Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς υπερασπίστηκε το πρόγραμμα μικροδορυφόρων που προχωρά με την ενεργή εμπλοκή και σχεδιασμό από τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια απορρίπτοντας οιαδήποτε μομφή για το επιστημονικό έργο τους και για την αξιοσύνη του επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού τους.
Την ίδια ώρα κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι ο κ. Κριμιζής ζητούσε ακύρωση του Προγράμματος Μικροδορυφόρων και εξ υπαρχής σχεδιασμό του. «Αν η αξίωση του αυτή γινόταν αποδεκτή, αυτό θα σήμαινε ακύρωση επίμοχθου σχεδιασμού των επιστημόνων και ερευνητών που προετοίμαζαν επί σειρά μηνών στο πρόγραμμα αυτό» ανέφερε η ίδια πηγή.
«Η Ελλάδα έχει καταπληκτικό επιστημονικό δυναμικό. Κανείς δεν είναι απόλυτος κριτής της αριστείας» υπερασπίστηκε το επιστημονικό δυναμικό, τα τέσσερα δηλαδή πανεπιστήμια, που θα στηρίξουν το πρόγραμμα μικροδορυφόρων, ο κ. Παππάς απαντώντας νωρίτερα στη Βουλή για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό και την παραίτηση του καθηγητή Στ. Κριμιζή.
«Η Ελλάδα έχει καταπληκτικό επιστημονικό δυναμικό. Για το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων είμαστε περήφανοι. Δεν υπήρχε περίπτωση να το ακυρώσουμε, ό,τι και αν έλεγε ο καθένας, διότι σε αυτό το πρόγραμμα θα μπουν 4 ελληνικά πανεπιστήμια, θα μπουν 50 Έλληνες ερευνητές οι οποίοι, ενδεχομένως, υπό άλλες συνθήκες, υπό συνθήκες απουσίας στρατηγικής της χώρας για το διάστημα, να αναζητούσαν την τύχη τους στο εξωτερικό και αυτό δεν το θέλουμε καθόλου. Κριτές της αριστείας απόλυτοι δεν είμαστε ούτε εμείς ούτε εσείς ούτε κανένας από μόνος του από τους επιστήμονες, οι οποίοι υπηρετούν αυτόν τον κλάδο» είπε ο υπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ).
«Ο κ. Κριμιζής λέει πράγματα απολύτως αστήρικτα. Ο οποίος όμως κ. Κριμιζής είναι πιο προσεκτικός από ορισμένα στελέχη σας, και από εσάς προσωπικά, όταν τοποθετείται δημοσίως, διότι είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα κολάσιμο, στη συνέντευξη στην οποία ανακοίνωσε την παραίτησή του. Αυτό λοιπόν τα γνωστά παπαγαλάκια της δημοσιογραφίας το κατάπιανε και φτιάξανε τους πηχαίους τίτλους των πρωτοσέλιδων» σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής που είχε ακούσει λίγο νωρίτερα την κ. Ασημακοπούλου να δηλώνει ότι η επιστολή παραίτησης του κ. Κριμιζή είναι «κόλαφος» για τον υπουργό και την κυβέρνηση.
Ο υπουργός καλωσόρισε την πρόταση της βουλευτού της ΝΔ να ακολουθήσει, μέσα στις επόμενες ημέρες, συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το θέμα, με ακρόαση του κ. Κριμιζή και με τον νέο πρόεδρο του ΕΛΔΟ.
«Ο κ. Κριμιζής προφανώς έχει ένα αξιοσέβαστο επιστημονικό έργο και γι αυτό συμμετείχε ενεργά στον σχεδιασμό της πολιτικής και της συγκρότησης του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. Είχε πάρα πολύ καλές ιδέες για το οργανόγραμμα τις οποίες σε μεγάλο βαθμό υιοθετήσαμε και δυστυχώς μετά από δύο συνεδριάσεις διαπίστωσε ότι είναι απογοητευμένος και θέλησε να μην προχωρήσει» είπε ο Νίκος Παππάς και υπογράμμισε ότι «σε καμία χώρα δεν αποχωρεί η δημοκρατικά οργανωμένη πολιτεία από την υποχρέωσή της να σχεδιάζει τη διαστημική πολιτική. Και στη NASA την οποία κάποιοι έχουν υπηρετήσει κιόλας, υπάρχει το αντίστοιχο συμβούλιο Διαστημικής Πολιτικής» είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε ότι αυτό είναι το όργανο στο οποίο σχεδιάζονται οι προτεραιότητες της πολιτείας.
Ο υπουργός εξέφρασε τη μεγάλη λύπη του για τα περί αναξιοκρατίας, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι που στελεχώνουν τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, είναι άνθρωποι εγνωσμένου κύρους στον χώρο τους και δεν χρειάζονται «ούτε από τον Παππά ούτε από την κ. Ασημακοπούλου ούτε από τον Τσίπρα ούτε από τον Μητσοτάκη ούτε από τον Κριμιζή να πάρουν έγκριση για να πορευτούν».
