Ο «πρώτος» δακτυλοδεικτούμενος υπαίτιος για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και την παντελή έλλειψη συντονισμού, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ήταν τελικά ο τελευταίος που έκλεισε την «πόρτα» των ευθυνών. Αν και η προσπάθεια να βγει έξω «από το κάδρο» ήταν εμφανής, καθώς δεν βρισκόταν, ως έπρεπε, εκτεθειμένος στο πάνελ της ανεκδιήγητης συνέντευξης Τύπου, τρεις ημέρες μετά την τραγωδία, την Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018, τελικά αυτή δεν απέδωσε.
Ωστόσο αυτή η προσπάθεια «κάλυψής» του φαίνεται να είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις και παράπλευρα θύματα. «Η “φυσιολογική” σειρά απομακρύνσεων θα έπρεπε να είναι Καπάκης, Τόσκας και από τους επιχειρησιακούς ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης», επισημαίνουν κύκλοι της Αστυνομίας, προσθέτοντας πως από τη στιγμή που πρώτος παραιτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ήταν σχεδόν εμφανές πως όσοι είχαν «εκτεθεί» μαζί του θα έπαιρναν το δρόμο της αποστρατείας.
«Παράπλευρες» απώλειες
Σύμφωνα με αυτούς τους αστυνομικούς κύκλους, ο μέχρι πρότινος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας ήταν ένα «παράπλευρο» θύμα, παίρνοντας μερίδιο της ευθύνης της τραγωδίας που δεν αναλογούσε στον ίδιο αλλά και στο αστυνομικό σώμα. Ο πρώην αρχηγός της Αστυνομίας βρέθηκε τη «μαύρη Δευτέρα» στο κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος κατά τη διάρκεια της «τηλεοπτικής» σύσκεψης, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στη συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οπότε με την εξέλιξη των πραγμάτων ήταν σχεδόν βέβαιη η απομάκρυνσή του. Σημειώνεται ότι ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρης Τερζούδης, δεν είχε ενημερώσει ποτέ τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Παρά την καθυστέρηση ενημέρωσης, με το υπάρχων αστυνομικό προσωπικό και μέσα, οι αξιωματικοί της Αστυνομίας που βρέθηκαν στη λ. Μαραθώνος, φαίνεται πως έσωσαν δεκάδες πολίτες που κινήθηκαν στην περιοχή και τους απεγκλώβισαν από σημεία που αν παρέμεναν θα υπήρχε ακόμη πιο θανατηφόρα και δυσάρεστη εξέλιξη.
Παράδειγμα «σωτηρίας», φαίνεται να είναι ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτης Ράπτης, καθώς ο ίδιος δεν εμφανίστηκε σε κανένα «κάδρο» που μπορεί να προσδιόριζε την τραγωδία. Το Λιμενικό Σώμα πιστώνεται τη διάσωση περισσότερων από 700 πολίτες, ωστόσο ξεκίνησε την επιχείρηση διάσωσης στις 18:50, μετά από τηλεφώνημα ιδιώτη! Επισημαίνεται πως αρκετοί πολίτες και τουρίστες, ανάμεσά τους και παιδιά, ενώ γλίτωσαν από την πύρινη λαίλαπα βρήκαν το θάνατο από πνιγμό.
Αναλαμβάνουν…
Μετά τη σύγκληση του ΚΥΣΕA, νέος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ανέλαβε, ο πρώην υπαρχηγός του Σώματος Αριστείδης Ανδρικόπουλος και νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, επίσης πρώην υπαρχηγός Επιχειρήσεων. Πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Ματθαιόπουλος ήταν εκείνος που ενημέρωνε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της «μαύρης Δευτέρας», στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, για την πορεία των πυρκαγιών. Σε αυτή την ενημέρωση, ο σημερινός αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος είχε αναφέρει πρώτα τα μέτωπα πυρκαγιών που μαίνονταν στην υπόλοιπη χώρα και τελευταία αυτή στο Μάτι, λέγοντας πως «το ενεργό μέτωπο είναι σε ύφεση», ενώ η τραγωδία είχε εξελιχθεί ώρες νωρίτερα.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Τα στοιχήματα
Το στοίχημα για το Πυροσβεστικό Σώμα είναι μεγάλο, καθώς ο Αύγουστος, όπου θα επικρατήσουν ισχυρά μελτέμια, το βρίσκει με καταρρακωμένο ηθικό και κυρίως με ατολμία στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, υπό το βάρος ανάληψης ευθυνών από εκείνους που θα τις λάβουν.
Στην ίδια κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται και το Σώμα της Αστυνομίας, εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, για την οποία εκτιμάται ότι θα είναι η πιο «δύσκολη» της τελευταίας 10ετίας, εξαιτίας της τεταμένης κατάστασης στη χώρα σε πολλά μέτωπα, ενώ είναι «αφιερωμένη» στις επιχειρήσεις αμερικανικών συμφερόντων. Ο θρυλούμενος κυβερνητικός ανασχηματισμός μετά το Δεκαπενταύγουστο, αν αυτός γίνει, και η τοποθέτηση νέου αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη φαίνεται πως θα ορίσουν και τις εξελίξεις στην Ελληνική Αστυνομία. Η απομάκρυνση του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα αφήνει «ορφανή» μια θέση αντιστρατήγου. Αυτή η θέση είτε θα καλυφθεί με μία τυπική αναπλήρωση και ουσιαστικά μια μεταπήδηση προς τα πάνω αξιωματικών που βρίσκονται στην επετηρίδα είτε θα γίνουν έκτακτες κρίσεις στο Σώμα. Κανείς προς το παρόν δεν γνωρίζει ποια από τις δύο λύσεις θα επιλεγεί, αν όμως επικρατήσει αυτή της αναπλήρωσης, ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος θα κληθεί για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί να συνεργαστεί με αξιωματικούς που ήταν επιλογή της προηγούμενης αστυνομικής και πολιτικής ηγεσίας.
Με καθυστέρηση
Δύο ημέρες μετά την παραίτηση Τόσκα, το πρωί της Δευτέρας υπεβλήθη και αυτή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, η οποία έγινε δεκτή από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη. Καθήκοντα νέου γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο Ιωάννης Ταφύλλης.
Ο «σμήναρχος», νέος γραμματέας, έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με θέματα διοίκησης, ελέγχου και διαχείρισης κρίσεων. Διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής. Ως γενικός γραμματέας ΥΠΕΘΑ του ανατέθηκε ο επιχειρησιακός συντονισμός του προσφυγικού, αμέσως μετά την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.
Από τον Δεκέμβριο του 2017 ο Γιάννης Ταφύλλης διευθύνει το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, στο πλαίσιο το οποίου, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ανέλαβε το συντονισμό δράσης για την αναμόρφωση του Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της χώρας. Είναι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Ερευνας και Καινοτομίας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]