Ενώ χαρακτήρισε, στην ίδια συνέντευξη, εκτός πραγματικότητας το αίτημα για εκλογές τώρα, που έθεσε η Φώφη Γεννηματά. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετέφερε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, η οποία έχει εκφραστεί εδώ και καιρό, -ήδη από τις εκλογές του 2015, όπως παρατήρησε- για το «σπάσιμο» της Β’ Περιφέρειας της Αθήνας.
Αναλυτικά, σε ερώτηση για το εάν θα εφαρμοστεί το μέτρο που αφορά στις περικοπές των συντάξεων ή αν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι τόσο ίδιος όσο και ο κ. Τσακαλώτος, αλλά πολύ περισσότερο ο πρωθυπουργός έχουν πει πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την έξοδο από το πρόγραμμα. «Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να επιτύχουμε μία καλή συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους και να επιτύχουμε μία καλή συμφωνία για το καθεστώς της μετάμνημονιακής παρακολούθησης και σε αυτό είμαστε απολύτως προσηλωμένοι» διευκρίνισε ο κ. Τζανακόπουλος.
Πάντως συμπλήρωσε πως εάν στη συνέχεια προκύψει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι πάνω από τους στόχους, η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που θα επιτρέψει τη μείωση της λιτότητας -«αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στον καιρό του».
Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση θα μπορούσε να δεχτεί να έρθει νωρίτερα το αφορολόγητο, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Θα ήταν παράλογο και με δεδομένο ότι και το 2016 και το 2017 σημειώσαμε υπεραπόδοση σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 (χρονιά στην οποία είχαμε στόχο 0,5% και έκλεισε στο 3,8%-3,9% και το 2017 είχαμε στόχο 1,75% και απέδωσε κοντά στο 4%) επομένως δεν πρόκειται κανένας απολύτως να δεχτεί την εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019, δεν θα μπορούσε κανείς να επιχειρηματολογήσει υπέρ μίας τέτοιας απαίτησης» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.
Ο υπουργός Επικρατείας πρόσθεσε πως το Eurogroup αποφάσισε το τέλος του προγράμματος στις 21 Ιουνίου χωρίς πιστοληπτική γραμμή, χωρίς παράταση, και όλοι πλέον μιλούν για καθαρή έξοδο.
Ερωτηθείς για το εάν έχει άδικο η αντιπολίτευση που ζητεί ενημέρωση επί του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το αναπτυξιακό σχέδιο παρουσιάστηκε στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και δεν περιλαμβάνει τίποτε παρά τις γενικές στρατηγικές κατευθύνσεις, που έχουν ανακοινωθεί από τη μεριά της κυβέρνησης σε όλες τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών».
Για τα δημοσιεύματα που αφορούν στην σχέση του πρωθυπουργού με τον κ. Τσακαλώτο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέρριψε ευθύνες σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση, και έκανε λόγο για προσπάθεια να προκύψουν φήμες περί κακών σχέσεων. «Όλα αυτά όπως αποδείχτηκαν ψεύδη στο παρελθόν, θα αποδειχθούν ψεύδη και τώρα όταν θα έχουμε στα χέρια μας την τελική συμφωνία έξοδο από το μνημονιακό πρόγραμμα» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.
Τέλος διευκρίνισε πως μια μη καθαρή έξοδος, θα ήταν εκείνη που θα συνοδευόταν από πιστοληπτική γραμμή στήριξης, «που, όπως ξέρετε με βάση το καταστατικό του ESM, είναι συνδεδεμένη με μνημόνιο και διαδικασίες αξιολογήσεων, αντιθέτως μια καθαρή έξοδος θα περιγραφεί σε μία συμφωνία, η οποία θα προβλέπει τους ίδιους περίπου, όρους οι οποίοι προβλέπονταν και για τις υπόλοιπες χώρες οι οποίες είναι εξήλθαν από προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής» τόνισε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει άλλο μνημόνιο, τα ψηφισμένα μέτρα του 2019 και του 2020 αφορούν στο πρόγραμμα που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο και δεν υπάρχουν νέα μέτρα και δεσμεύσεις, «τέλεια και παύλα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στη συζήτηση για κατάτμηση εκλογικών περιφερειών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Η Β’ Αθηνών είναι μία γιγαντιαία περιφέρεια, η οποία ευνοεί ειδικές σχέσεις των υποψηφίων με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και απομακρύνει τους εκλογείς από τους αντιπροσώπους τους -και για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι δημοκρατική ανάγκη μία πιθανή κατάτμηση της, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μία καλύτερη συνθήκη αντιπροσώπευσης», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος.
«Νομίζω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα -όπως και ο υπουργός Εσωτερικών έχει πει- θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για το πώς θα κινηθούμε στο συγκεκριμένο ζήτημα», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που πάντως διευκρίνισε πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ανοίξει εκ νέου ζήτημα εκλογικού νόμου.
«Από τη δική μας πλευρά αυτό που έχει προτεραιότητα, είναι η διαπραγμάτευση για την καλύτερη δυνατή συμφωνία εξόδου της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία» δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και εκτίμησε ότι η κ. Γεννηματά φαίνεται ότι δε συμμερίζεται αυτή την προτεραιότητα αφού πριν λίγες μέρες «με έναν μάλλον ξαφνικό τρόπο έθεσε ζήτημα εκλογών, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες είχε πει ότι είναι αναγκαία η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση».
Συμπλήρωσε πάντως πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο και ζήτησε καθαρή θέση από το Κίνημα Αλλαγής για το ποιες είναι οι δικές του προτεραιότητες. Συνεχίζοντας το σχόλιό του για τη θέση της κ. Γεννηματά επανέλαβε ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητούσε να προκύψει Συνταγματική Αναθεώρηση από την παρούσα Βουλή ενώ προχθές ζήτησε εκλογές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι προφανώς η κ. Γεννηματά δεν κατανοεί «τη δυναμική της διαπραγμάτευσης, τη δυναμική των εξελίξεων καθώς, όπως γνωρίζετε, μέχρι τις 21 Ιουνίου είναι συμφωνημένο και είναι κοινός πολιτικός στόχος τόσο της Ελλάδας όσο και των δανειστών της να έχουμε καταλήξει σε μία συνολική συμφωνία που θα αφορά και στο χρέος αλλά και τη μεταμνημονιακή εποπτεία και την 4η αξιολόγηση. Μιλάμε για μια συμφωνία ως προς τις βασικές τις γραμμές θα είναι πολύ θετικότερη από ό,τι θα μπορούσε κανείς να περιμένει κανείς ένα ή δύο χρόνια πριν», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.
Καταλήγοντας ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι και ως προς την ουσία της πολιτικής το αίτημα για εκλογές αυτή τη στιγμή είναι εκτός πραγματικότητας. Πρόσθεσε πως η κ. Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής έχουν κάνει μία στροφή προς τη ρητορική της ΝΔ.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]