Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα, Γουές Μίτσελ, τονίζει πως η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά μία «ιστορική ευκαιρία» για το μέλλον των Σκοπίων και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν εγκριθεί από το κοινοβούλιο μπορεί να μεσολαβήσουν ακόμα και δεκαετίες προτού υπάρξει ανάλογο άνοιγμα.
«Παρά τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει κάποια ‘καλύτερη συμφωνία’ που μπορεί να υπάρξει, δεν πιστεύουμε ότι αυτό ισχύει», αναφέρει ο κ. Μίτσελ σε επιστολή που έστειλε προς τον ηγέτη του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Παράλληλα ο Μίτσελ καλεί τον Μίτσοσκι να επιτρέψει σε βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση για τις συνταγματικές αλλαγές «δίχως απειλές για βία, εκδίκηση ή άλλες μορφές πίεσης».
Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών εκφράζει και την απογοήτευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την αρνητική στάση του VMRO στο δημοψήφισμα και τη συνταγματική αναθεώρηση επισημαίνοντας πως απαιτεί «γενναία ηγεσία».
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
Ζάεφ: Το όνομα της «Μακεδονίας» δεν αλλάζει, συμπληρώνεται
Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ότι «το όνομα της χώρας δεν αλλάζει, απλά μόνο συμπληρώνεται» και ότι «σχετικά με το ονοματολογικό και την συμφωνία με την Ελλάδα, αποφασίσαμε να ζητήσουμε εξουσιοδότηση και να ρωτήσουμε τον λαό».
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του VMRΟ Ιλία Ντίμοφσκι ισχυρίστηκε ότι μετά την πολύ μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου, η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για την αλλαγή του Συντάγματος και επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα των Σκοπίων.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.
Για την έγκριση της πρότασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια (συζήτηση επί σχεδίων τροπολογιών και ψηφοφορία, δημόσια διαβούλευση, συζήτηση επί τελικών κειμένων τροπολογιών και ψηφοφορία).
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]