Με μια λιτή δεξίωση που δεν θύμιζε άλλες εποχές, αλλά ήταν προσαρμοσμένη στις παρούσες συνθήκες, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο εορτασμός για την 42η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας.
Ο αριθμός των προσκεκλημένων αισθητά μειωμένος, ύστερα από αυστηρή επιλογή, και άνευ συζύγων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσκλήσεις δεν ξεπέρασαν τις 1.400.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, καθώς και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης, βουλευτές, εκπρόσωποι του δικαστικού σώματος, καθώς και αρκετοί αντιστασιακοί. Το «παρών» έδωσαν, επίσης, και οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τους πολιτικούς αρχηγούς στο γνωστό κιόσκι στο βάθος του κήπου του Προεδρικού Μεγάρου, η οποία διήρκεσε περισσότερο από μισή ώρα, και στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φιλικό.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε αναλυτικά στη δήλωσή του για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σήμερα για τη Δημοκρατία εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη εθνικής συναίνεσης για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης. Από την πλευρά τους, οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους δημοσιογράφους σε διάφορα πηγαδάκια για την τρέχουσα επικαιρότητα, αλλά και για τις επικείμενες εξελίξεις, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και εκείνοι στους κινδύνους για τη σημερινή Δημοκρατία με αφορμή την επέτειο για την 42η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας.
Ο κ. Παυλόπουλος αναχώρησε γύρω στις 21.20 από τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου και ακολούθησαν οι αρχηγοί των κομμάτων και τέλος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Φ. Γεννηματά: Χρειαζόμαστε ομοψυχία και εθνική συνεννόηση
«Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε όλους εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν με την τυραννία και το φασισμό και συνέβαλαν στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
«Η ομαλή μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατική ομαλότητα στηρίχτηκε στην ενότητα του λαού και στη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων μακριά από διχασμούς και εμφυλιοπολεμικά κατάλοιπα» τόνισε η Φώφη Γεννηματά και υπογράμμισε πως «αυτή την ομοψυχία και εθνική συνεννόηση χρειαζόμαστε όσο ποτέ σήμερα».
«Γιατί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μπορούμε να δουλέψουμε ενωμένοι, με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, για μια νέα μεταπολίτευση, για να βγάλουμε τον τόπο από τα αδιέξοδα και τα μνημόνια και να δώσουμε ξανά στις Ελληνίδες και τους Έλληνες προοπτική, ελπίδα και αξιοπρέπεια. Κανείς δεν μπορεί μόνος του» επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Β. Λεβέντης: Είναι μια Mεταπολίτευση υπό αμφισβήτηση
Για δημοκρατία στα χαρτιά και όχι στην πράξη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, υπογραμμίζοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο περιθώριο.
Όπως είπε, επιστήμονες, εργαζόμενοι, άνεργοι, είναι όλοι στα κάγκελα και υπογράμμισε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των νέων αναχωρεί στο εξωτερικό για να βρει δουλειά.
«Αντιλαμβάνεστε -όπως είπε – ότι είναι μια Mεταπολίτευση υπό αμφισβήτηση».
Συνεχίζοντας τόνισε ότι η Βουλή στάθηκε ανώριμη να ψηφίσει την απλή αναλογική και προσέθεσε ότι πολλοί ακόμη δεν πιστεύουν στην ισοτιμία της ψήφου και στις δημοκρατικές διαδικασίες, και κατέληξε τονίζοντας ότι θα τιμωρηθούν από τον ελληνικό λαό όσοι δεν ψηφίσαν την απλή αναλογική.
Στ. Θεοδωράκης: Η δημοκρατία κινδυνεύει από το κομματικό κράτος
«Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει σήμερα από τους στρατιωτικούς, αντιθέτως ο στρατός είναι αναπόσπαστο τμήμα του λαού μας», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Η δημοκρατία κινδυνεύει ακόμα και σήμερα από το κομματικό κράτος, από τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, από την καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης σημειώνοντας πως «δυστυχώς από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα πολλές κυβερνήσεις άλλαξαν, αλλά πολλά απ’ αυτά τα προβλήματα παραμένουν και πρέπει να ανταγωνιστούμε όλοι για να τα αλλάξουμε».
Μάλιστα, στράφηκε προς όλους εκείνους τους πολίτες που απέχουν από την πολιτική, από εκείνους που δεν ψηφίζουν, υπογραμμίζοντας ότι η δημοκρατία κινδυνεύει και από την αποχή των πολιτών.
Δ. Κουτσούμπας: Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες μένουν έξω από τους χώρους δουλειάς
“Δυστυχώς 42 χρόνια μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, τα μεγάλα λόγια περί δημοκρατίας, που λένε οι εκάστοτε κυβερνήσεις και η σημερινή, μένουν έξω απ’ τους τόπους δουλειάς, καταρρέουν στις Συνόδους του ΝΑΤΟ, που ετοιμάζουν νέες πολεμικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή και βεβαίως δεν τις θυμούνται καθόλου όταν φέρνουν Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και fast track διαδικασίες στη Βουλή, για να περάσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, που ευνοούν τους λίγους και βέβαια ματώνουν, γονατίζουν τον ελληνικό λαό. Να είμαστε καλά, καλή δύναμη σε όλους” δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας στην δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Θεοχαρόπουλος: Χρέος όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε τη δημοκρατία
«Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε σήμερα, υπάρχουν ορισμένοι που αμφισβητούν το δημοκρατικό κεκτημένο και ορισμένες κατακτήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου, και ταυτόχρονα οι αρνητές της Δημοκρατίας σηκώνουν κεφάλι» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως «χρέος όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε τη δημοκρατία και να παλέψουμε για την κοινωνική συνοχή» και σημείωσε πως η «μόνη εγγύηση για το αύριο, για όλους μας και ιδίως για τη νέα γενιά που αντιμετωπίζει το φάσμα της ανεργίας και της περιθωριοποίησης είναι η διεύρυνση, η ενίσχυση της Δημοκρατίας και ο συνεχής αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη».