Στο κλίμα αυτό, αναταράξεις εξακολουθούν να προκαλούν οι δηλώσεις του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση για τους συλληφθέντες Σακκά-Σεϊσίδη ενώ με προσωπική του παρέμβαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκάλεσε χθες τον ΣΥΡΙΖΑ
για φλερτ με τους αντιεξουσιαστές και τους καταληψίες, σημειώνοντας ότι «η ελληνική κοινωνία απαιτεί ασφάλεια και προοπτική, τα οποία αδυνατεί να προσφέρει ο κ. Τσίπρας και οι αναγεννημένες συνιστώσες του».
«Η Νέα Δημοκρατία εγκαίρως ανέδειξε, με τρόπο επιτακτικό, την κρισιμότητα του ζητήματος της δημόσιας ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών.
Εγκάλεσα ο ίδιος επανειλημμένα τον κ. Τσίπρα, απαιτώντας να αντιμετωπίσει το σοβαρό αυτό ζήτημα με την απαραίτητη υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Ομως, τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνησή του παρέμειναν αμήχανοι και εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες του βαθέος ΣΥΡΙΖΑ, που ειδικά στον τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας φαίνεται ότι τελικά επιβάλλει τις απόψεις του», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.:
«Οσο, όμως, κλείνουν το μάτι στους αντιεξουσιαστές και τους καταληψίες τόσο θα μεγαλώνει η αλυσίδα πράξεων ανομίας, βεβήλωσης και βίας.
Η ελληνική κοινωνία απαιτεί ασφάλεια και προοπτική. Κανένα από τα δύο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αναγεννημένες συνιστώσες του. Προσωπικά εγγυώμαι ότι η πλήρης αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Για ιδιωτικοποιήσεις
Με φόντο τις διαφωνίες για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ) ότι το κυβερνών κόμμα συμφωνεί και θα μπορούσε να τις υλοποιήσει καλύτερα αν τις αναλάμβανε από την αρχή:
«Βεβαίως συμφωνούμε με πολλές από τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά δεν συμφωνούμε με τον τρόπο που έγιναν», δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου εγκάλεσε… τη Ν.Δ. γιατί δεν ιδιωτικοποίησε το Ελληνικό, χωρίς όμως να αναφερθεί στις διαμαρτυρίες του ΣΥΡΙΖΑ όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. έριχνε το βάρος στις ιδιωτικοποιήσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Κυρίτσης δήλωσε ότι, αν περνούσε από το χέρι του, θα υλοποιείτο η μελέτη του ΕΜΠ, που θα ήταν καλύτερη για το δημόσιο συμφέρον: «Η συμφωνία θα προχωρήσει αναγκαστικά, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος».
Απαντώντας σε ερώτηση «τι μηνύματα στέλνουμε στους επενδύτες» σχολίασε ότι «στέλνουμε το μήνυμα ότι η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Υπάρχουν κανόνες».
Διαφωνία
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις Κυρίτση για τους συλληφθέντες πήρε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος: «Φρονηματικού χαρακτήρα σημαίνει ότι δεν έχουν κάνει καμία πράξη, ως υπουργός δεν μπορώ να σπεύσω να πω ότι έκαναν ή δεν έκαναν κάτι γιατί θα προκαταλάβω την απόφαση της Δικαιοσύνης…
Η Δικαιοσύνη δεν ασχολείται με απόψεις, αλλά με πράξεις… Διαφωνώ με τη δήλωση του κ. Κυρίτση ότι δουλειά του κράτους είναι η νομιμότητα και δουλειά των κινημάτων η υπεράσπιση, δουλειά του κράτους είναι και η νομιμότητα και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και η οριοθέτηση της βίας». «Συμφωνώ όταν λέει ότι δεν κάνει δηλώσεις αποδοκιμασίας», συμπλήρωσε.
Ωστόσο, ο κ. Παρασκευόπουλος κάλυψε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, για τις καταγγελίες του για παραδικαστικά κυκλώματα λέγοντας ότι τη γενική διατύπωση θέσεων τη θεωρεί άσκηση ελευθερίας. «Προτιμώ να αναφέρεται γενικόλογα, παρά σε συγκεκριμένα πρόσωπα, είναι άσκηση ελευθερίας, αν μιλά συγκεκριμένα θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
H εικόνα αυτή που παρουσιάζει η κυβέρνηση έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό αλλά και αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ν.Δ. έχει καλέσει προσωπικά τον πρωθυπουργό να πάρει θέση για το ζήτημα στο Ελληνικό ενώ η «αφωνία» στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα να υπερασπιστούν τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και αποφάσεις είναι πρωτοφανής.
Οπως αναφέρουν πολιτικοί παρατηρητές, η συγκυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο και το χαρακτηριστικό της διγλωσσίας, που είναι έντονο αυτή τη στιγμή, προκαλεί φθορά στην ήδη τραυματισμένη εικόνα της κυβέρνησης. Μάλιστα, στο αδιέξοδο αυτό αποδίδουν την «παρέμβαση» του κ. Τσίπρα, λίγες ώρες πριν, για τη συμπλήρωση 63 χρόνων από τη Συμφωνία του Λονδίνου (1953) για το γερμανικό χρέος. Ο πρωθυπουργός έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ότι «η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον, συνυπογράφοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα διασφαλίζει την ευημερία των λαών της».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το 1953 ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γερμανία και τους πιστωτές της με την υπογραφή της Συμφωνίας του Λονδίνου και έτσι η καταχρεωμένη και κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γερμανία απολαμβάνει τη μέγιστη κίνηση αλληλεγγύης με τη διαγραφή του 60% του χρέους της.
Η συμφωνία αυτή υλοποιήθηκε και με την υπογραφή της Ελλάδας, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ως αντιπολίτευση αλλά και σήμερα, ως κυβέρνηση, θέτει το ζήτημα του χρέους επί τάπητος, έχοντας μάλιστα κερδίσει σημαντικό έδαφος με συγκεκριμένα αποτελέσματα, που αποτυπώνονται στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου