Στην αρχή της βδομάδας που το μπαλάκι ευθυνών είχε πέσει για τα καλά στους αυθαιρετούχους, ο… πληθωρικός ανακοινωθείς αριθμός μιλούσε για 2.500 δασικά αυθαίρετα και 685 σε αιγιαλό στην Αττική, τα οποία θα γκρέμιζε η μπουλντόζα με ταχύτατους ρυθμούς. Λίγες μέρες αργότερα και όταν θεωρητικά είχε γίνει η διαλογή των πιο κραυγαλέων περιπτώσεων από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη και των στενών συνεργατών του, γνωστοποιήθηκε ότι θα σταλούν από αύριο στους καταπατητές τα πρώτα 100 ειδοποιητήρια. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός το μεσημέρι της Παρασκευής ενημέρωσε πως οι επιστολές θα είναι τελικά 61 και θα αφορούν καταπατήσεις σε ρέματα και αναδασωτέα.
Στο στόχαστρο, λοιπόν, έχουν μπει σε αυτή τη φάση οι περιοχές Μάνδρα, Σαρωνικός, Ανάβυσσος, Πόρτο Ράφτη, Καπανδρίτι, Πεντέλη και Λαύριο, με πολλές από τις αποφάσεις να αφορούν κατοικίες που οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τις έχουν παραδώσει στις αρμόδιες αρχές για να προχωρήσει η κατεδάφιση!
Στο Λαύριο
Βέβαια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αποκλειστικά στη διάθεσή του ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, όλες τις αυθαιρεσίες που θα γκρεμιστούν στο Δήμο Λαυρεωτικής δεν αφορούν αναδασωτέες περιοχές, όπως σημείωσε η κυβέρνηση, αλλά καταπατήσεις σε ρέματα, αιγιαλούς και αρχαιολογικούς χώρους. Ειδικότερα, πρόκειται για 16 περιπτώσεις πολεοδομικής αυθαιρεσίας σε κοινόχρηστο χώρο ή προστατευμένη περιοχή, ενώ πλησίον ρεμάτων είναι 15. Σε αιγιαλό συγκεκριμένα θα κατεδαφιστούν 3 κατασκευές, 2 σε αρχαιολογικό χώρο, 23 σε ρέματα και 2 σε κοινόχρηστο χώρο.
Από τις συνολικά 31 τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης μόνο τέσσερις ιδιοκτήτες έχουν υποβάλει ένσταση, ενώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, οι περισσότερες αυθαιρεσίες έχουν δοθεί από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες προς το δήμο για κατεδάφιση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν τελεσίδικη απόφαση για το Λαύριο έχουν ανεγερθεί από το 1997 έως το 2011 και δεν βρίσκονται εντός των οικιστικών πυκνώσεων που έχει δηλώσει ο δήμος για να εξαιρεθούν από την πρώτη φάση της ανάρτησης των δασικών χαρτών.
Τρανταχτές περιπτώσεις
Ας δούμε ενδεικτικά τις πιο ενδιαφέρουσες αυθαιρεσίες:
1 Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυθαιρεσίας είναι κοντά σε ρέμα, βρίσκεται στην παραλία Βιέθι και είναι κατοικία 400 τ.μ., ημιυπαίθριοι χώροι 44 τ.μ., με δύο μάνδρες 70 κ.μ. και 94 κ.μ., περίφραξη 200 τ.μ., σιδερένια πόρτα εισόδου και… γήπεδο μπάσκετ.
2 Στην παραλιακή οδό Δασκαλιό βρίσκονται μικρότερου μεγέθους αυθαιρεσίες (αιγιαλός), είναι κυρίως παραθαλάσσιες ξύλινες κατασκευές 22 – 26 τ.μ.
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
3 Καταπατήσεις υπάρχουν και σε αρχαιολογικούς χώρους. Ειδικότερα, βρέθηκε στη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου ισόγειο κτίσμα από λιθοδόμη 12 τ.μ., με περίφραξη 134 τ.μ., κιγλίδωμα και μεταλλική πόρτα 60,2 τ.μ., επίστρωση με ξύλινο δάπεδο, επένδυση υπόγειας διάβασης με ξυλεία 102,3 τ.μ. και επένδυση υπόγειας διάβασης με ξυλεία αλλά και με πέτρα!
4 Πάλι στη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου, εντοπίστηκαν 28 κολυμβητικές δεξαμενές, έχει ζητηθεί συνεργείο από το δήμο και είναι αυθαιρεσία επίσης εντός αρχαιολογικού χώρου.
5 Υπάρχουν και καταγγελίες γειτόνων όμως. Πρόκειται για χώρο 80,5 τ.μ., χώρος 64,91 τ.μ., με. περίφραξη 150 τ.μ. και περιμάνδρωση 122,40 τ.μ. Το συγκεκριμένο αυθαίρετο βρίσκεται σε δημόσιο χώρο στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας και ανεγέρθηκε το 2010.
6 Στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας υπάρχει διώροφη κατοικία που ανεγέρθηκε το 2009, με πιλοτή 82,5 τ.μ., όροφο 75,4 τ.μ., ημιυπαίθριοι χώροι 7,05 τ.μ., περιτοιχίσεις από μπετόν 126,5 τ.μ., τοίχοι από τσιμεντόλιθους 30,2 τ.μ. και σκάλα από μπετόν 5,00 τ.μ.
Οι υπόλοιπες περιοχές
Η κυβέρνηση επικοινωνεί ριζικές αλλαγές προκειμένου να μη συμβούν ξανά φαινόμενα σαν την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 88 ανθρώπους και έφερε χιλιάδες ακόμα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Στο πλαίσιο αυτό, θα γκρεμίσει 21 μάντρες που εμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες στον Σαρωνικό, στην Ανάβυσσο και το Πόρτο Ράφτη, αλλά και 13 κατοικίες σε αναδασωτέες περιοχές σε Καπανδρίτι, Λαύριο (;), Πεντέλη. Επίσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει τις δικαστικές αποφάσεις για το οικόπεδο στο Μάτι όπου εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι.
Μάλιστα, διαμηνύουν ότι η διαδικασία των κατεδαφίσεων θα συνεχιστεί τάχιστα το επόμενο διάστημα, με την προτεραιοποίηση να αφορά κατεδαφίσεις για 200 έως 300 αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια. Ωστόσο, το δικαίωμα που έδωσαν στους καταπατητές να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας εντός 15 ημερών από τη γνωστοποίηση της κατεδάφισης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι μπουλντόζες δεν θα πιάσουν τόσο γρήγορα δουλειά, αφού οι ενστάσεις εξετάζονται κατά σειρά προτεραιότητας.
Στο ίδιο έργο θεατές είναι και οι κάτοικοι της Μάνδρας, που εννιά μήνες από τη δική τους συμφορά και την απώλεια 24 συμπολιτών τους, αποφασίστηκε τώρα να παρθούν τα μέτρα που είχε επισημάνει και η Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης. Το τελικό πόρισμα εντόπιζε 27 αυθαιρεσίες εντός και πλησίον των ρεμάτων. Τα ίδια λοιπόν αυτά στοιχεία επικαλούνται σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και βάζουν μπροστά τις μπουλντόζες, όταν στο επικοινωνιακό παιχνίδι των τελευταίων ημέρων φέρνουν στο προσκήνιο μόνο τα λάθη του μακρινού παρελθόντος.
Αντιδρούν οι δήμαρχοι
Την έντονη αντίδρασή τους στις εξαγγελίες της κυβέρνησης διατυπώνουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής οι δήμαρχοι των περιοχών που αναμένεται από αύριο οι δημότες τους να λαμβάνουν επιστολές κατεδάφισης. «Παίρνουν μέτρα και δεν μας ενημερώνουν, έχουμε φτάσει στο σημείο να μαθαίνουμε τα νέα από τα κοινωνικά δίκτυα, αν είναι δυνατόν», λέει με εμφανή ενόχληση ο δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σοφρώνης. Οπως εξήγησε, παρά το σάλο που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση προκειμένου να ξέρουν και οι τοπικές αρχές τι να απαντήσουν στους κατοίκους.
Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου, που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο σημείο της τραγωδίας και επικοινωνεί με στελέχη της κυβέρνησης, δεν είχε εικόνα ότι ο δήμος του θα ανήκει στην πρώτη… φουρνιά κατεδαφίσεων. Μάλιστα, αιτήθηκε να παραλάβει τα στοιχεία που θα του έδιναν τον προγραμματισμό του υπουργείου, κάτι που ωστόσο δεν έγινε.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]