Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε τη σταθερή και πραγματική του προσήλωση, στην επίτευξη λύσης στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις «επί του πλαισίου των έξι σημείων που ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έχει θέσει ως βάση για να προχωρήσουμε».
Ο Κύπριος Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι «μόνο μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, ευθυγραμμισμένη με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και τις καλύτερες πρακτικές δημοκρατικών κρατών των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για επίτευξη διαρκούς ειρήνης που θα επιτρέψει στην Κύπρο να προχωρήσει μπροστά και όλους τους Κύπριους να ζήσουν σε ένα κανονικό κράτος και να εργαστούν μαζί για την προοπτική και την ασφάλεια όλων».
Παράλληλα σημείωσε πως «αναμένουμε από την Τουρκία, η οποία έχει κύριο ρόλο στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για επίτευξη λύσης και να συμβάλει εμπράκτως στην περιφερειακή σταθερότητα
«Από πλευράς μας επιθυμώ να επαναλάβω ότι είμαστε αποφασισμένοι να φανούμε αντάξιοι της πρόκλησης της ιστορικής μας ευθύνης και να κάνουμε το παν για να υπάρξει ένα ειρηνικό μέλλον για όλους τους Κύπριους και για την περιοχή», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου εξήγησε ότι «πρώτα και κύρια, μια βιώσιμη και διαρκής λύση θα αποβεί προς το καλύτερο συμφέρον του λαού της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους, και θα ικανοποιήσει την προσδοκία τους να ζήσουν σε ένα κανονικό και ευήμερο ευρωπαϊκό κράτος, απόλυτα ανεξάρτητο και ελεύθερο από την όποια ξένη εξάρτηση».
Την ίδια ώρα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λύση του Κυπριακού προβλήματος αναμφίβολα θα επηρεάσει, τα μέγιστα, τη διατήρηση ενός αναγκαίου περιβάλλοντος σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.
«Η λύση ενός διεθνούς προβλήματος που βρίσκεται στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών τις τελευταίες δεκαετίες θα προσφέρει ένα φάρο ελπίδας στο ότι ακόμη και τα πλέον δύσκολα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς, ενόσω η ειρηνευτική διαδικασία παραμένει σε στασιμότητα, από την περίοδο της Διάσκεψης για την Κύπρο τον Ιούλιο του 2017, ανησυχώ έντονα για την πάροδο του χρόνου και τις επιπτώσεις του».
Ανδρουλάκης: Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας
Αναφερόμενος στον ρόλο των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «συμφωνούμε πλήρως με τη ιδέα της υπερίσχυσης της διπλωματίας στη διαδικασία ειρήνευσης και επίλυσης διενέξεων, καθώς και για τον υποστηρικτικό, καταλυτικό ρόλο των ειρηνευτικών δυνάμεων».
Σημείωσε ότι «στην απουσία μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας η ανάγκη για την παρουσία ειρηνευτικής δύναμης καθίσταται πιο σημαντική και απαραίτητη. Η κατάσταση στη χώρα μου προσφέρει ένα παράδειγμα επ’ αυτού.
Συνεπώς, ενώ παραμένουμε βαθιά προσηλωμένοι στην υιοθέτηση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στα ΗΕ, εντούτοις είναι έντονη η πεποίθησή μας ότι κάθε ειρηνευτική αποστολή πρέπει να κρίνεται στη δική της βάση, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και απειλές επί του εδάφους»
Ο Κύπριος Πρόεδρος έθεσε το Κυπριακό στην ομιλία μέσα στο πλαίσιο των εξελίξεων της περιοχής, αναδεικνύοντας τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου ως μέλος της Ε.Ε αλλά και μέσω των τριμερών συνεργασιών που προωθεί από κοινού με την Ελλάδα και άλλες χώρες της περιοχής.
«Η χώρα μου, αν και μέλος της ΕΕ, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας περιοχής που είναι πολύ ταραχώδης και ασταθής. Ο στόχος μας βασίζεται στο όραμα και τη φιλοδοξία μας να καταστούμε φάρος σταθερότητας, προβλεψιμότητας και να δημιουργήσουμε συνέργειες στην προώθηση κοινής ευημερίας και σταθερότητας για όλους».
Σημείωσε ότι, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι χώρες της περιοχής αναγνωρίζουν την Κύπρο ως έναν ειλικρινή εταίρο χωρίς κρυμμένη ατζέντα, «έχουμε δημιουργήσει τριμερείς μηχανισμούς με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη».
Αναλύοντας τους τριμερείς μηχανισμούς που ανέπτυξε η Κύπρος με χώρες της περιοχής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αποτελούν ένα παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν χώρες που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες, ενώνουν δυνάμεις, αντί να απομονώνουν εαυτόν».
Πρόσθεσε ότι «χαιρετίζουμε θερμά την επέκταση αυτών των τριμερών σχημάτων, σημειώνοντας την επιθυμία αυτοί οι μηχανισμοί να περιλάβουν επιπλέον εταίρους σε συγκεκριμένους τομείς κοινά επωφελών συνεργειών».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]