Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών τα βρήκαν σε όλα στην δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Μάλιστα, κατευθυνόμενος προς το προεδρικό μέγαρο οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Αλέξη Τσίπρα αν έχουμε συμφωνία. «Μα δεν έχουμε να πούμε τώρα κάτι άλλο με τον πρόεδρο» απάντησε ο πρωθυπουργός χαμογελαστός, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την ύπαρξη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.
Μπροστά στις κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Παυλόπουλο ότι: «Ηρθα λίγο ξαφνικά. Κατανοώ τις δυσκολίες με τα ΜΜΕ. Τα νέα είναι καλά. Καταλήξαμε σε συμφωνία για ένα θέμα που μας απασχολεί χρόνια για τη διαφορά με την ονομοσία. Εχουμε συμφωνία, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική πλευρά. Εθνική γραμμή επί δύο δεκαετίες. Erga omnes και αλλαγή συντάγματος.
Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε συμφωνία που προβλέπει τις αλλαγές στο Σύνταγμα πέρα από την ονομασία και τις αλυτρωτικές αναφορές. Σημαντικότερο είναι ότι κατοχυρώνεται ιστορική κληρονομιά και παρακαταθήκη αρχαίας Μακεδονίας που στο παρελθόν προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν. Θετική εξέλιξη, η συμφωνία προβλέπει ότι θα τεθεί σε ισχύ αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει δύο προυποθέσεις.
Άρα θα πρέπει στο εξής αυτή η καλή συμφωνία που είναι θετική εξέλιξη και για την περιοχή, θα πρέπει να υλοποιηθεί από τους γείτονες. Είστε ο πρώτος που ενημερώνω, μετά τους αρχηγούς και τον κ.Βούτση, ώστε μετά να διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση για ενημέρωση της Βουλής. Χρέος μας με νηφαλιότητα να φτάσουμε στην συμφωνία, που αποτελεί σημαντικό ιστορικό βήμα».
Από την δική του πλευρά ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε: «Ευχαριστώ για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης. Να τονίσω πως στο εξής είναι σαφές πως η ευθύνη για το αν η γειτονική χώρα εννοείς εναπόκειται σε εκείνη, προυπόθεση είναι το Σύνταγμα. Η Ελλάδα μέσα από αυτή την προϋπόθεση δείχνει δημοκρατική ευαισθησία και για τα Σκόπια, που θα περάσει από τη Βουλή της. Αδιανόητο για εμάς τους Ευρωπαίους να αποδέχεται πράγματα αντίθετα στο Σύνταγμα, να κάνει πράξη δεσμεύσεις και θα κριθεί. Ο σεβασμός στην ιστορία είναι διαβατήριο της. Θέλουμε καλή γειτονία που ξεκινά από σεβασμό στην ιστορία και στο διεθνές δίκαιο».
Δείτε live:
Μετά την ενημέρωση που έκανε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.
Από εκεί και πέρα προγραμματίζεται και διάγγελμα του Τσίπρα προς τον ελληνικό λαό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την συμφωνία για το Σκοπιανό που επετεύχθη.
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija).
Ενημέρωση Τσίπρα στον Μητσοτάκη
Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ενημέρωσε πριν από λίγο ο Αλέξης Τσίπρας για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.
Ο κ. Μητσοτάκης του ζήτησε να του στείλει όλο το κείμενο της συμφωνίας και όχι μόνο τις βασικές αρχές που έχουν ήδη γίνει γνωστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για εκ των υστέρων ενημέρωση και αναμένεται αργότερα να κάνει δήλωση.
Στο μεταξύ η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στις 09.30.
Αρχικά, οι πληροφορίες ανέφεραν πως η συνάντηση θα γινόταν από λεπτό σε λεπτό, ωστόσο το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μόλις μετέδωσε πως Παυλόπουλος – Μητσοτάκης θα συναντηθούν την Τετάρτη.
Πώς θα γίνει η συζήτηση στην Βουλή
Με προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών θα συζητηθεί το Σκοπιανό στη Βουλή μάλλον την ερχόμενη Παρασκευή.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ενημέρωσή του στον Προκόπη Παυλόπουλο έκανε λόγο για το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα:
«Για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση.Tο αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον Πρόεδρο της Bουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους Προέδρους των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.
H ανακοίνωση ή δήλωση της Kυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.
Oι Πρόεδροι των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Kυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ’ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Kοινοβουλευτικής Oμάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ’αυτόν.
H απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.
H δευτερολογία των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας».
Καμμένος: Δεν ψηφίζω την συμφωνία – Δεν θα γίνει δεκτή στην πΓΔΜ
Την μπάλα στην εξέδρα πέταξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος για το Σκοπιανό και την συμφωνία που φαίνεται να έρχεται.
Ο κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην συνέντευξη Τύπου του κόμματος, σχολίασε τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να την ψηφίζει. Ωστόσο τόνισε πως έχει την πεποίθηση πως συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει, καθώς η δομή της δείχνει πως δεν πρόκειται να περάσει ούτε από την πΓΔΜ.
Όπως είπε ο κ. Καμμένος, από τους όρους της συμφωνίας για τους οποίους ενημερώθηκε από τον Νίκο Κοτζιά χθες, θεωρεί ότι η συμφωνία αυτή δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δεκτή σε δημοψήφισμα ή από την αντιπολίτευση.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ «η διαδικασία που θα ακολουθηθεί (σ.σ. στα Σκόπια) και αυτό είναι κυβερνητική θέση είναι μετά την πιθανότητα να γίνει η δεκτή συμφωνία με τον Ζάεφ – εγώ κρατώ τις επιφυλάξεις μου γιατί είναι μια συμφωνία που δεν θα μπορεί να γίνει δεκτή εύκολα από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό – θα υπογραφεί αλλά δεν θα έχει ισχύ μέχρι να φηφιστεί από τη Βουλή, να γίνει δημοψήφισμα, να επανέλθει στη Βουλή και αν όλα αυτά ολοκληρωθούν τότε θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση».
«Ίσως πάμε και μετα τις εκλογές για κύρωση σε περίπτωση που γινει όλη αυτη η διαδικασία που ανέφερα» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ενώ σε άλλο σημείο εκτίμησε ότι δεν θα γίνει το φθινόπωρο η συμφωνία.
Παράλληλα ο κ. Καμμένος ζήτησε πριν να υπάρξει οποιαδήποτε διαδικασία στην Ελλάδα να υπάρξει συμβούλιο πόλιτικών αρχηγών προκειμένου να αλλάξει η απόφαση του 1992.
Σύμφωνα με τον ίδιο η συμφωνία που είναι στο τραπέζι περιέχει τους όρους της συμφωνίας Καραμανλή.
Ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει συμφωνία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία τονίζοντας ότι θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή προς ψήφιση.
«Δεν συμφωνούμε και δεν θα ψηφίσουμε καμία συμφωνία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία. Δεν είναι μια απόφαση που μπαίνει σε διαπραγμάτευση. Είμαι σε άμεση συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ενημερώθηκα χθες και εχθές το βράδυ μιλήσαμε με τον Τσίπρα. Είμαστε σε μια φάση πλέον που στη σημερινή ημέρα θα έχει το απόγευμα επικοινωνία με τον Ζάεφ προκειμένου να δοθεί μια απάντηση. Η πρόταση αυτή προκειμένου να έρθει προς κύρωση στη Βουλή όπου εκεί θα και η θέση μας θα είναι αρνητική, είναι η πρώτη φορά που θα θέσω θέμα κομματικής πειθαρχίας. Όποιος σκέφεται να αλλάξει θέση, να φύγει τώρα από το κίνημα» είπε χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμενοποιώντας τη στάση των ΑΝΛΕ στη Βουλή είπε ότι «δεν απέχουμε ποτέ. Εμείς ή ψηφίζοιυμε είτε καταψηφίζουμε». «Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα μέτρα» συμπλήρωσε ο Πάνος Καμμένος αν και στην ερώτηση «ποια είναι τα άλλα μέτρα» αρκέστηκε να πει ότι θα τα δούμε όταν έρθει εκείνη η ώρα».
Ερωτηθείς για τους όρους της συμφωνίας είπε ότι «βλέπω όρους που είναι αρκετά ισχυροί όσον αφορά τη σλαβική καταγωγή, τη σλαβική γλώσσα, το ξεκαθάρισμα της ιστορίας της Μακεδονίας, του Μεγάλου Αλεξάνδρου κτλ. Τέτοιους όρους που έχει συμπεριλάβει η Ελλάδα στην πρότασή της δεν τους έχω ξαναδεί. Εάν δεν υπήρχε το κομμάτι του όρου Μακεδονία δεν θα δεσμευόμασταν».
«Δεν θα κάνουμε καμία κίνηση που θα υπονομεύσει την έξοδο αλλά όταν έρθει το θέμα στη Βουλή θα παραμείνουμε πιστοί σε αυτό που συμφωνήσαμε με το λαό όταν εκλεχθήκαμε» είπε ακόμα ο Πάνος Καμμένος ωστόσο πρόσθεσε ότι «εγώ το χέρι μου να το σηκώσω προκειμένου να γίνει δεκτή η ένταξη ενός κράτους με τον όρο Μακεδονία δεν θα το σηκώσω ποτέ».
Ο Δημήτρης Καμμένος έριξε «βόμβα» στο Σκοπιανό: Είναι μεγαλειώδης η ήττα
Νωρίτερα, για μία φορά εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος για το Σκοπιανό και την χρήση του όρου «Μακεδονία», ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος.
Ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν εκφράσει αυτήν την άποψη, ωστόσο εξέφραζαν ταυτόχρονα και την εμπιστοσύνη τους στους χειρισμούς του Νίκου Κοτζιά. Αυτήν την φορά, όμως, ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε την επερχόμενη συμφωνία ως «μεγαλειώδη και ιστορική ήττα».
Ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, θα επιβεβαιώσει σήμερα την πάγια θέση του κόμματος, ότι δεν δέχεται οποιαδήποτε παραχώρηση του όρου Μακεδονία στους Σκοπιανού. Η συμφωνία κατά τον Δημήτρη Καμμένο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Χρησιμοποιόντας σκληρή γλώσσα σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο Δημήτρης Καμμένος είπε ότι δεν μπορεί να δώσουμε γλώσσα μακεδονική. «Δουλευόμαστε;» είπε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει εθνική ουσία, η Ελλάδα κερδίζει μια μεγαλειώδη ήττα» και εξήγησε πως «αν δώσουμε τη γλώσσα και την εθνότητα δεν θα έχει κανένα νόημα το όνομα, ο αποκλειστικός όρος μακεδονική φεύγει από την Ελλάδα».
Θα τους δώσουμε περισσότερα από όσα μπορεί να φαντάστηκαν ποτέ ότι θα κερδίσουν, λέει ο Δ. Καμμένος.
Σε ό,τι αφορά στη στάση των ΑΝΕΛ ο κ. Καμμένος είπε ότι πρώτα θέλει να δει τη συμφωνία και στη συνέχεια θα μπορέσει να απαντήσει εάν το κόμμα θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση. Τα οικονομικά φτιάχνουν , τα εθνικά δεν φτιάχνουν, συμπλήρωσε ωστόσο. Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ συμφωνία με τον όρο Μακεδονία.
Το Σκοπιανό, είπε χαρακτηριστικά, μπορεί να είναι μέσα στη λίστα των λόγων για να χωρίσουν οι δρόμοι ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]