Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υπογραμμίζει ότι η απέλαση των διπλωματών από την Ελλάδα κινείται αντίθετα από τη φύση των διμερών σχέσεων και μπορεί να της προκαλέσει σοβαρή ζημιά.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε για εξηγήσεις τον Ελληνα πρέσβη στη Μόσχα, Ανδρέα Φρυγανά. Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Heather Nauert, με ανάρτησή της στο Twitter στήριξε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών.
Στην ανάρτησή της η κα. Heather Nauert σημειώνει χαρακτηριστικά πως η «Ελλάδα απέλασε δυο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε ακόμη δύο, οι οποίοι προσπάθησαν να παρέμβουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Στηρίζουμε την Ελλάδα που υπερασπίζεται την κυριαρχία της».
#Greece expelled two Russian officials and barred entry of two others for attempting to interfere in Greek politics. We support Greece defending its sovereignty. #Russia must end its destabilizing behavior.
— Matthew Miller (@StateDeptSpox) July 12, 2018
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών.
Η συγκεκριμένη υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια μια υπόγεια ένταση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, τα τελευταία δύο χρόνια, για λόγους οι οποίοι συνδέονται και με το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει και δώσει εντολή για την άμεση απέλαση δύο ατόμων –ο ένας είναι το στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ– και την απαγόρευση νέας εισόδου στη χώρα για δύο ακόμα, οι οποίοι εμπλέκονται σε σωρεία ενεργειών, μεταξύ των οποίων πληροφοριακής δραστηριότητας (ο διπλωματικός όρος για την αλίευση και διακίνηση πληροφοριών) εις βάρος της Ελλάδας.
Διαβάστε επίσης: Στο ρωσικό ΥΠΕΞ εκλήθη ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα για τις απελάσεις
Η πρωτοβουλία της Αθήνας δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αλλά έρχεται ως απάντηση μετά μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές εντάσσουν σε αυτές τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Eνωση. Η αντίδραση της Αθήνας αποτελεί, μεταξύ άλλων, ένα μήνυμα προς τη Μόσχα και για όλες αυτές τις δραστηριότητες.
«Πυρά» της Ρωσίας και για την έκδοση του «Mr. Bitcoin» στη Γαλλία
Νέο επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στις ελληνορωσικές σχέσεις, με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης να εκδοθεί στη Γαλλία ο 39χρονος Ρώσος, Αλεξάντερ Βίνικ, αποκαλούμενος ως «Mr.Bitcoin», που κατηγορείται ως διαχειριστής της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, μέσω της οποίας φέρεται να νομιμοποίησε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων.
Η Μόσχα εγκαλεί την Αθήνα για την έκδοσή του στη Γαλλία, λίγες ημέρες μετά την έντονη αντίδραση αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.
«Οι ελληνικές Αρχές συνεχίζουν να επιδεινώνουν την κατάσταση στις διμερείς σχέσεις, υπό πιέσεις από το εξωτερικό» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το Interfax.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στο αίτημα που είχε καταθέσει η ρωσική γενική εισαγγελέας για την έκδοση του «Mr.Bitcoin» στην πατρίδα του και προσθέτει ότι «η ρωσική πλευρά δεν μπορεί να αγνοήσει τέτοιες ενέργειες».
Διαβάστε επίσης: Να εκδοθεί στη Γαλλία ο «Mr. Bitcoin» αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης
Σημειώνεται ότι εις βάρος του Αλεξάντερ Βίνικ είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις γαλλικές αρχές, που του καταλογίζουν ότι «ξέπλενε» παράνομα κέρδη, ύψους 130 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για χρηματικά ποσά, που -σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ένταλμα- κατατέθηκαν στην πλατφόρμα BTC-e, προερχόμενα από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα για τα οποία ζητήθηκαν ψηφιακά λύτρα (σε Bitcoin), ενώ ανάμεσα στα θύματα της φερόμενης δράσης του, συγκαταλέγονται περισσότεροι από 100 Γάλλοι πολίτες.