Κατώτερος των περιστάσεων, μακριά από την πραγματικότητα, χωρίς αναφορές στην επόμενη ημέρα και τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, σε ένα ρεσιτάλ επαναφοράς στις διχαστικές αναφορές της περιόδου 2012-2015, ο κ. Τσίπρας κήρυξε από την Ιθάκη του Ομήρου και του Καβάφη την προεκλογική περίοδο, δείχνοντας στην κοινή γνώμη ότι θα επιλέξει σκανδαλολογία, εκδικητική διάθεση και ακραία πόλωση ως τις κάλπες.
Με τη φράση «η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή», επέλεξε τη συνειδητή στρέβλωση της πραγματικότητας των 3,5 τελευταίων ετών και με πολιτικούς κουτσαβακισμούς, βόλτες στα σοκάκια της Ιθάκης, πλατιά χαμόγελα που επαναφέρουν μόνο ως επιλογή υποκρισίας την αναβολή των πανηγυρικών εκδηλώσεων που ετοιμάζονταν, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να γαντζωθεί από το τυπικό κλείσιμο του Μνημονίου για να δώσει σήμα επανεκκίνησης της κυβέρνησής του.
«Κύριε πρόεδρε, πώς αισθάνεστε εδώ, ανάμεσα στους κατοίκους της Ιθάκης;», ρωτήθηκε από τον συνάδελφο του ΣΚΑΪ Αντώνη Αντζολέτο. «Είναι οι πρώτες μεταμνημονιακές περίπατοι και είναι ευχάριστες», απάντησε ο πρωθυπουργός (σ.σ.: η επιλογή του θηλυκού γένους στο «περίπατοι» δική του).
Ο κ. Τσίπρας έριξε το σύνολο των ευθυνών για την καταστροφική περίοδο των Μνημονίων στο παρελθόν. Σε μια επίδειξη πολιτικής μικρότητας, ξέχασε μέχρι και την προσπάθεια του ελληνικού λαού αυτά τα οκτώ χρόνια. Επιτέθηκε με υπαινιγμούς σε πρωταγωνιστές της περασμένης περιόδου όπως ο Λουκάς Παπαδήμος και ο σημερινός διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας με τη φράση «η δημοκρατία ευτελίστηκε. Τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες».
«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα Μνημόνια», είπε κάνοντας αναφορές σε διαπλοκή, διαφθορά, ελίτ και μεγάλο πλούτο, ενώ μίλησε για offshore και δήλωσε για μια ακόμη φορά πως δεν θα αφήσει την Ελλάδα να πέσει στα χέρια αυτών που στέκονται απέναντι στην κυβέρνησή του ως «σύγχρονοι μνηστήρες».
Προκάλεσε αίσθηση η αναφορά του πρωθυπουργού ότι «κάποιοι τρέμουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», ενώ, όπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης των μεταρρυθμίσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το επόμενο διάστημα, χωρίς να αναφερθεί με λεπτομέρειες, έρχονται παροχές.
«Πρέπει να εκπληρωθούν άλλοι δύο στόχοι, εκ των οποίων ο ένας είναι η απόδοση ποινικών ευθυνών στη διαπλοκή και τη διαφθορά και ο δεύτερος είναι η ανάπτυξη», είπε στη δική του παρέμβαση ο Πάνος Καμμένος μετά την κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝ.ΕΛ., απηύθυνε πρόσκληση προς δυσαρεστημένους στο συνέδριο των ΑΝ.ΕΛ. που θα γίνει το φθινόπωρο, ενώ συζητήθηκε η αναφορά του ότι «η θητεία της κυβέρνησης θα λήξει είτε με το πέρας της συνταγματικής εντολής είτε εάν χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις για εθνικά θέματα».
ΣΥΡΙΖΑ: Ντιμπέιτ την Τετάρτη 20/11
Πάει πίσω ο ανασχηματισμός
Αλλαγή σχεδίων στο πρωθυπουργικό επιτελείο μετά το διάγγελμα στην Ιθάκη, καθώς κυβερνητικές πηγές μετέφεραν χθες ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα πάνε κάποιες ημέρες πίσω, ίσως στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας.
Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος, στη δική του παρέμβαση, επανέλαβε ότι εάν χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις για εθνικά θέματα, τότε δεν αποκλείεται να έχουμε πρόωρες εκλογές «όχι πριν από τον Μάιο του 2019».
Ο λόγος, μιας και είναι οι ίδιες πηγές που μέχρι χθες έλεγαν ότι ο ανασχηματισμός θα πρέπει να αναμένεται σήμερα ή αύριο, δεν έχει γίνει γνωστός. Μπορεί να σχετίζεται με την απόφαση να δοθεί χρόνος στο διάγγελμα του πρωθυπουργού να «τρέξει» επικοινωνιακά, μπορεί να αφορά και προβλήματα στις επιλογές και τις τελικές αποφάσεις του κ. Τσίπρα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, πάντως, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο 24/7, δεν έδειξε αρνητικός στο ενδεχόμενο μετακίνησής του στο κόμμα στη θέση του σημερινού γραμματέα Πάνου Ρήγα, είπε ότι έχει συζητήσει το θέμα με τον κ. Τσίπρα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει και το αν έχουν ληφθεί αποφάσεις.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που, εντός ΣΥΡΙΖΑ, επιμένουν ότι «κλειδί» του ανασχηματισμού θα είναι ο κ. Σκουρλέτης, ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να μετακινηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και ότι οι τελικές αποφάσεις του κ. Τσίπρα για τον ανασχηματισμό θα ληφθούν αφού λήξει το ζήτημα Σκουρλέτη. Πέραν πάντως του δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός καλείται να αποφασίσει το κυβερνητικό σχήμα που θα οδηγήσει τη χώρα στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, άλλο τόσο σημαντικό για τον κ. Τσίπρα είναι και το γεγονός ότι θα πρέπει να αποφασίσει τη διάταξη του κόμματος που θα δώσει αυτές τις εκλογικές μάχες.
Μέχρι προχθές, είχαν γραφτεί πολλά σενάρια. Από το ριζικό ανασχηματισμό και την «κυβέρνηση των 40άρηδων», με αλλαγές πολλών βασικών υπουργών και αναπληρωτών, μέχρι και ένα συμβιβαστικό ανασχηματισμό λίγων, επικοινωνιακών αλλαγών, όπου βασικοί υπουργοί δεν θα αλλάξουν.
Μια τελευταία πληροφορία πάντως, που σε αυτή τη φάση δεν είναι εύκολο να διασταυρωθεί και να επιβεβαιωθεί, θέλει το «σπάσιμο» του υπουργείου Οικονομίας που όπως όλα δείχνουν αφήνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και τη δημιουργία υπουργείου Επενδύσεων, με υπουργό τον σημερινό αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]