Τη στιγμή, μάλιστα, που το Μέγαρο Μαξίμου πανηγυρίζει για την επίτευξη της συμφωνίας στις Πρέσπες, η οποία έχει πυροδοτήσει έντονες «εκρήξεις» οργής στην ελληνική κοινωνία, οι τοπικές Αρχές δεν εγκαταλείπουν τα «όπλα» και συνεχίζουν τη μεγάλη μάχη ενάντια στο «ξεπούλημα της Μακεδονίας».
Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας συγκαλεί την προσεχή Τετάρτη κρίσιμη διευρυμένη αυτοδιοικητική συνεδρίαση, ώστε να αποφασιστούν περαιτέρω συντονισμένες ενέργειες, αλλά και να προκριθεί ως μοναδική λύση η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Για «εθνική ταπείνωση» κάνει λόγο ο δήμαρχος Δοξάτου, Δημήτρης Δαλακάκης. Σε δηλώσεις του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, επισημαίνει ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία «διακυβεύεται η εθνική μας υπερηφάνεια».
Ο κ. Δαλακάκης αναφέρει τα εξής: «Τυχαίνει να εκπροσωπώ έναν δήμο ο οποίος είναι ιδιαίτερα μαρτυρικός. Το Δοξάτο και τα Κύρια έχουν υποστεί πολλά από το σλαβικό εθνικισμό. Εδώ και μία εβδομάδα, δεν έχω συναντήσει ούτε έναν δημότη που να λέει “ναι” στη συμφωνία ή να έχει αμφιβολίες. Ολοι οι δημότες μου και οι συμπολίτες μου είναι κατηγορηματικά αντίθετοι. Θεωρώ ότι δεν θα αποκαλέσουν τον Σκοπιανό Μακεδόνα».
Ο δήμαρχος Δοξάτου, όμως, στέκεται και στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Πισοδέρι: «Είδα να τρώνε ξύλο πολίτες και οικογενειάρχες. Δεν είδα ακραίους και φασίστες που πήγαν εκεί για να κάνουν επίτηδες επεισόδια. Οταν, δυστυχώς, βλέπουμε ότι υπάρχει μια τέτοια συμπεριφορά από την ελληνική κυβέρνηση, τότε αυτό το οποίο θα πρέπει να περισώσουμε, πέρα από την εθνική μας υπερηφάνεια, είναι και η ίδια η έννοια της δημοκρατίας…».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, μιλά για μια «απαράδεκτη συμφωνία».
Άλλωστε, όπως εξηγεί, «μετά από μια εξάμηνη διαπραγμάτευση, χωρίς να αποφανθεί η Βουλή επί του θέματος, χωρίς δημοψήφισμα, χωρίς εκλογές, δηλαδή χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, υπογράφηκε μια συμφωνία». Ο κ. Κυρίζογλου σημειώνει με δηκτικό τρόπο «επειδή ακούσαμε πολλές φορές για το διεθνή παράγοντα, αυτοί που φώναζαν “Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι” και “Go home Merkel” υπάκουσαν και υπέγραψαν μια συμφωνία. Και το μολύβι αυτό τους το έδωσαν οι ΑΝ.ΕΛ. και ο κ. Πάνος Καμένος».
Δημοσκοπικό σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ
Απαντήσεις, και μάλιστα «πειστικές», ζητά ο δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης. «Είμαι κατά της χρήσης του ονόματος Μακεδονία. Θεωρώ ότι η Ιστορία δεν αλλάζει. Ας πούμε ότι εγώ είμαι ένας καλοπροαίρετος συνομιλητής και αφήνω στην άκρη το ότι είμαι Μακεδόνας. Και βλέπω τα πράγματα ψυχρά, όπως τα βλέπουν οι πολιτικοί μας. Λένε, λοιπόν, ότι οι Σκοπιανοί κερδίζουν κάποια πράγματα χειροπιαστά, όπως την είσοδο στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διερωτώμαι, λοιπόν: Άραγε, ποιο είναι το κέρδος το δικό μας;».
Ο κ. Βοργιαζίδης προσθέτει: «Να δεχθώ -πάλι σαν καλοπροαίρετος συνομιλητής- αυτό που λένε περί γεωγραφικού προσδιορισμού. Αλλά θα παρατηρήσει κανείς και θα σκεφτεί: Τι σχέση έχει με το γεωγραφικό προσδιορισμό η γλώσσα; Γιατί πρέπει να υπάρχει μακεδονική γλώσσα αν μιλάμε για γεωγραφικό και μόνο προσδιορισμό; Επίσης, ισχυρίζονται ότι θωρακίζουμε τα βόρεια σύνορά μας. Από ποιον; Γιατί όλοι μας γνωρίζουμε ότι τα Σκόπια είναι ένα κράτος το οποίο διαφεντεύεται από τις ΗΠΑ. Δηλαδή, δεν είναι φίλοι μας και σύμμαχοί μας αυτοί; Θέλω μια πιο πειστική απάντηση. Δεν μπορώ να δω το όφελος το δικό μας. Αυτή την τακτική της αμέριστης βοήθειας και της συμπαράστασης τη δείξαμε και στην Τουρκία…».
Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στέλνει, μέσω του «Ε.Τ.» της Κυριακής, ο δήμαρχος Εδέσσης, Δημήτρης Γιάννου. «Εμείς τη Μακεδονία δεν την πουλάμε», λέει, τονίζοντας ότι «τη συμφωνία τη χαρακτηρίζουμε “ασυμφωνία” και “αφωνία” για ορισμένα κόμματα, διότι μας εκπλήσσει η στάση -μια ουδετερότητα- που δείχνουν κάποιοι πολιτικοί».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Γιάννου επαναλαμβάνει: «Δεν ξεχνάμε την Ιστορία μας. Η Μακεδονία είναι μία. Είναι αυτή η Μακεδονία όπου έχουν υπάρξει οι γονείς μας, όπου ζούμε σήμερα εμείς και θα ζήσουν και τα παιδιά μας. Σε μία Μακεδονία και όχι σε πολλές».
Ο ίδιος κάνει σαφές «δεν μπορούμε να έχουμε μια πατριωτική κατοχή», επισημαίνοντας ότι «έχουμε αρρωστήσει από αυτή την κατάσταση διότι δεν μπορούμε εμείς να είμαστε Μακεδόνες και άλλοι να έχουν το όνομα. Δεν γίνεται ο Ζάεφ να λέει από εδώ είναι οι Ελληνες και από εδώ οι Μακεδόνες και εμείς από τη πλευρά μας να καθόμαστε αμήχανα και να χαμογελάμε. Στο κάτω κάτω Ελληνες είμαστε, Μακεδόνες. Και έτσι θέλουμε να παραμείνουμε».
Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση του δημάρχου Αλεξάνδρειας, Παναγιώτη Γκυρίνη. «Θέλω να δηλώσω και να διατρανώσω σε όλους τους τόνους την αντίθεσή μου σε αυτή τη συμφωνία παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας. Πιστεύω απόλυτα στην Ιστορία μας των χιλιάδων χρόνων. Θεωρώ και είναι γνωστό ότι η γειτονική χώρα εδώ και χρόνια έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας μέσα από τα σχολικά βιβλία, από χάρτες, από ιστορικά βιβλία και συγχρόνως ενισχύει αλυτρωτικές διεκδικήσεις αναπτύσσοντας εθνικιστικά αισθήματα».
Βάλια Νικολάου
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]