Με πρόταση Μητσοτάκη Έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ 3 Φεβρουαρίου αποκλειστικά για την Άμυνα - Τι είπε ο Πρωθυπουργός
Ειδικά, δε, για το πρόγραμμα μικροδορυφόρων, ο υπουργός επισήμανε ότι αφορά 4 ελληνικά πανεπιστήμια. «Η μομφή περί αξιοκρατίας απευθύνεται στους ανθρώπους που θα υπηρετήσιουν αυτό το πρόγραμμα; Στους καθηγητές και ερευνητές των ελληνικών πανπιστημίων, οι οποίοι ανέπτυσσαν πρόγραμμα μικροδορυφόρων, αλλά για τις ανάγκες άλλων χωρών; Και έρχεστε τώρα να μας πείτε ότι και κάνουμε κομματική πολιτική και να μας κάνετε και κριτική διότι είναι θρήσκος ο νέος πρόεδρος του ΕΛΔΟ;» είπε ο κ. Παππάς.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα περί διαχείρισης χρημάτων είναι όχι απλώς αβάσιμα αλλά λέγονται για εντυπώσεις, γιατί ο ΕΛΔΟ δεν έχει ακόμη ΑΦΜ. Θα έπρεπε το πρώτο ΔΣ να τρέξει τις διαδικασίες πολύ γρήγορα, δεν συνέβη αυτό αλλά επειδή ακριβώς δεν έχει ΑΦΜ ούτε έχει εισπράξει ούτε έχει διαχειριστεί ένα ευρώ, «και συνεπώς η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων πέφτει εκκωφαντικά στο κενό».
Η βουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είπε ότι η επιστολή παραίτησης του κ. Κριμιζή έχει χαρακτηριστεί από τη ΝΔ κόλαφος και ζήτησε απαντήσεις για όσα στην επιστολή αναφέρονται σημειώνοντας ότι στο στόχαστρο βρίσκεται ο ίδιος ο Νίκος Παππάς και ο κ. Μαγκλάρας.
«Δεν θα διαπληκτιστούμε για τα προσόντα του κ. Κριμιζή. Είναι διακεκριμένος εκπαιδευτικός, με λαμπρή πορεία στις ΗΠΑ, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, με πορεία σε θέματα διαστήματος και στη NASA και διεθνώς. Πρωτοπόρος ερευνητής. Και εσείς επιλέξατε να τον απαξιώσετε και να τον λοιδορήσετε δημόσια για την παραίτησή του» είπε η κ. Ασημακοπούλου. Αναφέρθηκε επίσης ότι και ο κ. Μαγκλάρας είπε πως ο διακεκριμένος αυτός επιστήμονας δεν κατάλαβε την ουσία.
«Κατάλαβε την ουσία. Η ουσία ήταν να τον χρησιμοποιήσετε σαν επιστημονικό και πολιτικό άλλοθι για να φτιάξετε τον ΕΛΔΟ, για τον οποίο η πραγματική σας πρόθεση ήταν πάντα να τον κάνετε ένα κομματικό παραμάγαζο προσλήψεως ημετέρων και ένας οργανισμός αδιαφανούς διαχείρισης διαθέσιμων κονδυλίων» είπε η βουλευτής και παρατήρησε ότι «ο επόμενος πρόεδρος, ο κ. Πρωτοπαπάς, μάλλον βασιζόμενος στα θαύματα του αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη και μάλλον, με βάση τις γραφικές του αναρτήσεις στο facebook, απαξιώνοντας και αυτός με τη σειρά του τον κ. Κριμιζή, ανέλαβε τώρα αυτός τα ηνία». Ειδικά για το νέο πρόεδρο, ρώτησε αν έχει ασυμβίβαστο και ποιος είναι ο ρόλος στην Hellas Sat και γιατί τοποθετήθηκε χωρίς διαγωνισμό.
Η βουλευτής είπε, εξάλλου, ότι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ενέταξε στον νόμο για τον ΕΛΔΟ πρόβλεψη, προκειμένου το υπουργείο να διαχειρίζεται τα προγράμματα αυτά και τις συνδρομές και ότι μάλιστα με υπουργική απόφαση προβλέφθηκε και άλλη επιτροπή που θα αξιολογεί τα θέματα συμμετοχής μας στον ευρωπαϊκό οργανισμό.
Η κ. Ασημακοπούλου όμως δεν αρνήθηκε ότι είναι πολύ καλή ιδέα το πρόγραμμα μικροδορυφόρων και διευκρίνισε ότι το κόμμα της «δεν τα έχει με τα πανεπιστήμια αλλά τα έχει με τον υπουργό και τον κ. Μαγκλάρα», διότι προσπαθούν εκείνοι να διαχειριστούν τα κονδύλια χωρίς στρατηγική και σχεδιασμό. Κάλεσε δε τον υπουργό να εξηγήσει από που θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα. Όσο για το νέο πρόεδρο ρώτησε αν έχει νομικό ή θεσμικό ασυμβίβαστο και ποια είναι η θέση του στην Hellas Sat, διότι θα διαχειριστεί τα χρήματα των μικροδορυφόρων. «Το να είναι θρήσκος ασφαλώς δεν έχει ασυμβίβαστο. Για τη θεσμική του θέση ρωτώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο νέος πρόεδρος του ΕΛΔΟ δεν έχει κανένα ασυμβίβαστο, είπε ο Νίκος Παππάς. Παράλληλα είπε ότι «είναι άνθρωπος που έχει υπηρετήσει τη δορυφορική πολιτική της Ελλάδας, ένας άνθρωπος που επέμενε να μη συμβεί η εγκληματική πώληση μαζί με τον ΟΤΕ και του δορυφόρου» και πρότεινε στη ΝΔ να οργανώσει συναντήσεις και με τα πανεπιστήμια μια και είπε και η ίδια ότι δεν υπάρχει καν τεχνικό δελτίο του ΕΛΔΟ. Την προέτρεψε επίσης να κάνει και μια συνάντηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να κατανοήσει τι σημαίνει η αξιοποίηση των δορυφορικών δυνατοτήτων της χώρας, «η οποία δυστυχώς είχε πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]