Στο Σκοπιανό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ετοιμάζεται να πάει στα Σκόπια για να παραδώσει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, αλλά πλέον η κυρίαρχη θέση στον δεύτερο κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝ.ΕΛ., είναι η μη στήριξη της πρότασης Κοτζιά. Ολα θα εξαρτηθούν από την κατάληξη της προσπάθειας του κ. Τσίπρα να βρει ψήφους στην ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών. Ακόμα όμως και αν βρει, η σταθερότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θα αμφισβητηθεί.
Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που είναι προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη «ροκανίζει» τα ψήγματα αξιοπιστίας της κυβέρνησης ενώ ανεβάζει το θερμόμετρο στα φλέγοντα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων όπως η κυπριακή ΑΟΖ και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τον Εβρο.
Στην οικονομία, το ενδεχόμενο η χώρα να παραμείνει σε ένα καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας είναι το πλέον πιθανό, ενώ η επίσπευση μέτρων, όπως η μείωση του αφορολογήτου ή των συντάξεων από το 2019, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους δανειστές ως το αντίβαρο για τη συμφωνία στα μέτρα διευθέτησης χρέους.
Σε ό,τι αφορά τη σκανδαλολογία και ειδικότερα την υπόθεση Novartis που η κυβέρνηση έπαιξε ως τελευταίο χαρτί προκειμένου να ροκανίσει τη δημοσκοπική διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία και να κάνει νέα αρχή, τα πράγματα δεν προχωρούν με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Οι πολιτικοί αντίπαλοι που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. είχαν βάλει στο στόχαστρο και θεωρούσαν εύκολους αντιπάλους αντεπιτίθενται και φέρνουν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση έναντι της κοινής γνώμης, που παρακολουθεί τουλάχιστον αναποφάσιστη την ακραία σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Σε αυτό το κλίμα ήρθε η υπόθεση Σαββίδη, η οποία από τη μία ακύρωσε τη μάχη της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής ενώ από την άλλη τελείωσε την προσπάθεια επικοινωνιακά, το πολιτικό και επικοινωνιακό project εξυγίανσης στο ποδόσφαιρο, στο οποίο η κυβέρνηση είχε επενδύσει πολιτικά.
Γρίφος η στάση των ΑΝ.ΕΛ.
Μετά το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και το αντικυβερνητικό κλίμα που επικράτησε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναγκάστηκε να πάρει αποστάσεις από τις τελευταίες επιθέσεις φιλίας του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, οι οποίες πλέον αναδίδουν άρωμα αδυναμίας και όχι υπεροχής.
«Νομίζω ότι δεν έχει νόημα σε αυτή τη φάση να συζητάμε για ένα δομημένο διάλογο. Από τη δική μας πλευρά, είμαστε απολύτως ανοιχτοί για συζητήσεις με ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από τον συγκεκριμένο χώρο και αντιλαμβάνονται τα πολιτικά του αδιέξοδα, αλλά και τα πολιτικά του λάθη.
Αυτό σε αυτή τη φάση είναι και το εφικτό, όλα τα άλλα κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας», είπε χθες στον Real FM, καθιστώντας προσβλητική πλέον για το Κίνημα Αλλαγής οποιαδήποτε προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτηση για την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τη συγκρότηση ενός μετώπου δημοκρατίας απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι πρόκειται για «μια γελοία πολιτική τοποθέτηση που δεν είναι άξια σχολιασμού».
Σε αυτό το κλίμα, πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. και υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο να έδωσε εσπευσμένα εντολή στους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματός του να μην προχωρήσουν σε δημόσιες τοποθετήσεις μέχρι αύριο που αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. Με δεδομένη την παρατεταμένη σιωπή του κ. Καμμένου τις τελευταίες ημέρες, στο Μαξίμου έχουν ανησυχήσει σχετικά με αυτήν την πληροφορία, προσπαθώντας να μάθουν τι κρύβεται πίσω από την εντολή Καμμένου.
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]