«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα τώρα είναι να κινηθεί προς τα εμπρός . Να αποφευχθεί οποιαδήποτε οπισθοχώρηση. Κοινοβούλιο και κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να συνταχθούν με ενότητα και αποφασιστικότητα για να εφαρμόσει γρήγορα το πρόγραμμα ώστε να έχει ανάλογες ωφέλειες», είπε ο Γάλλος επίτροπος, ο οποίος τόνισε ότι η αλλαγή της ατζέντας στην παρούσα φάση θα πρέπει να βρίσκεται στην κατεύθυνση της υιοθέτησης αναπτυξιακών μέτρων και πολιτικών που θα βγάλουν το ταχύτερο την Ελλάδα από την κρίση.
Εκκρεμότητες
Όπως είπε, από την πρώτη αξιολόγηση έχουν μείνει να προχωρήσουν θέματα όπως η σύσταση και η λειτουργία του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων και η ολοκλήρωση μιας σειράς αποκρατικοποιήσεων.
Στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης έθεσε ως βασικά θέματα τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και κυρίως την εφαρμογή χωρίς αποκλίσεις όλων των μέτρων που συμφωνήθηκαν στην πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Στην ώρα των ερωτήσεων όμως ήταν ξεκάθαρος σε όλα τα θέματα που έχει ανοίξει τον τελευταίο και η ελληνική πλευρά, ώστε να υπάρχει η αίσθηση της διαπραγμάτευσης.
«Μπλόκο»
Ειδικότερα, στο θέμα της εκ των προτέρων αναθεώρησης των δημοσιονομικών στόχων μετά το 2018 είπε: «Όλα βρίσκονται στο τραπέζι. Και οι δημοσιονομικοί στόχοι. Ομως είχαμε πριν από μόλις λίγες εβδομάδες την απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Εκεί αποφασίσαμε και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Γι’ αυτό ας μη συζητήσουμε σήμερα αυτό το θέμα». Με τον τρόπο αυτόν ξεκαθάρισε τη θέση της Κομισιόν στο θέμα που θέτει η ελληνική πλευρά για αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή για τα έτη 2019 και 2020, που θα περιληφθούν στο υπό σύνταξη μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής.
Στο θέμα με την αλλαγή του νόμου για την αξιολόγηση των Δ.Σ. των ελληνικών εμπορικών τραπεζών και το ελληνικό αίτημα για αλλαγές στο νόμο, ο κ. Μοσκοβισί ήταν λακωνικός αλλά σαφής: «Θα εφαρμόσουμε ως έχει τον υφιστάμενο νόμο για τις τράπεζες».
Τάσος Δασόπουλος
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί