Πρόκειται για τον επικεφαλής της τουρκικής στρατιωτικής αποστολής στην Ελλάδα (ΑΚΑΜ) και τον ναυτικό ακόλουθο της πρεσβείας. Τα δύο στελέχη ενδέχεται να βρίσκονται στην Ελλάδα, να έχουν φύγει για την Τουρκία και να έχουν διαφύγει σε χώρα του εξωτερικού.
Δεν αποκλείεται να ζητήσουν άσυλο, όπως άλλωστε έκαναν και οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που προσγειώθηκαν µε στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, µετά το αποτυχηµένο πραξικόπηµα, και ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.
Τα ίχνη του επικεφαλής του στρατιωτικού γραφείου της τουρκικής πρεσβείας, συνταγµατάρχη Ιρχάν Γιασιτλί, και του ναυτικού ακολούθου, Χαλίς Τουντς, φέρονται να έχουν χαθεί πριν από τις 7 Αυγούστου, οπότε οι τουρκικές αρχές ενηµέρωσαν επίσηµα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την απόφασή τους να ακυρώσουν τα διπλωµατικά διαβατήρια των δύο στρατιωτικών, οι οποίοι πλέον ανακαλούνταν στην Τουρκία. Κάτι τέτοιο πρακτικά σήµαινε ότι έπαυαν να έχουν διπλωµατική ιδιότητα και προστασία.
Να σηµειωθεί ότι, αµέσως µετά την αποτυχία του πραξικοπήµατος, έγινε γνωστό πως ο βοηθός στρατιωτικού ακολούθου της τουρκικής πρεσβείας είχε βρεθεί υπό δυσµένεια για πιθανές σχέσεις µε τους πραξικοπηµατίες και σήµερα λέγεται ότι βρίσκεται στην Τουρκία.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Ταυτόχρονα, είχε γίνει γνωστό ότι τόσο ο ΑΚΑΜ της πρεσβείας όσο και άλλοι Τούρκοι στρατιωτικοί στην Αθήνα βρίσκονται «υπ’ ατµόν», ενώ την ίδια στιγµή υπήρχαν πληροφορίες ότι στην Τουρκία γίνονταν έρευνες σχετικά µε ενδεχόµενες σχέσεις τους µε κύκλους των πραξικοπηµατιών.
Από ελληνικής πλευράς, αρµόδιοι παράγοντες περιορίζονται να επιβεβαιώσουν ότι η Αγκυρα προέβη, προ ηµερών, σε «ακύρωση των διπλωµατικών διαβατηρίων» των δύο στρατιωτικών, αλλά δηλώνουν άγνοια για το πού µπορεί να βρίσκονται.
Εξίσου άγνωστο είναι εάν µαζί τους βρίσκονται και µέλη της οικογενείας τους. Εφόσον, βέβαια, ισχύει το σενάριο περί αυτοµόλησής τους και άρνησης επιστροφής τους στην Τουρκία, εύλογα προκύπτει το ερώτηµα εάν εγκαίρως είχαν πληροφορηθεί ότι θα ανακληθούν στην Τουρκία και έτσι, φοβούµενοι τα χειρότερα, είχαν σπεύσει να απευθυνθούν σε ξένες πρεσβείες στην Αθήνα για να ζητήσουν καταφύγιο.
Διπλωµατικοί κύκλοι, πάντως, αναφέρουν ότι ανακλήσεις σαν και αυτές που έγιναν για την τουρκική πρεσβεία στην Ελλάδα δεν είναι οι µοναδικές, αλλά, αντίθετα, µετά το αποτυχηµένο πραξικόπηµα της 15ης Ιουλίου, η Αγκυρα προχώρησε σε µαζικές ανακλήσεις διπλωµατών και στρατιωτικών που υπηρετούν σε τουρκικές πρεσβείες σε ευρωπαϊκές -και άλλες- χώρες.
Κάτι που γίνεται στο πλαίσιο των εκτεταµένων «εκκαθαρίσεων» στις οποίες προβαίνει το «σύστηµα Ερντογάν».
Σύµφωνα µε πληροφορίες, τέλος, µέχρι τώρα δεν έχουν σταλεί άλλοι στρατιωτικοί για να αντικαταστήσουν τους δύο και έτσι χρέη επικεφαλής της τουρκικής στρατιωτικής αποστολής στην Αθήνα εκτελεί ο τέως αεροπορικός ακόλουθος, ενώ χρέη ναυτικού ακολούθου ο τέως βοηθός ναυτικού ακολούθου.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου