Αποτέλεσμα, μετά το διάβημα του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, αλλά και αρθρογράφου στην «Αυγή», Θ. Καρτερού, προς την ΕΣΗΕΑ για την αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου σχετικά με τις οδηγίες που εδόθησαν σε επιλεγμένα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, το κυβερνών κόμμα προχωρά και σε δικές του ερμηνείες για το άρθρο 5 των Αρχών Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος.
Το ζήτημα ήρθε στο προσκήνιο από τη Ν.Δ., η οποία, αφού έκανε λόγο ευθέως για «μηχανισμό προπαγάνδας που έχει στήσει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού», υπογράμμισε ότι «είναι ο τελευταίος που δικαιούται να απευθύνει συστάσεις στους δημοσιογράφους, πόσω μάλλον να ζητεί τις πειθαρχικές διώξεις τους»
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση, «τα φερέφωνα του Μαξίμου εξακολουθούν να επιτίθενται σε όσους δημοσιογράφους έχουν το… θράσος να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και να αποκαλύπτουν το μηχανισμό προπαγάνδας που έχει στήσει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού». Και υπογράμμισε, αναφερόμενη στον κ. Καρτερό ότι «είναι ο τελευταίος που δικαιούται να απευθύνει συστάσεις στους δημοσιογράφους, πόσω μάλλον να ζητεί τις πειθαρχικές διώξεις τους», εξηγώντας: «Οχι μόνον γιατί έχει αποδείξει την “ανεξαρτησία” και το “κύρος” του από την εποχή που καλούσε τους πολίτες να τρώνε άφοβα μαρούλια μετά το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ. Αλλά και γιατί έχει το θράσος να επικαλείται τη δημοσιογραφική δεοντολογία ενώ ο ίδιος την εξευτελίζει καθημερινά αρθρογραφώντας στην Αυγή».
«Και επειδή είναι πιθανόν να μην αντιλαμβάνεται τους λόγους, ας διαβάσει το άρθρο 5 των Αρχών Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Εκεί θα διαπιστώσει ότι ρητά απαγορεύεται σε δημοσιογράφους που εργάζονται σε Γραφεία Τύπου να αρθρογραφούν σε οποιαδήποτε εφημερίδα. Ακόμη και στην Αυγή…», κατέληξε η ανακοίνωση της Ν.Δ., η οποία πυροδότησε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στο διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Κ. Ζούλα και την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Σβίγγου, η οποία μετά το SMS αμφισβήτησε και το περιεχόμενο του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
«Μετά τα fake news περί SMS, η Ν.Δ. επικαλείται σήμερα άρθρα του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ που δεν υπάρχουν και τα… μαρούλια του Τσερνόμπιλ για να επιτεθεί χυδαία στον Θ.Καρτερό. Οταν ο πανικός συνδυάζεται με την ανοησία, το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη γελοιοποίηση», σχολίασε η κ. Σβίγγου μέσω twitter.
Ωστόσο ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Ζούλας, απάντησε άμεσα, αναρτώντας τις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος, με το σχόλιο «επειδή η Ράνια Σβίγγου δεν έκανε καν τον κόπο να μπει στο site της ΕΣΗΕΑ, είπα λίγο να τη διευκολύνω…».
Στο άρθρο 5 του κειμένου επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως ο δημοσιογράφος οφείλει «να μην δέχεται επ’ αμοιβή θέση συναφή με την ειδικότητά του σε Γραφεία Τύπου, δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις που θέτει εν αμφιβόλω την επαγγελματική αυτονομία και ανεξαρτησία του».
Απαντώντας η κ. Σβίγκου υποστήριξε ότι «ως δημοσιογράφος ο κ. Ζούλας προφανώς και γνωρίζει ότι το άρθρο του κώδικα της ΕΣΗΕΑ που επικαλείται δεν απαγορεύει την αρθρογραφία» και έκανε λόγο για «χυδαία προπαγάνδα» της Ν.Δ.» υποστηρίζοντας ότι «είναι κατάντια να έχει “γραμμή” τα μαρούλια και τους δήθεν κώδικες».
Το σχόλιο αυτό προκάλεσε εκ νέου την έντονη αντίδραση του κ. Ζούλα, ο οποίος απάντησε αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πρώτη φορά ακούω ότι οι αρθρογράφοι δεν θεωρούνται δημοσιογράφοι. Αραγε δεν καταλαβαίνετε πως δεν νοείται κομματικό στέλεχος να παριστάνει το δημοσιογράφο; Προφανώς όχι. Ούτε γιατί προσωπικά δεν δηλώνω δημοσιογράφος αφότου ανέλαβα το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. Τη χυδαιότητα σας την επιστρέφω».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]