Αναφορικά με τη δήλωση του Τούρκου αντιπροέδρου, Μπεκίρ Μποζντάγ, ότι η Τουρκία κατέβασε την ελληνική σημαία από τη νησίδα Ανθρωποφάγος, ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «ο Τούρκος αντιπρόεδρος μπορεί να παραλογίζεται όσο θέλει» και πρόσθεσε ότι δεν επιβεβαιώνεται η υποστολή σημαίας.
Oσον αφορά στην κίνηση των τριών νέων να υψώσουν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάγος» υπογράμμισε ότι «η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται από ιδιώτες».
«Η σημαία σε μία τέτοια περιοχή αποτελεί πράξη εξωτερικής πολιτικής. Γι αυτό και με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιου είδους ενέργειες» συμπλήρωσε.
«Η Τουρκία χάνει διαρκώς έδαφος. Πρέπει να καταλάβει ότι η ρητορική της όξυνσης, δεν της έχει πάει καλά και να μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για την ανακοίνωση της ΕΕ για τη στάση της Τουρκίας τόνισε:
«Η ΕΕ πήρε μία σαφή θέση για όσα συμβαίνουν αλλά δεν κάνει τον διαιτητή. Οποιαδήποτε διαφορά με την Τουρκία είναι και θέμα της Ενωσης. Αλλά το γεγονός ότι έχουμε τόσο επιθετική αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας, σημαίνει ότι προφανώς ίδρωσε το αυτί τους».
Σχολιάζοντας το χθεσινό περιστατικό με την επιχείρηση παρενόχλησης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, είπε ότι ζητήθηκε σχέδιο πτήσης, σηκώθηκαν αμέσως ελληνικά μαχητικά και τα τουρκικά απομακρύνθηκαν ενώ δεν υπήρξε καν παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου.
Αναφερόμενος στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται φυλακισμένη στη Αδριανούπολη αλλά και τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς , ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις και υπογράμμισε:
«Από τη μία μεριά έχουμε τους οκτώ στρατιωτικούς οι οποίοι είναι αιτούντες άσυλο και στη βάση της διαδικασίας η οποία προβλέπεται από ένα Κράτος Δικαίου, πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες. Αυτό η Τουρκία πρέπει να το καταλάβει. Η διεθνής διαδικασία και όλες οι δικαιοκρατικές εγγυήσεις που προβλέπονται, θα τηρηθούν.
Αυτό που έχει πει ο Ελληνας πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση – με κάθε τρόπο – είναι βεβαίως ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα. Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από τις δικαιοκρατικές εγγυήσεις που πρέπει να τηρηθούν.
Η τελευταία ενημέρωση που υπάρχει για τους Ελληνες στρατιωτικούς και από αρμόδια χείλη, είναι ότι βρισκόμαστε στο τέλος της διαδικασίας διερεύνησης της υπόθεσης . Βεβαίως έχει περάσει αρκετός καιρός και μάλλον έχουν υπερβεί τα όρια οι συγκεκριμένες έρευνες» σημείωσε και πρόσθεσε: «Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας πολιτικά και διπλωματικά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η Τουρκία θέλει να διαπραγματευτεί πολιτικά, επικαλούμενη της διαδικασίες της τουρκικής δικαιοσύνης και το έχει ξανακάνει. Νομίζω ότι δεν είναι ο ορθός τρόπος για να αντιμετωπίζει τα πράγματα».
Οσον αφορά στις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη, τόνισε: «Το ΔΝΤ έχει την τάση διαχρονικά να υποεκτιμά. Οποια πρόβλεψη και αν κάνει νομίζω ότι έχει χάσει την αξιοπιστία του μετά και τις προβλέψεις που είχε κάνει το 2015, το 2016 και το 2017 οι οποίες ήταν υποεκτιμημένες».
Ερωτηθείς για τη συζήτηση περί της εξόδου από τα μνημόνια επεσήμανε ότι « θα είναι καθαρή, δηλαδή δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε πιστοληπτική γραμμή, πράγμα το οποίοι επιδιώχθηκε από πολιτικές δυνάμεις ιδίως στη χώρα μας. Σας λέω με βεβαιότητα ότι η πορεία της εξόδου της χώρας από τη διαδικασία του τρίτου προγράμματος είναι βέβαιη και σταθερή και θα ολοκληρωθεί στην ώρα της» κατέληξε.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]