Ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα, επισκέφθηκε το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Αγίων Θεοδώρων, όπου οι μαθητές και μαθήτριες τους υποδέχθηκαν με παιδικά τραγούδια. Το δημοτικό σχολείο είχε κλείσει το 1964 με εντολή των τουρκικών αρχών, όμως επαναλειτούργησε με άδεια της κυβέρνησης Ερντογάν το 2013.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς, τους οποίους ευχαρίστησε για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν στο σχολείο. Αμέσως μετά, ξεναγήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στους πλακόστρωτους δρόμους του χωριού, αλλά και στο σπίτι στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Πατριάρχης. Ο κ. Μητσοτάκης επαίνεσε το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη, χάρη στις προσπάθειες του οποίου -όπως είπε- «οι Ελληνες της Ιμβρου επιστρέφουν τα τελευταία χρόνια στο νησί τους».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκε με το μητροπολίτη Ιμβρου και Τενέδου, Κύριλλο, με τον έπαρχο Μουχιτίν Γκιουρέλ και το δήμαρχο Ουνάλ Τσετίν. «Είχα δεσμευθεί και στον Πατριάρχη να βρεθώ μαζί του στον τόπο στον οποίο γεννήθηκε και τον οποίον τόσο αγαπά. Και θέλω να σας ευχαριστήσω και προσωπικά για την πολύ καλή συνεργασία την οποία αντιλαμβάνομαι ότι έχετε με τους συλλόγους των Ιμβρίων, αλλά και με την ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα ελληνικά σχολεία στην Ιμβρο, ώστε η Ιμβρος πραγματικά να γίνει αυτό το οποίο όλοι θέλουμε: ένα παράδειγμα προς μίμηση ειρηνικής συνύπαρξης και συμβίωσης μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά τη συνάντησή του με το δήμαρχο.
«Να έρθετε και ως πρωθυπουργός»
Ο κ. Μητσοτάκης περπάτησε στους δρόμους της Παναγιάς και συναντήθηκε με τους Ελληνες του χωριού. Ενας του ευχήθηκε «να έρθετε εδώ και ως πρωθυπουργός», ενώ ένας συνταξιούχος τον ρώτησε «τι θα απογίνει με τις μειώσεις στις συντάξεις;» για να πάρει την απάντηση του προέδρου της ΝΔ: «Μπορούμε να βάλουμε ένα φρένο σε αυτές τις μειώσεις».
ΣΥΡΙΖΑ: 38.000 πολίτες ψήφισαν έως τις 14:00 για την ανάδειξη του νέου προέδρου
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέφθηκε το χωριό Αγρίδια, την αετοφωλιά της Ιμβρου, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, όπου λειτουργεί το Γυμνάσιο-Λύκειο. Μετά κατευθύνθηκε στο χωριό Σχοινούδι, στο οποίο μέχρι τη δεκαετία του ’60 κατοικούσαν περισσότεροι από 3.000 Ελληνες και σήμερα κατοικούν μόλις 100.
Το απόγευμα παρέστη στα Θυρανοίξια του παρεκκλησίου των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, παρουσία κατοίκων του νησιού. Λίγο πριν από την αναχώρησή του ανέφερε πως «η ιστορία της Ιμβρου είναι συνυφασμένη με την κοινή μοίρα Ελλήνων και Τούρκων. Και είχα μάλιστα τη μεγάλη χαρά σήμερα, επισκεπτόμενος τα σχολεία της Ιμβρου, να διαπιστώσω ότι η ελληνική κοινότητα στην Ιμβρο αυξάνεται και ότι η Ιμβρος παραμένει ένα παράδειγμα της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των δύο λαών μας. Μία ειρηνική συνύπαρξη, η οποία θα πρέπει να είναι ο οδηγός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για το μέλλον. Εχουμε μόνο να κερδίσουμε από αυτή την ειρηνική συνύπαρξη, η οποία προϋποθέτει βέβαια το σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας. Εύχομαι να μου δοθεί η ευκαιρία σύντομα να επιστρέψω σε αυτό τον πολύ ιδιαίτερο τόπο».
Σε όλη την περιοδεία του κυρίου Μητσοτάκη ήταν παρών και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα, Πέτρος Μαυροειδής.
Λόγω των συνεχόμενων διωγμών της Τουρκίας από το 1964 όπου ο ελληνικός πληθυσμός έφτανε στην Ιμβρο τους 10.000 κατοίκους, το 2000 είχαν απομείνει μόλις 168. Σήμερα στο νησί κατοικούν μόνιμα 500 Ελληνες, ανάμεσα στους οποίους 39 μαθητές και 13 βρέφη, που γεννήθηκαν εκεί. Το 2015 η τουρκική κυβέρνηση έδωσε την άδεια της λειτουργίας και του Γυμνασίου- Λυκείου στο νησί.
Βαρθολομαίος στον Ελεύθερο Τύπο
«Στην Ιμβρο, στη γενέτειρά μου, αισθάνομαι πάντα ευτυχής και συγκινημένος. Θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια, τα νεανικά μου χρόνια, τη φοίτησή μου στο δημοτικό σχολείο και στην κεντρική σχολή της Ιμβρου και κάθε φορά που επιστρέφω αναγεννιέμαι και ανανεώνομαι. Αυτή τη φορά με τόσους συμπατριώτες και τόσους φίλους της Ιμβρου και με τον εξοχότατο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κύριο Μητσοτάκη, ο οποίος με τίμησε με την παρουσία του στην ταπεινή μας γενέτειρα, αισθάνομαι διπλά και τριπλά ευτυχής. Είμαστε χαρούμενοι, αύριο θα ψάλλουμε το τελευταίο “Χριστός Ανέστη” και θα κλείσουμε την πασχαλινή περίοδο. Αλλά για μας, ζώντας κοντά στοn Θεό και στην όμορφη φύση που μας χάρισε εδώ στον τόπο μας, νιώθουμε πως ζούμε ένα διαρκές Πάσχα. Χριστός Ανέστη!».
Αποστολή, Μανώλης Κωστίδης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]