρα και στην οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όταν πήρε το λόγο, επιτέθηκε δριμύτατα κατά του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, τον οποίο κατηγόρησε ότι ασκεί εξωτερική πολιτική βλάπτοντας την κυβέρνηση και τη χώρα, του καταλόγισε «προσωπικό παιχνίδι», ενώ φέρεται να είπε ότι η εξωτερική πολιτική είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν παρεμβάσεις από άλλους υπουργούς, κυρίως από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Ακολούθησε μία χαώδης κατάσταση, με τον κ. Καμμένο να διαμαρτύρεται επειδή ο Νίκος Φίλης -που είναι βουλευτής και δεν είναι πλέον υπουργός- τον έχει χαρακτηρίσει Σαλβίνι, τον κ. Παππά να του λέει ενώπιον όλων ότι ο ίδιος δεν τον θεωρεί Σαλβίνι και ότι δεν είναι αυτή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόσωπό του, κάποιους να παρακολουθούν με απορία, κάποιους άλλους να μισογελούν, άλλοι να κοιτούν τον Αλέξη Τσίπρα αναμένοντας κάποια παρέμβασή του κ.λπ.
Διαβάστε επίσης: Συνεχίζει την «παράσταση» ο Καμμένος στο υπουργικό: Δεν θα ρίξω την κυβέρνηση – Τσακώθηκε με τον Κοτζιά
Είχε προηγηθεί η πρωτοφανής τοποθέτηση του πρωθυπουργού να παρακαλεί τους υπουργούς των ΑΝ.ΕΛ. να μη ρίξουν την κυβέρνηση, αναφερόμενος σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και σε σχετική δημόσια τοποθέτηση του εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛ. Θεόδωρου Τοσουνίδη, την οποία πάντως είχε προλάβει να αποδοκιμάσει ο κ. Καμμένος. Σύμφωνα με το non paper του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός «ζήτησε από όλους τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και ως εκ τούτου, δεν θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της Ν.Δ. κατά της κυβέρνησης».
Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν ο κ. Καμμένος απάντησε επί προσωπικού στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο κ. Κοτζιάς, ωστόσο φέρεται να είπε -απαντώντας κυρίως στον πρωθυπουργό- ότι διατηρεί τις απόψεις του στο Σκοπιανό, αλλά δεν πρόκειται να συμβάλει στο να πέσει η κυβέρνηση, ενώ στο ίδιο κλίμα -ότι δηλαδή δεν θα ρίξει την κυβέρνηση- φέρεται να κινήθηκε και η Ελενα Κουντουρά.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Ουδείς μπορεί να προδιαγράψει τις εξελίξεις αυτή τη στιγμή, καθώς προς τα έξω βγαίνει ότι γίνονται προσπάθειες να σβήσει η φωτιά που άναψε. Ωστόσο, έχει σημασία πως όλα αυτά συνέβησαν μετά τη συνάντηση που είχαν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος στη Λέσχη Αξιωματικών και σύμφωνα με το Μαξίμου το κλίμα ήταν εξαιρετικό. Σημειώνεται ακόμα ότι η πρωθυπουργική παράκληση στους υπουργούς να μη ρίξουν την κυβέρνησή του και να δεσμευθούν ότι δεν θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής από την πλευρά της Ν.Δ. ήρθε στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο -μετά τις ημέρες του ’15- που η εισήγηση του πρωθυπουργού δεν μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ.
Είναι δε ενδεικτικό του κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας και παραλυσίας που επικρατεί στη χώρα το γεγονός ότι μόλις έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός και κάποιοι συνεργάτες του συνέχισαν σε μία σύσκεψη στο Μαξίμου μετά το τέλος του Υπουργικού, το Μαξίμου έσπευσε με μία αμήχανη ανακοίνωση να πει ότι η σύσκεψη αυτή αφορά «ζητήματα οικονομίας και καθημερινότητας» και συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας, Οικονομικών, οι τρεις υπουργοί Επικρατείας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο γ.γ. της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος.
Σε κρίση οι ΑΝ.ΕΛ.
Μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, οι ΑΝ.ΕΛ. διέρρευσαν ότι δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση, ότι δεν πρόκειται να διευκολύνουν τα σχέδια της Ν.Δ., αλλά συνεχίζουν να διατηρούν τη διαφωνία τους στο θέμα της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Επί της ουσίας, οι ΑΝ.ΕΛ. βρίσκονται σε συνθήκες μεγάλης εσωτερικής κρίσης, η οποία ανατροφοδοτείται αφενός από τα δημοσκοπικά στοιχεία που βλέπουν κάθε φορά το φως της δημοσιότητας και αφετέρου από τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του αρχηγού τους. Χθες, πριν από το Υπουργικό Συμβούλιο, σημειώθηκαν δημοσίως δύο κρούσματα διαφοροποίησης από την κομματική γραμμή που έχει θέσει ο κ. Καμμένος να μη στηριχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, αν έρθει στην ελληνική Βουλή. Μετά τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, που δήλωσε επισήμως ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα καταψηφίσει ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και μετά θα παραδώσει την έδρα, και η υπουργός Τουρισμού κ. Κουντουρά σημείωσε πως θα ψηφίσει κατά συνείδηση, δηλαδή θα «σπάσει» την κομματική γραμμή. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο ίδιο κλίμα, κατά πληροφορίες, κινείται και ο υφυπουργός Τέρενς Κουίκ, ο οποίος ωστόσο δεν είναι βουλευτής, αλλά είναι εκείνος που ως πρώτος επιλαχών θα κληθεί να πάρει την έδρα του κ. Παπαχριστόπουλου, αν υλοποιήσει τη δέσμευσή του…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]