Οπως αναμενόταν, το νέο σύμβολο που εγκρίθηκε χωρίς ψηφοφορία χρωματικά παραπέμπει και στο παλιό σύμβολο του ΠΑΣΟΚ.
Η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τους συντρόφους της σε «εκλογική ετοιμότητα», ενώ παρουσίασε τις 12+1 πολιτικές προτάσεις του κόμματος για την επόμενη μέρα, οι οποίες, όπως τόνισε, «μπορούν να αποτελέσουν ένα πλαίσιο προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας». Καταχειροκροτούμενη η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για «αναγέννηση της παράταξης», ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως «όψιμα, μετά από χρόνια, σκέφτηκαν την ανάγκη για συνεργασίες». Κατηγόρησε επίσης τα δύο κόμματα για το γεγονός πως «οι πλατείες και τα Ζάππεια κάλυψαν τους πραγματικούς υπεύθυνους του εκτροχιασμού της οικονομίας».
Θέλοντας να στείλει μήνυμα και στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, στο οποίο τις προηγούμενες μέρες κυριάρχησαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε πολιτικά αλλά και οργανωτικά θέματα, η κ. Γεννηματά απάντησε λέγοντας: «Ολα γίνονται με τη σειρά τους και στην ώρα τους».
Παρεμβάσεις
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε δεχθεί επικρίσεις για διαφορετικές θέσεις που εξέφρασε σε διάφορα ζητήματα, αλλά και για την απόφασή του να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, έδωσε τη δική του απάντηση δηλώνοντας: «Εγώ θα επιμείνω. Το νέο Κίνημα δεν θα πρέπει να είναι άθροισμα μηχανισμών, ούτε αρένα φιλοδοξιών». Επιπλέον, ο κ. Θεοδωράκης έστειλε μήνυμα και για τη μορφή που πρέπει να έχει ο νέος φορέας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το νέο Κίνημα δεν μπορεί να είναι μια νοσταλγική φωτογραφία του παρελθόντος. Πρέπει να είναι μια εικόνα από το μέλλον».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος υποστήριξε με νόημα πως δεν βοηθάει «ούτε ο ηγεμονισμός ούτε η Βαβυλωνία», εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του για την απόφαση να μην πραγματοποιηθούν ψηφοφορίες και κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ωστόσο υπεραμύνθηκε της ανάγκης για ενότητα, εν όψει των επικείμενων εκλογών. «Θέλουν το Κίνημα Αλλαγής χρήσιμο μεν, πλην όμως αδύναμο, εμείς όμως το βράδυ των επόμενων εκλογών θα είμαστε χρήσιμοι ισχυροί», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι σύνεδροι τις παρεμβάσεις που έκαναν και τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη της παράταξης, όπως ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη για «ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα, ώστε να έχουμε ενιαία φωνή παντού». Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως «η απάντησή μας στα κηρύγματα μισαλλοδοξίας και διχασμού δεν μπορεί να είναι άλλη από την καθημερινή παρουσία και δράση ανθρώπων που εκφράζουν έναν νέο πατριωτισμό», ενώ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζήτησε «να μην εξαντλούμαστε σε συζητήσεις για ενδεχόμενες συνεργασίες με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ».
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος χρησιμοποίησε οξείς τόνους για να επιτεθεί στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως «υπάρχει μέτωπο Δημοκρατίας κατά του διαρκούς πραξικοπήματος». Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο της Novartis, με το οποίο, όπως είπε, «προσπάθησαν να οικοδομήσουν τη μεγαλύτερη πολιτική και δικαστική σκευωρία των τελευταίων 50 ετών». Ο Κώστας Σημίτης στην έναρξη του ιδρυτικού συνεδρίου επισήμανε την ανάγκη η παράταξη να είναι «απόλυτα ειλικρινής» με τους πολίτες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τα Μνημόνια δεν σκίζονται σε μια μέρα», αφήνοντας σαφείς αιχμές στη στρατηγική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει τις εκλογές του 2015.
Ανοιγμα από Μητσοτάκη
Στο μεταξύ, άνοιγμα στο Κίνημα Αλλαγής και καθαρό μήνυμα μετεκλογικής συνεργασίας έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά την ομιλία του δήλωσε πως η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ υπήρξαν αντίπαλοι για σχεδόν 40 χρόνια, ωστόσο όταν το εθνικό συμφέρον το επέβαλε υπήρξαν στιγμές σύγκλισης.
«Είναι πολλά τα σημεία στα οποία μπορούμε να συναντηθούμε», τόνισε με νόημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα αρνητικά πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως όταν συμβαίνουν αυτά, προέχει «να μην περάσει ο καθεστωτικός αυταρχισμός την τάφρο της Δημοκρατίας, κάτι που προϋποθέτει τη συστράτευση όλων μας».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., παρουσιάζοντας τα πεδία στα οποία μετά τις εκλογές πρέπει να υπάρξει συναίνεση, όπως είναι το νέο Σύνταγμα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και σε ένα «ένα εθνικό πρόγραμμα για την Παιδεία, βασισμένο σε συναινέσεις όπως αυτές που πετύχαμε στο παρελθόν».
Γέφυρες συνεργασίας επιχείρησε να ρίξει στο Κίνημα Αλλαγής και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε «ότι πρέπει να υπάρξει ένας αστερισμός, μια μεγάλη παράταξη με πολλά και διάφορα πολιτικά υποκείμενα. Ενας τέτοιος λοιπόν συνασπισμός πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων μπορεί να αναλάβει το μεγάλο έργο της ανασυγκρότησης της χώρας. Και αυτό αποτελεί μια ειλικρινή απάντηση στρατηγικού χαρακτήρα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο Λεβέντης
Ωστόσο, «παραφωνία» στο Συνέδριο αποτέλεσε η ομιλία του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος αποδοκιμάστηκε έντονα από τους συνέδρους, όταν άσκησε σκληρή κριτική στους πρώην αρχηγούς του Κινήματος αλλά και όταν επιτέθηκε στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, επειδή, όπως είπε, σε τηλεοπτική εκπομπή «υπερασπιζόταν τις παλιές ημέρες του παλιού ΠΑΣΟΚ». Ο κ. Λεβέντης δέχθηκε έντονες αποδοκιμασίες και κλείνοντας την ομιλία του είπε πως «η Ενωση Κεντρώων με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ είμαστε συγγενείς».
Ιάσων Πιπίνης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]