Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς καλείται να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων γύρω από τον τρόπο που τα συγκεκριμένα ιατρικά έγγραφα έφτασαν στο φάκελο της αποφυλάκισής του.
Οι εξελίξεις που έρχονται συνεχώς στο φως γύρω από τα έγγραφα που έδωσαν -έστω και προσωρινά- την ελευθερία στο πρώην golden boy της Εnerga φαίνεται πως θα απασχολήσουν κατά κόρον την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, η οποία θα πρέπει αρχικά να εξετάσει αν τα ιατρικά έγγραφα είναι γνήσια και σαφή, καθώς αποκαλύπτονται συνεχώς γκρίζα σημεία στην απόλυση υφ’ όρον του Αρ. Φλώρου. Γνωματεύσεις που φέρονται να ανήκαν σε άλλους ασθενείς, υπογραφές γιατρών οι οποίοι απουσίαζαν, με αποκορύφωμα το έγγραφο του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», σύμφωνα με το οποίο η σφραγίδα γιατρού σε σχετική γνωμάτευση ήταν «ανυπόστατη». Ολα αυτά διογκώνουν την υπόθεση και καλούν την εισαγγελική λειτουργό να ενώσει τα κομμάτια σε ένα δύσκολο «παζλ».
Μεταξύ των δεκάδων ερωτημάτων που προκύπτουν από την υπόθεση αποφυλάκισης Φλώρου και τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν κατά την προκαταρκτική εξέταση, τέσσερα είναι ίσως τα σημαντικότερα, καθώς ξεφεύγουν από την υπόθεση του συγκεκριμένου εγκλείστου και επεκτείνονται στο γενικότερο τρόπο που αποφυλακίζονται κρατούμενοι με τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 110Α του ΚΠΔ, το οποίο φέρει την υπογραφή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου:
– Με ποιο τρόπο έφτασαν στο φάκελο Φλώρου έγγραφα με «ανυπόστατες» -όπως καταγγέλλεται- σφραγίδες, που φέρονται να ανήκαν σε άλλους ασθενείς; Είναι εφικτό να αποτελούν ενέργειες μεμονωμένων προσώπων ή απαιτείται μια πιο οργανωμένη προσπάθεια, ενδεχομένως και μία ομάδα ατόμων, που μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε νοσοκομεία;
-Ο Αρ. Φλώρος κατά το διάστημα της προετοιμασίας του φακέλου του βρισκόταν έγκλειστος στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού, κατ’ επέκταση θα χρειαζόταν βοήθεια για τη διάπραξη τουλάχιστον μέρους όσων καταγγέλλονται. Ποιοι ήταν οι άνθρωποι που συνέδραμαν στο να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την απόκτηση των ιατρικών εγγράφων;
– Γιατί δεν λειτούργησαν οι κρατικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να γίνει έλεγχος των εγγράφων που τελικά βοήθησαν τον Αρ. Φλώρο να πάρει την έγκριση του Δικαστικού Συμβουλίου για την υφ’ όρον απόλυσή του; Υπάρχει σύστημα ελέγχου στους φορείς που εμπλέκονται στην υπόθεση, όπως το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, ή στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού; Τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που δεν επρόκειτο για τον Αρ. Φλώρο, για τον οποίο υπήρξαν αντιδράσεις τόσο πολιτικές, από την αντιπολίτευση, όσο και κοινωνικές;
Περιβάλλον Καραμανλή για πρόταση Σαμαρά για την Προεδρία: Δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση
– Είναι τελικά -σύμφωνα με τη σχετική διάταξη Παρασκευόπουλου- ανεύθυνο το πρώτο Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο διέταξε με βούλευμα την αποφυλάκιση Φλώρου ή όχι; Από τη μία η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων επικαλείται το άρθρ. 110Α του ΚΠΔ, υποστηρίζοντας πως εφόσον ο Αρ. Φλώρος προσκόμισε πιστοποιητικά που βεβαίωναν αναπηρία άνω του ποσοστού 65% και είχε εκτίσει το 1/5 της ποινής του με ευεργετικό τρόπο, οι δικαστές δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι διαφορετικό. Από την άλλη, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νικ. Παρασκευόπουλος, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, έχουν ισχυριστεί πως το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χαλκίδας όφειλε να ερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, διέταξε η επίμαχη έρευνα να μην παραμείνει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Χαλκίδας, όπου είχε ξεκινήσει, αλλά να διαβιβαστεί στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος που ο Αρειος Πάγος προχώρησε σε αυτή την παραγγελία ήταν προκειμένου η ανώτερη εισαγγελική λειτουργός να έχει από κοντά την πλήρη εποπτεία της έρευνας, με την Ελένη Τουλουπάκη να καλείται να διερευνήσει την ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων όπως «έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού», «ηθική αυτουργία σε αυτή», «ψευδής αναφορά στην αρχή», «ενεργητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος» σε βάρος του Αρ. Φλώρου και «παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος» κατά των γιατρών.
Η σύλληψη
Κι όλα αυτά ενώ ο Αρ. Φλώρος βρίσκεται και πάλι πίσω στη φυλακή, ύστερα από μια διαδικασία «αστραπή», η οποία υπήρξε πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά. Φαίνεται πως υπό το φόβο να μην υπάρξει ένα δεύτερο «φιάσκο» αλά Μιχ. Χριστοφοράκο, δικαστικές και αστυνομικές αρχές συντονίστηκαν προκειμένου να μη χάσουν τον καταδικασθέντα της υπόθεσης Εnerga, μέχρι να συζητηθεί η αναίρεση κατά του βουλεύματος αποφυλάκισής του. Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Ευβοίας, με την οποία επέστρεψε ο Αρ. Φλώρος στη φυλακή, ήρθε μερικά λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, κάνοντας δεκτή την έφεση που είχε ασκηθεί από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ευβοίας, Λ. Σοφουλάκη, σύμφωνα με τον οποίο «τα έγγραφα αυτά ενισχύουν την προκαταρκτική εξέταση την οποία διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, κ. Προκοπίου, και αποτελούν ισχυρές ενδείξεις περί πλαστότητας του πιστοποιητικού και ψευδούς ποσοστού αναπηρίας».
Ετσι, το πρωί του Σαββάτου ο Αρ. Φλώρος οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, όπου ακολουθήθηκαν οι νομικές διαδικασίες που σχετίζονται με την επιστροφή του στη φυλακή.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]