Από το μέχρι τώρα έργο σας σε αυτές τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση διακρίνετε διάθεση για συμμετοχή νέων και επιτυχημένων ανθρώπων;
O «Κλεισθένης» είναι σίγουρο ότι οδηγεί σε δύο συμπεράσματα: α) Ακυβερνησία στην πλειoνότητα των δήμων (μεγάλων και μικρών) και β) άρνηση πολλών επιτυχημένων ανθρώπων να ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βεβαίως, υπάρχουν και οι ρομαντικοί συμπολίτες μας, που επιθυμούν να προσφέρουν κι αυτό αποτελεί ένα ευχάριστο «πονοκέφαλο» για τη Ν.Δ., αφού σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να «διαλέξει» (επιλέξει) έναν ανάμεσα σε τρεις ή τέσσερις υποψηφίους».
Υπάρχουν δήμαρχοι ή περιφερειάρχες που θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι κοινής αποδοχής;
Η «μάχη» για τις 13 περιφέρειες από μόνη της παίρνει χαρακτηριστικά και πολιτικής αντιπαράθεσης. Την ευθύνη την έχει ο πρόεδρος του κόμματος. Ορθά αποφασίστηκε όσοι πετυχημένοι περιφερειάρχες είχαν στηριχθεί από τη Ν.Δ. να συνεχίσουν να έχουν τη στήριξή μας. Στις υπόλοιπες περιφέρειες αναζητήθηκαν και βρέθηκαν νέα πρόσωπα. Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση για πρόσωπα κοινής αποδοχής (με όλα τα δημοκρατικά κόμματα), εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ισχύει και για τους μεγάλους δήμους (πρωτεύουσες των νομών), ενώ για τους μικρούς ακούμε με προσοχή τη «βοή» της τοπικής κοινωνίας.
Με όλα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί για τη συμφωνία των Πρεσπών, πώς πρέπει να αντιδράσει η ελληνική πλευρά;
Η ερώτησή σας θα είχε νόημα, αν στην Ελλάδα υπήρχε μία κυβέρνηση που για το συγκεκριμένο θέμα κρατούσε ενιαία στάση. Δυστυχώς, με αποκορύφωση τα όσα είπε ο κ. Καμμένος στις ΗΠΑ, έχουμε μία κυβέρνηση που φεύγει, που καθορίζει την πολιτική της για το Μακεδονικό από το τι θα συμβεί στα Σκόπια ή τι θα της επιβάλουν το ευρωπαϊκό κατεστημένο και το ΝΑΤΟ, που έχει δύο υπουργούς Εξωτερικών και η μοναδική της έγνοια είναι πώς θα παραμείνει λίγους μήνες ακόμη στην εξουσία. Εγώ σήμερα μπορώ να επαναλάβω το ξεκάθαρο «Οχι» της Ν.Δ. στη συμφωνία των Πρεσπών και τώρα (παρούσα Βουλή) και αύριο (επόμενη Βουλή). Ο Κυρ. Μητσοτάκης την ξεκάθαρη αυτή θέση την παρουσίασε και στον πρόεδρο της Γερμανίας πριν από λίγες μέρες. Τα όσα συμβαίνουν στα Σκόπια αυτή τη στιγμή είναι «για γέλια και για κλάματα».
Η κυβέρνηση κατηγορεί τη Ν.Δ. για πολλές ηγετικές… φωνές και τάσεις που οδηγούν το κόμμα προς την Ακροδεξιά;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα πει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Στην ιδρυτική μας διακήρυξη με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή αναφέρεται ρητά ότι: «Η Ν.Δ. είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το Εθνος με τον Λαόν, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους Πολίτες της, την Εθνική Ανεξαρτησία με τη Λαϊκή Κυριαρχία, την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό, την Πολιτική Ελευθερία με την Eννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη». Αυτή είναι η Ν.Δ. από το 1974 μέχρι σήμερα, ανεξάρτητα ποιος είναι διαχρονικά ο πρόεδρός της. Πριν από λίγες μέρες, ο σημερινός και αδιαμφισβήτητος αρχηγός της, Κυρ. Μητσοτάκης, στον εορτασμό των 44 χρόνων από τη πολιτική γέννηση του κόμματός μας, το επανέλαβε ενώπιον όλων των ιστορικών ηγετών της παράταξής μας, των βουλευτών, των στελεχών και χιλιάδων κόσμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα τού χθες, γι’ αυτό και χρησιμοποιεί την τακτική της «ταμπέλας». Τη Ν.Δ. την εκφράζει ο εκάστοτε αρχηγός της και την πολιτική της ταυτότητα την καθορίζει η ιδρυτική της διακήρυξη με την υπογραφή του εθνάρχη, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τελεία…
Oλοι εκτιμούν ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Θα μπορούσε να υπάρξει μια «συμφωνία κυρίων», ώστε να ακουστεί και ο λόγος των πολιτικών;
Εκλέγομαι συνεχώς από το 1990 στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα, όπου και θα είμαι εκ νέου υποψήφιος. Eχω παρακολουθήσει προεκλογικές περιόδους που ο πολιτικός λόγος είχε υποχωρήσει στο φανατισμό, στις προσωπικές επιθέσεις και σε υπαρκτά ή όχι σκάνδαλα. Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ακολουθήσει την πόλωση. Το Μαξίμου του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι το «ευνοεί». Εμείς θέλουμε να ακουστεί ο προγραμματικός μας λόγος για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας. Ο κ. Τσίπρας, μέσω της πόλωσης, απευθύνεται μόνο στο αριστερό του ακροατήριο (;). Ο Κυρ. Μητσοτάκης φιλοδοξεί να μιλήσει με το σύνολο του λαού, κάτι που από μόνο του συνιστά μεγάλη διαχωριστική γραμμή, πολιτική και ιδεολογική, μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Ίσως έχει έλθει η ώρα η διοίκηση της ΕΡΤ να επιλέγεται όπως το ΕΣΡ
Τελευταία πληθαίνουν οι καταγγελίες για την ΕΡΤ…
Ανήκω σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι η Δημόσια Τηλεόραση είναι αναγκαίο να υπάρχει, αλλά, αφού πληρώνεται από το σύνολο των Ελλήνων, πρέπει να αντιπροσωπεύει και το σύνολο του λαού. Προβλήματα αντικειμενικότητας υπάρχουν πάντα, αλλά αυτή τη στιγμή η ΕΡΤ έχει μετατραπεί σε «Κουμουνδούρου Channel». Ισως έχει έλθει η ώρα η διοίκηση της ΕΡΤ να επιλέγεται όπως το ΕΣΡ, δηλαδή από την διάσκεψη των προέδρων με πλειοψηφία των 4/5. Αυτό προτείνω.
Το μεταναστευτικό παίρνει και πάλι διαστάσεις. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουμε ως χώρα από εδώ και πέρα;
Είμαι από τους πρώτους που είχαν μιλήσει για τη μεταναστευτική «λαίλαπα», η οποία θα έπληττε την πατρίδα μας, αλλά και για το ρόλο αρκετών ΜΚΟ, που εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Δυστυχώς, επιβεβαιώνομαι και για τα δύο. Μεγάλο τμήμα όσων περνούν τα σύνορά μας δεν είναι πρόσφυγες, αλλά υπάρχουν και μετανάστες παντός τύπου. Η διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ήδη ψάχνεται από τη Δικαιοσύνη. Για να αλλάξει η κατάσταση πρέπει να καταργηθεί «εδώ και τώρα» η συνθήκη του «Δουβλίνο ΙΙ», να φυλαχθούν καλύτερα τα σύνορά μας και να ελέγχονται άμεσα όσοι μπαίνουν στη χώρα, ώστε, αν δεν πληρούν τα κριτήρια παραμονής, να επιστρέφουν στην πατρίδα τους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]