Απαντώντας στον πρώην υπουργό Γιάννη Μανιάτη, ο κ. Σταθάκης είπε ότι όποιος θέλει να δει την εισήγηση μπορεί να την βρει μόνος του από την ΔΕΗ.
Να απαντήσει κάλεσε την κυβέρνηση η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, γιατί η ΔΕΗ εξαγόρασε έναντι 4,8 εκατ. ευρώ εταιρεία φίλου του Ζόραν Ζάεφ με ζημιές 5,4 εκατ. ευρώ.
«Την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη Δ.Ε.Η. που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων.
Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα».
Τον ισολογισμό για την εξαγορά της εταιρείας εμπορίας ηλεκτρισμού στα Σκόπια από την ΔΕΗ έφερε στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΪ και αποκαλύπτεται ότι η εταιρεία του Κότσο Ανγκιούσεφ (σ.σ. αντιπροέδρου και στενού φίλου του πρωθυπουργού Ζάεφ) έχει αρνητικά κεφαλαία, τα πάγια της δεν ξεπερνούν τα 600.000 δηνάρια, έχει το 40% των ζημιών του κλάδου και μόνο το 11% του τζίρου.
Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, ο δείκτης της πιστωτικής ικανότητας είναι αρνητικός, και ενώ έχει γράψει ζημιές για το 2017 η ΔΕΗ την εξαγοράζει δύο μήνες πριν την συμφωνία των Πρεσπών έναντι του ποσού των 4,8 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ από τις βασικές παρατηρήσεις σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας προκύπτει ότι:
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
1. Έχει αρνητικά κεφάλαια
2. Τα πάγια της είναι μόνο 600.000 ευρώ
3. Έχει το 40% των ζημιών του κλάδου ενώ έχει μόνο το 11% του τζίρου
4. Μία εταιρεία με μόνο 36 άτομα προσωπικό
5. Ο δείκτης πιστωτικής ικανότητας αρνητικός που σημαίνει δεν αγοράζει κανείς, και
6. Έχει γράψει ζημιές το 2017
Θυμίζουμε ότι η αντιπολίτευση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έχει ζητήσει να έρθει η συμφωνία στην Βουλή καθώς υπάρχουν ,πολλά ερωτηματικά και για την ουσία αλλά και για το χρονικό της εξαγοράς δύο μήνες πριν την συμφωνία των Πρεσπών.
Απ’ό την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε δηλώσεις του είχε πει ότι την εξαγορά την ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων , η διοίκηση της ΔΕΗ ότι δέχθηκε εισήγηση από τις υπηρεσίες ενώ έως και σήμερα δεν έχει απαντηθεί γιατί τα χρήματα κατέληξαν στους προσωπικούς λογαριασμούς του Ανγκιούσεφ, και όχι στον όμιλο που υπάγονταν η EDS.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]