Η αμερικανική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στα διάφορα τριμερή σχήματα συνεργασίας που έχει προωθήσει η Ελλάδα.
«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα και φιλική συνάντηση με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών. Συζητήσαμε για τα προβλήματα της περιοχής μας, ιδιαίτερα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών μετά το πέρας της συνάντησής του που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.
«Προηγουμένως είχαμε μια συζήτηση με τον κ. W. Mitchell. Νομίζω ότι οι σχέσεις των δυο κρατών βρίσκονται σε θετική πορεία. Υπογράμμισα την ανάγκη να διασφαλιστούν η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή και αναφέρθηκα αναλυτικότερα στη συμπεριφορά της Τουρκίας και στην ανάγκη στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στα δικαιώματα που έχει διεθνώς, ότι η Κύπρος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα «πρόβλημα» απλώς του ΟΗΕ, αλλά ως ένα κυρίαρχο κράτος με συγκεκριμένους ρόλους και δυνατότητες στην περιοχή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Θα ήθελα να σας πω επίσης ότι, όπως ξέρετε, συνεχίζω σήμερα και αύριο συναντήσεις στην Ουάσιγκτον.
Την Τετάρτη το πρωί έχω συναντήσεις. Μετά θα ταξιδέψει η αντιπροσωπεία μας για τη Νέα Υόρκη. Εκεί θα δω τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για να κουβεντιάσουμε για τα ζητήματα και των μεταρρυθμίσεων του ίδιου του ΟΗΕ, αλλά και για τα θέματα που ενδιαφέρουν τη χώρα μας.
Θα δω επίσης τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, Miroslav Lajčák.Πέμπτη και Παρασκευή θα έχουμε συνάντηση με τον κ. Μάθιου Νίμιτς και με την αντιπροσωπεία της πΓΔΜ, για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις γύρω από το ονοματολογικό και τα θέματα που συνδέονται με αυτό.
Όπως είναι φανερό, στο ονοματολογικό εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη να υιοθετήσουμε μία από τις ονομασίες που έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς, δεν συμφωνούμε όπως ξέρετε με την 5η από τις προτάσεις του, και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου φιλικής συνεργασίας στο μέλλον με αυτή την χώρα, με το νέο της όνομα».
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Ο κ. Κοτζιάς ερωτώμενος για το αν συζήτησε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ το Σκοπιανό, ο Έλληνας υπουργός απάντησε πως δεν τέθηκε, πρόσθεσε όμως πως το συζήτησε χθες και προχθές με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Μίτσελ.
Στην ερώτηση για το τι ειπώθηκε και εάν έγινε κάποια προτροπή να κλείσει το θέμα, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: «Κανένας δεν μας προτρέπει για τίποτα, γιατί η Ελλάδα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτό το θέμα και όλοι παρακολουθούν με θετικό τρόπο πως μια χώρα με ενεργητική εξωτερική πολιτική προωθεί τις λύσεις».
Ο κ. Κοτζιάς στη συνέχεια τόνισε πως η ΗΠΑ είναι επίσης σκεπτική όσον αφορά στο θέμα των εξοπλισμών προς την Τουρκία.
Τέλος, για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο κ. Κοτζιάς δήλωσε πως: «Ερωτηθήκαμε και είπαμε ότι είναι απαράδεκτο για κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να κρατάει δυο αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού. Αλλά όπως ξέρετε η Τουρκία κρατάει στις φυλακές και σειρά από πολίτες των ΗΠΑ».
Ο κ. Πομπέο άκουσε με προσοχή την ανάλυση του Έλληνα υπουργού, ο οποίος διαπίστωσε ότι η αμερικανική πλευρά διακατέχεται από έναν σκεπτικισμό για την πολιτική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «οι δύο υπουργοί συζήτησαν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν να εδραιώσουν τον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ- Ελλάδας σε σημαντικούς τομείς συνεργασίας. Ο κ. Πομπέο συνεχάρη την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των προσπαθειών αντιμετώπισης των προκλήσεων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επίσης πρόσφερε την συνεχιζόμενη στήριξη του στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδος και υπογράμμισε την σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στον ρόλο τους ως τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ του 2018.
Οι δύο άντρες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για όλα αυτά και για άλλα διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και να συνεργαστούν στενά τις επόμενες ημέρες για να διασφαλίσουν την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]