Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση παίζει τον… Παππά με τις συντάξεις και το Σκοπιανό

Παππάς: Πρωτιά της ΝΔ σημαίνει αστάθεια και ανασφάλεια

Γιάννης Καμπουράκης

Τα χαμόγελα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες θα συνεχιστούν και σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά η ατζέντα που έχει μπροστά της η νέα κυβέρνηση άρχισε ήδη να βαραίνει, με το θέμα των συντάξεων αλλά και τις εξελίξεις στο Σκοπιανό να δημιουργούν ήδη κραδασμούς.

Σε συνέχεια του μεταμνημονιακού αφηγήματος, η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει ότι η ακύρωση -και όχι η αναβολή – της μείωσης των συντάξεων από 1ης.1.2019 που η ίδια ψήφισε είναι σχεδόν τελειωμένη υπόθεση και μάλιστα σε συμφωνία με τους δανειστές.

«Η επιμονή του ΔΝΤ στην περικοπή των συντάξεων, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, δεν προκαλεί έκπληξη», επεσήμανε σε ανάρτησή του χθες στο twitter ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς. «Eκπληξη και μάλιστα αρνητική», συνέχισε ο κ. Παππάς, «θα βιώσουν όσοι πολιτεύονται με την ανάγκη εξωτερικών καταναγκασμών, όταν επιτευχθεί η ανάσχεση του μέτρου», συνέχισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, για να καταλήξει: «Ελλάδα και Πορτογαλία βρίσκονται στην ίδια μεταμνημονιακή κατάσταση. Επίσκεψη των θεσμών, συζήτηση και κατάρτιση έκθεσης με τις απόψεις των δύο πλευρών. Ούτε επιβεβλημένα μέτρα ούτε εποπτεία. Η Πορτογαλία αρνήθηκε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, χωρίς να υπάρξει καμία κρίση».

Σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία, ο κ. Παππάς, βασικός μεταφορέας της κυβερνητικής προπαγάνδας, διαστρέβλωσε εν γνώσει του την κατάσταση. Οι Πορτογάλοι βγήκαν από το Mνημόνιο σε πολύ καλύτερες συνθήκες από την Ελλάδα, χάρισαν την τελευταία δόση του προγράμματος, βγήκαν άμεσα στις αγορές με καλές συνθήκες -ενδεικτικά χθες, μία ημέρα μετά τον ανασχηματισμό, το ελληνικό δεκαετές ήταν πάλι στο 4,23%-, ενώ οι επισκέψεις των θεσμών στην Πορτογαλία έχει συμφωνηθεί να γίνονται ανά εξάμηνο και όχι ανά τρεις μήνες, όπως αποφασίστηκε για την Ελλάδα. Επίσης, ούτε οι διαβεβαιώσεις του ρόλου του ΔΝΤ ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν είναι όμως αυτό το μείζον.

Προφανώς ο κ. Παππάς επιχείρησε να αναδείξει την κυβερνητική γραμμή στο θέμα. Το έκανε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος δήλωσε χθες στον «Real FM» ότι «ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιέχει περικοπή συντάξεων, αντίθετα θα περιέχει μέτρα ανακούφισης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων», δίνοντας μάλιστα τη δική του εκδοχή:

«Η επιβολή της περικοπής των συντάξεων δεν ήταν μέρος του τρίτου Μνημονίου, δεν ήταν μέρος της συμφωνίας. Αυτό προέκυψε στη δεύτερη αξιολόγηση, που έλεγε το ΔΝΤ ότι “δεν θα πιάσετε τους στόχους χωρίς περικοπή των συντάξεων”. Εμείς και οι Ευρωπαίοι λέγαμε ότι θα τους πιάσουμε, για να μην τιναχθεί στον αέρα η δεύτερη αξιολόγηση υποχρεωθήκαμε σε αυτό το βήμα. Εμείς έχουμε επιχειρήματα τεκμηριωμένα με αριθμούς, τα οποία δείχνουν ότι η περικοπή των συντάξεων δεν θα κάνει καλό, θα κάνει κακό. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση με αυτά τα επιχειρήματα θα διασφαλίσουμε τελικά ότι δεν θα υπάρξει άλλη περικοπή των συντάξεων, σε μία περίοδο που οι προτεραιότητες πια είναι η βελτίωση και όχι η περικοπή», υποστήριξε ο κ. Δραγασάκης και κατέληξε:

«Η κυβέρνηση η ελληνική θα καταθέσει τα επιχειρήματα και τις απόψεις της, με βάση αυτές θα πείσουμε ότι αυτό το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν βοηθάει και για αυτό δεν θα το κάνουμε. Πιστεύω, θα έχουμε τη σύμφωνη γνώμη όλων…».

Η κυβέρνηση έχει αναδείξει τη μη εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων σε ζήτημα «ζωής ή θανάτου», γνωρίζοντας ότι δεν έχει το πολιτικό απόθεμα να εφαρμόσει ακόμα μία μείωση στις 21 μειώσεις που έχει εφαρμόσει ήδη από τον Ιανουάριο του 2015.

Μία πρώτη γεύση αναμένεται να δοθεί μετά το Euro Working Group στην άτυπη ενημέρωση που θα ακολουθήσει, ενώ η πρώτη ουσιαστική συζήτηση αναμένεται να γίνει στην πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup για τη νέα περίοδο, μέσα στον Οκτώβριο.

Άνω-κάτω για το Σκοπιανό

Εν τω μεταξύ, η εμφάνιση του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Νικόλα Ντιμιτρόφ στο Ευρωκοινοβούλο και η δήλωσή του ότι όταν τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών η χώρα του θα λέγεται Μακεδονία, οι συμπολίτες του Μακεδόνες και θα μιλούν τη μακεδονική γλώσσα, έχει κάνει τη νέα κυβέρνηση άνω-κάτω, πριν ακόμα ξεκινήσει τη θητεία της.

«Οι Σκοπιανοί αξιωματούχοι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός τους και ο υπουργός Εξωτερικών, με προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, δυναμιτίζουν οποιαδήποτε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Η αναφορά σε “μακεδονικό έθνος” είναι αντίθετη σε κάθε συμφωνία. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξοργίζουν τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα έχει τον τελικό λόγο, ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα και τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια», είπε ο υπουργός Aμυνας στο περιθώριο της Aτυπης Συνόδου Υπουργών Aμυνας της Ευρωπαϊκής Eνωσης που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη.

Η αναφορά αυτή, που ορθά ερμηνεύτηκε ως προαναγγελία δημοψηφίσματος για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελλάδα, ήταν η έμμεση απάντηση του κ. Καμμένου στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, που μία ημέρα πριν είχε κατηγορηματικά διαψεύσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από την ελληνική Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία και θα πειστούν να ψηφίσουν υπέρ τόσο ο κ. Καμμένος όσο και οι ΑΝ.ΕΛ.

Η Συμφωνία των Πρεσπών επανέρχεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, παρά τη βούληση της κυβέρνησης. Ενδεικτικά, χθες, ο εθνικός συντονιστής των Σκοπίων για το Νάτο Στέβο Πενταρόφσκι δήλωσε ότι η Μακεδονία, όπως αποκάλεσε τη χώρα του, αναμένει να καταστεί πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ το πρώτο τρίμηνο του 2020, προβλέποντας το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέσα στο 2018. «Αναμένουμε την ολοκλήρωση των ενταξιακών συνομιλιών έως το τέλος του έτους και τότε ολόκληρη η διαδικασία θα μεταφερθεί στην Ελλάδα και τα Kοινοβούλια όλων των μελών του ΝΑΤΟ. Η διαδικασία κύρωσης για να γίνει η «Μακεδονία’’ μέλος θα πάρει ένα χρόνο, το πρώτο τρίμηνο του 2020», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι εξελίξεις τρέχουν και θα έχει ενδιαφέρον το τι θα πει ο πρωθυπουργός σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πώς θα εγκριθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από την Ελλάδα; Με δημοψήφισμα, όπως ζητά ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., ή κατόπιν έγκρισης της Βουλής, όπως έχει δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που αφήνει να διαρρεύσει ότι υπάρχει και μεγάλη πλειοψηφία στην παρούσα Βουλή υπέρ της;

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Αυξήσεις έως 150 ευρώ σε 400.000 συνταξιούχους από τον Σεπτέμβριο [πίνακες με τα νέα ποσά]

Μιχάλης Μάρδας

Κλείδωσε η απόφαση του ΣτΕ: Αναδρομικά για όλους από 700 έως 11.000 ευρώ – Αναλυτικά τα ποσά για κύριες και επικουρικές

Μιχάλης Μάρδας

Πλήρης επιβεβαίωση του Ε.Τ.: Έρχονται αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις – Τι προανήγγειλε ο Βρούτσης

Tinad

Αυξάνονται ως και 60% οι προσωρινές συντάξεις – Τι θα ισχύει για τα εφάπαξ [παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις: Ανακοινώθηκαν οι τρεις ημερομηνίες πληρωμής των επικουρικών τον Ιούλιο

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις: Αναδρομικά 10 μηνών κλειδώνει το ΣτΕ [πίνακες με ποσά για κύριες και επικουρικές σε όλα τα ταμεία]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις: Τρεις πληρωμές επικουρικών τον Ιούλιο – Ολο το χρονοδιάγραμμα των καταβολών

Μιχάλης Μάρδας

Σας ενδιαφέρει: Θα καταβάλλονται την ίδια μέρα κύριες και επικουρικές συντάξεις

Μιχάλης Μάρδας

Αυξήσεις στους απόστρατους με τον νέο επανυπολογισμό [πίνακες και παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας