Ο κ. Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, είπε για τις απαιτήσεις της Ελλάδας «που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της εποχής της Κατοχής τις οποίες, παγίως, θεωρούμε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες»: «Τις απαιτήσεις αυτές δεν τις διεκδικούμε μονομερώς και αυθαιρέτως. Ολως αντιθέτως, τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του κοινού μας Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού. Με βάση λοιπόν τους κανόνες αυτού του Πολιτισμού και, οπωσδήποτε, σε αρμόδιο δικαιοδοτικό forum, καθένας θα υποστηρίξει τις θέσεις του», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε για τις γερμανικές αποζημιώσεις ότι «πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο» και να δουλέψουν σκληρά μεταξύ τους οι 2 χώρες προκειμένου «να περιορίσουν τις ακραίες και λαϊκιστικές φωνές στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ζήτησε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα ενώ τόνισε ότι δεν θέλει να ξεχάσουμε το παρελθόν ούτε να παραβλέψει την ηθική ενοχή για αυτές.
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
Η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη διήρκεσε μία ώρα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προέταξε το θέμα των συντάξεων λέγοντας ότι με τη νέα ενδεχόμενη περικοπή τους που προκάλεσε και ψήφισε μόνη της η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. διαφώνησε εξ αρχής η Νέα Δημοκρατία, καθώς αυτή θα επιφέρει ένα ακόμη άδικο πλήγμα σε ένα από τα πλέον ευάλωτα τμήματα των πολιτών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της μακράς οικονομικής κρίσης. Και ζήτησε από τον πρόεδρο της Γερμανίας να συμβάλει και εκείνος στην ανατροπή του σχετικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει των τελικών αποφάσεων που θα ληφθούν από τους εταίρους μας το αμέσως επόμενο διάστημα.
Αναλύοντας το κυβερνητικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, ανέδειξε ως επιτακτική την ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών πρότζεκτ, όπως του Ελληνικού, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ εξήγησε στον Γερμανό πρόεδρο ότι αυτόν το στόχο υπηρετεί το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, να καθιερώσει αμέσως ένα νέο και σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα μειώνει τους συντελεστές στα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, όπως και η δημιουργία μιας νέας κυβερνητικής δομής, η οποία θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]