Υπάρχει πλέον μεγάλο φορτίο καχυποψίας και κυρίως συγκρουόμενα συμφέροντα ανάμεσα στους ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ. Τέτοια που υπερβαίνουν την καλή σχέση και την πρόθεση του πρωθυπουργού και του υπουργού Αμυνας να πορευτούν μαζί άλλους έξι μήνες και τότε, όπως συμφώνησαν την Παρασκευή, στο πλαίσιο ενός συναινετικού διαζυγίου και εν μέσω επαίνων του ενός προς τον άλλον, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στήριξη του Ποταμιού και άλλων βουλευτών να κυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών και οι ΑΝ.ΕΛ. να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι ολοκλήρωσαν τα σημεία της συμφωνίας της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά -προκειμένου να παίξουν όσες πιθανότητες έχουν για να πιάσουν το όριο εισόδου στη Βουλή- δεν μπορούν να δεχθούν τον όρο «Μακεδονία».
Στο κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων υπάρχουν στελέχη που λένε στον Πάνο Καμμένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει διπλό και «βρόμικο» παιχνίδι εναντίον του. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταφέρουν στον υπουργό Εθνικής Αμυνας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι, με όχημα τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, να πάρει βουλευτές από τους ΑΝ.ΕΛ. Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πληροφορίες που έχουν μεταφερθεί στον Πάνο Καμμένο που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσεγγίσει και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων προκειμένου να αντιμετωπίσει την αδυναμία του να «γεμίσει» τα δικά του ψηφοδέλτια. Παράλληλα στους ΑΝ.ΕΛ. υπάρχει πολύ μεγάλη καχυποψία και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για τα απογοητευτικά ποσοστά στις μετρήσεις, ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν δημοσιευθεί σε φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ έντυπα και ηλεκτρονικές ιστοσελίδες.
Στον ΣΥΡΙΖΑ πορεύονται με τρόπο που επιβεβαιώνουν τη θεωρία στελεχών των ΑΝ.ΕΛ. για διπλό παιχνίδι.
Από τη μία στελέχη όπως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, που μεταφέρουν και το κύριο βάρος της κυβερνητικής γραμμής, αλλά και υπουργοί όπως έκανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του σε ιστοσελίδα αμυντικών θεμάτων, επαινούν συνεχώς τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ. λέγοντας ότι ελπίζουν ότι την τελευταία στιγμή θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών και δε θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, όπως λέει ο ίδιος και άλλα στελέχη του κόμματός του.
Από την άλλη, στελέχη όπως ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, οι πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και Νίκος Ξυδάκης, αλλά και αρκετά στελέχη των 53 +, επιτίθενται εναντίον των ΑΝ.ΕΛ. ότι με τη στάση τους υπονομεύουν την πορεία της κυβέρνησης, μιλούν δημοσίως υπέρ του να μπει τέλος στην κυβερνητική συνεργασία των δύο κομμάτων, υποστηρίζουν ότι η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ και στέκεται εμπόδιο στο άνοιγμα που θέλει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην κεντροαριστερά κ.λπ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σήμερα και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα αποδοκιμάσουν δημοσίως τη μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εναντίον των στελεχών της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που στάθηκε αιτία για την κράτησή τους για ένα βράδυ στο αστυνομικό τμήμα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και μεγάλη ζημιά στο προφίλ της κυβέρνησης, που κατηγορείται για αυταρχισμό, συνειδητή επιλογή φίμωσης των ΜΜΕ, αντιδημοκρατικά και καθεστωτικά αντανακλαστικά στην προσπάθειά της να παραμείνει στην εξουσία κ.λπ.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Κινούμενη άμμος
Η προσπάθεια των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου να κερδίσει η κυβέρνηση πολιτικό χρόνο τουλάχιστον, ως τον Μάρτιο, αφενός θα δοκιμαστεί σκληρά και ήδη το αποτέλεσμά της αμφισβητείται, αφετέρου αποφασίστηκε να γίνει επειδή η κυβέρνηση βλέπει το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια της, παρά τις «ηρωικές» προσπάθειες των στελεχών της, για άλλη μία φορά, να αντιστρέψουν την πραγματικότητα.
Πρώτον, οι δημοσκοπήσεις μετά τη ΔΕΘ που περίμεναν στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, προς απογοήτευσή τους δεν αλλάζουν το τοπίο. Η Ν.Δ. διατηρεί τις διαφορές που είχε έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και πριν από τη ΔΕΘ, σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, γενική εκτίμηση των αναλυτών των εταιριών είναι πως η άνοδος από 1-2,5 μονάδες που εμφάνισε ο ΣΥΡΙΖΑ και οφείλεται στην άνοδο της συσπείρωσής του, είναι κατά τη βασική εκτίμηση το δικό του «ταβάνι», με πολύ μικρά περιθώρια νέας ανόδου από εδώ και πέρα.
Δεύτερον, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση με τα όσα λέει τις τελευταίες δύο εβδομάδες περί «Μακεδονίας» και «Μακεδόνων», έχει πολλές πιθανότητες να αναδειχθεί σε θριαμβευτή του δημοψηφίσματος και να ισχυροποιηθεί έναντι της διεθνούς κοινότητας το επόμενο διάστημα, με την πίεση στην κυβέρνηση για κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών -ίσως και πριν τον Μάρτιο που υπολογίζει το Μαξίμου – να πολλαπλασιάζεται.
Τρίτον, τα πράγματα στην οικονομία δεν πάνε καλά, ούτε έξω ούτε μέσα. Βασική αιτία της δημοσιοποίησης της νέας συμφωνίας Τσίπρα – Καμμένου για μορατόριουμ ως τον Μάρτιο ήταν η εικόνα που εισέπραξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Λονδίνο από τους επενδυτές, που του διεμήνυσαν ότι στο σημερινό καθεστώς πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, δεν είναι διατεθειμένοι να στραφούν προς την ελληνική αγορά. Παράλληλα, η απόφαση του οίκου Moody’s να αναβάλει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα, όπως αναμενόταν την προηγούμενη Παρασκευή, χωρίς καν να εξηγήσει τους λόγους, έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη ανασφάλεια και προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο.
Οι τελευταίες ελπίδες της κυβέρνησης για αλλαγή του πολιτικού κλίματος έχουν πλέον εστιαστεί στο θέμα της ακύρωσης της μείωσης των συντάξεων από 1ης.1.2019, όπου το Μαξίμου αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, που διατηρεί τον πρώτο ρόλο στις διαπραγματεύσεις, έχουν αναγκαστεί να περιμένουν ως τον Δεκέμβριο για αποφάσεις και ως τότε με διάφορες «ενέσεις» να προσπαθούν να καλλιεργούν τις προσδοκίες για θετική εξέλιξη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]