Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για μεθοδεύσεις για «έναν ακόμα κομματικό διορισμό» που καταστρατηγεί την ανεξαρτησία που οφείλουν να έχουν τα στελέχη του Γραφείου, καθώς η αρμοδιότητά του είναι να ενημερώνει με αντικειμενικότητα τη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με την πορεία της ασκούμενης κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.
Η εκλογή του κ. Φραγκίσκου Κουτεντάκη, μετά την πρόταση του Νίκου Βούτση στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία. Υπερψήφισαν οι επτά βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., «κατά» οι δύο βουλευτές της Ν.Δ. και της Χ.Α., με «παρών» τοποθετήθηκαν ΚΚΕ, Ε.Κ. και Ποτάμι, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποχώρησε.
Η επιλογή του κυβερνητικού στελέχους που συνδιαμόρφωσε τον Προϋπολογισμό του 2018 ως ο επικεφαλής του Γραφείου, που θα είναι επιφορτισμένος να κρίνει… κατά πόσο ήταν ρεαλιστικός, δεν αποτέλεσε ηθικό πρόβλημα για όσους τον πρότειναν. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης όταν ρωτήθηκε σχετικά για το εμφανές ηθικό «κόλλημα» του κ. Φραγκίσκου Κουτετάντη απάντησε πως «όχι, δεν αποτελεί απολύτως κανένα πρόβλημα, καθώς δεν είναι αυτός που θα εκτελέσει τον Προϋπολογισμό του 2018. Το πρόβλημα του κ. Κουτεντάκη θα ήταν εάν καλείτο να κρίνει Προϋπολογισμούς προηγούμενων ετών, που από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, υπεύθυνου για τη Δημοσιονομική Πολιτική, ήταν υπεύθυνος να εφαρμόσει…».
Ο Νίκος Βούτσης ανάφερε ότι από τους 10 υποψήφιους που έστειλαν βιογραφικά για τη θέση (8-9 από τους οποίους είναι πανεπιστημιακοί) κατέληξε να επιλέξει και να προτείνει τον κ. Φραγκίσκο Κουτεντάκη γιατί είναι ένας νέος άνθρωπος, καλός επιστήμονας, όχι γιατί δεν ήταν και οι άλλοι, αλλά επειδή έχει μεγάλη εμπειρία και έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, άρα ξέρει να κρίνει Προϋπολογισμούς και να βλέπει εάν εκτελείται ορθά ή εάν υπάρχουν σκοτεινά σημεία ή παρεκκλίσεις.
Λίγο μετά, βέβαια, ανέφερε ότι και κάποιοι από τους άλλους συνυποψήφιους είχαν την εμπειρία του ΓΛΚ.
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε, σε σημείο που έκανε το βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου όχι μόνο να μιλήσει για «μεθοδεύσεις» του Προέδρου της Βουλής για την τοποθέτηση Κουτεντάκη αλλά και να αποχωρήσει από την ψηφοφορία, το γεγονός ότι ενώ ζήτησε από τον κ. Νίκο Βούτση να τον πληροφορήσει ποιοι ήταν οι άλλοι 10 συνυποψήφιοι εκείνος του το αρνήθηκε, λέγοντας πως μετά την ψηφοφορία της προτάσεως που έφερε στην Επιτροπή όσα από τα μέλη της θέλουν θα μπορούν αυτό να το πληροφορηθούν.
Ο Νίκος Βούτσης δικαιολόγησε την «εν κρυπτώ» επιλογή του προφασιζόμενους ότι από τη στιγμή που δεν υπήρχαν κριτήρια και το αποτέλεσμα δεν βγαίνει με βάση μιας μοριοδότησης προσόντων, αλλά με την προσωπική άποψη που διαμορφώνει ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλής, δεν θα ήταν σωστό να εκτεθούν αυτοί οι άνθρωποι!
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Σκληρή κριτική άσκησε χθες από το πρωί η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη. Σε σχετική ανακοίνωσή ανέφερε: «Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν αποδέχεται τους κομματικούς διορισμούς, αλλά θα αποκαταστήσει την αξιοκρατία και τη νομιμότητα την επομένη των εκλογών», υποστηρίζοντας πως η προσπάθεια διορισμού του Φραγκίσκου Κουτεντάκη είναι μία ακόμη απόδειξη.
Ο Νίκος Βούτσης, πάντως, με δηλώσεις του, επιτέθηκε στη Μαρία Σπυράκη λέγοντας πως «έμεινα κατάπληκτος από αυτή τη δήλωση και ότι η Ν.Δ. λέει πως εάν εκλεγεί θα βάλει τέλος σε αυτή τη θητεία, όταν οι συνταγματικές πέντε Ανεξάρτητες Αρχές αλλά και όλες οι υπόλοιπες, όπως το Γραφείο της Βουλής, έχουν προκαθορισμένη 5ετή θητεία». Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής επί δυόμισι χρόνια, παρότι «είχαμε πολιτικές αντιπαραθέσεις και διαφορετικές απόψεις με τον προηγούμενο συντονιστή κ. Λιαργκόβα, δεν διανοηθήκαμε ότι θα μπορούσαμε να διακόψουμε μια θητεία. Αλήθεια τελικά, η Ν.Δ. ποιον απειλεί ότι όταν έρθει στα πράγματα θα καταργήσει και ποιος ότι θα τελειώσει ποιον…».
Ο κομβικός πολιτικός ρόλος του συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και η «μάχη» που έδωσε η συγκυβέρνηση για την τοποθέτηση του κ. Φραγκίσκου Κουτεντάκη αποδεικνύονται από το γεγονός ότι βάσει του ΚτΒ θα είναι αυτός που θα επιλέξει και τα υπόλοιπα 4 μέλη του Γραφείου που η θητεία τους λήγει στο τέλος του μήνα και θα αποτελούν την επιστημονική ομάδα.
Ο νέος επικεφαλής του Γραφείου της Βουλής για την Παρακολούθηση του Προϋπολογισμού του Κράτους Φραγκίσκος Κουτεντάκης ανήκει στην ομάδα των τριαντάρηδων του ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετήθηκαν επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. σε κομβικές θέσεις οικονομικής πολιτικής.
Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, τοποθετήθηκε αρχικά από τον Αλέξη Τσίπρα ως σύμβουλος στο Γραφείο του και τον Οκτώβριο του 2015 στη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΥΠ.ΟΙΚ. Είχε επιτελικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και στις συζητήσεις με το Brussels Group. Είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ενώ ήταν από τα στελέχη που διαμόρφωσαν το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και συχνά ορθογραφούσε για πολιτικά και οικονομικά θέματα.
Γιάννης Απέργης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]