Οι προσδοκίες της Αθήνας ότι η διεθνοποίηση της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα ασκούσε πίεση στην Αγκυρα και θα έφερνε αποτελέσματα δεν επαληθεύονται, καθώς η Αγκυρα συνεχίζει να προκαλεί φραστικά και επιχειρησιακά.
Σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρεται και στον διεθνή Τύπο, για τις Βρυξέλλες πρόκειται για «ένα ατύχημα στα σύνορα» και δεν υπάρχει διάθεση να παίξουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, αυτή είναι και η εικόνα που αποκόμισε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος μετά την ενημέρωση που έκανε για την υπόθεση στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ.
Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση ίσων αποστάσεων έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας και του Βερολίνου, ενώ η Κομισιόν δεν συζητά την αναβολή της ευρωτουρκικής σύσκεψης στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου μεταξύ των Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Ντόναλντ Τουσκ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το ότι σημειώθηκε και δεν έχει διαψευστεί από την κυβέρνηση ότι η Αθήνα σκέπτεται να θέσει τέτοιο ζήτημα αν η υπόθεση δεν έχει λυθεί ως τότε και οι Ελληνες στρατιωτικοί δεν έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα. Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, 22 και 23 Μαρτίου, είναι χρονικά και θεματικά το σημείο που θέλουν να φτάσουν οι Τούρκοι ώστε να εμφανίσουν την όποια θετική εξέλιξη στο θέμα, ως προϊόν διαπραγμάτευσης.
Προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση και για την αρνητική τροπή στο Σκοπιανό με τον νέο πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ να φτάνει να ζητά αλλαγές και στο ελληνικό Σύνταγμα και γενικότερα να σκληραίνει τη στάση του, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση και κυρίως διαψεύδοντας τις προσδοκίες της Αθήνας για επίτευξη συμφωνίας και λύση σε ένα εθνικό ζήτημα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση συνεχίζει να συστήνει αμήχανα «ψυχραιμία και προσεκτικές κινήσεις», ενώ απορρίπτει κάθε πρόταση στην κατεύθυνση να δημιουργηθεί κλίμα εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης. Σε αυτή τη γραμμή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επιτέθηκε κατά των βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι άφησαν να διαρρεύσουν σημεία από τη συζήτηση που έγινε ή και σημεία που δεν υπήρξαν. Ωστόσο, κατά απολύτως έγκυρες πληροφορίες, είναι ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών που γνωρίζει ως παρών στη συζήτηση ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους οι βουλευτές της αντιπολίτευσης σεβάστηκαν την κρισιμότητα της υπόθεσης και δεν έβγαλαν προς τα έξω πράγματα για τα οποία ενημερώθηκαν αλλά κυρίως δεν μίλησαν για πράγματα για τα οποία ρώτησαν, αλλά δεν ενημερώθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών.
Στην ίδια κατεύθυνση, κυβερνητικοί παράγοντες προαναγγέλλουν την απόρριψη της πρότασης του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη για άμεση σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ώστε «η Ελλάδα να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις μεγάλες εξωτερικές προκλήσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση και συναίνεση».
Για την ασφάλεια
Σε αυτό το κλίμα και με την κυβέρνηση να αναζητεί τρόπους να δείξει ότι «η δουλειά συνεχίζεται», ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε χθες τη νέα υποδιεύθυνση της Ασφάλειας Αττικής στη δυτική Αθήνα, προκαλώντας τα έντονα αλλά και σκωπτικά σχόλια του συνόλου της αντιπολίτευσης.
Στο φόντο της έξαρσης της εγκληματικότητας σε όλη την Αττική, τις σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων στην Ερμού και την Πατησίων, τα επεισόδια που γίνονται κάθε βράδυ στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου κ.λπ., καθώς και τα επεισόδια με ρίψη χημικών και τραυματισμούς διαδηλωτών της ΛΑΕ έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο στην Καποδιστρίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία χωρίς ασφάλεια.
Γιάννης Καμπουράκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]