Τη θέση παράλληλης άσκησης κατέχει, σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου και του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, που αποκάλυψε η εφημερίδα μας, η Αικατερίνη Λιάκου, η οποία έχει συγγένεια με τον πρωθυπουργό κατά ομολογία του υπουργείου. Είναι σύζυγος του αδελφού (δηλαδή νύφη) του Αλέξη Τσίπρα.
Διαβάστε ακόμα: Αποκλειστικό: Νόμιμο «ρουσφέτι» για τη νύφη του Τσίπρα – Δείτε τα αποκαλυπτικά έγγραφα
Το υπουργείο
Το υπουργείο, με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, θεωρεί ότι υπηρετούμε δημοσιογραφία που «δεν σέβεται τίποτε», χωρίς φυσικά να μπορεί να διαψεύσει ούτε «κόμμα» από όσα αποκαλύφθηκαν. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Με σημερινό δημοσίευμα, ο Ελεύθερος Τύπος επιχείρησε να στραφεί εναντίον εργαζόμενης – υπαλλήλου του ΕΦΚΑ, όχι επειδή απασχολείται νόμιμα και με αυξημένα καθήκοντα στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά για το όνομα και τη συγγένεια που φέρει! Το συγκεκριμένο δημοσίευμα εμφανίζει ως δήθεν “ρουσφέτι’ το γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος του ΕΦΚΑ, με τις γνώσεις και την εμπειρία της, παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες για τα θέματα οργάνωσης των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ). Παράλληλα, αποσιωπά ότι, διοικητικά και οργανωτικά, η παροχή της υπηρεσίας των δημοσίων υπαλλήλων γίνεται, κατά την πάγια διαδικασία της δημόσιας διοίκησης, με παράλληλη απασχόληση. Ουδέν μεμπτό. Αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο μιας “δημοσιογραφίας” που δεν σέβεται τίποτα. Με “ανθρωποφαγική” διάθεση, στοχοποιεί πρόσωπα και οικογένειες για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους».
Απάντηση του «Ε.Τ.»
Κάναμε το καθήκον μας. Δεν γνωρίζουμε ούτε την κ. Λιάκου ούτε το σύζυγό της. Απλώς φωτίσαμε με στοιχεία, και αποδείξεις, αυτό που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως κορωνίδα στη νομή της εξουσίας: Την «ηθική» της Αριστεράς. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.
Αποδείχτηκε –και με την απευθείας συνομιλία μας με την ίδια και τον υφυπουργό- ότι είναι η νύφη του πρωθυπουργού -και βάσει νόμου- κατέχει διπλή θέση στο κράτος με αύξηση μισθού 30%. Είναι ηθικό, όμως, σε μια τέτοια θέση να βρίσκεται πρόσωπο που «’έτυχε» να έχει συγγένεια με τον πρωθυπουργό; Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του ισχυρίζεται ότι στρεφόμαστε κατά της υπαλλήλου «όχι επειδή απασχολείται νόμιμα στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού αλλά για το όνομα και τη συγγένεια που φέρει».
Παρεξήγησαν το προφανές μέσα στον πανικό τους. Δεν έχουμε κανένα λόγο να στραφούμε κατά της υπαλλήλου. Εχουμε λόγο και υποχρέωση να ερευνήσουμε. Η ίδια, λοιπόν, κατέχει την οργανική της θέση στο Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο του ΕΦΚΑ και ταυτόχρονα διορίστηκε ως μετακλητή υπάλληλος με διατήρηση της αρχικής της θέσης (!) στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου.
Την απόφαση την υπογράφει και η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου. Και βασίζεται σε Προεδρικό Διάταγμα του 2005, που επιτρέπει την παράλληλη άσκηση καθηκόντων. Δηλαδή επιτρέπει, βάσει των άρθρων του, ένας υπάλληλος να κατέχει τη θέση του προϊσταμένου, ή όποια άλλη στο Δημόσιο και ταυτόχρονα να «μετακαλείται» για απασχόληση σε ένα πολιτικό γραφείο υπουργού, υφυπουργού, ακόμη και πρωθυπουργού. Το Π.Δ. προβλέπει ότι ο μισθός σε παράλληλη απασχόληση έχει προσαύξηση 30%.
Κεφαλογιάννης για τον ελληνικό «Iron Dome»: Θα είναι έτοιμος εντός του 2026
Ρωτάμε: Αφού η κ. Λιάκου είναι ικανή και απαραίτητη, γιατί δεν αποσπάστηκε στο γραφείο του υφυπουργού με πλήρη και αποκλειστικά καθήκοντα και η τοποθέτησή της έγινε ως «μετακλητής»;
Η απάντηση είναι ότι ως αποσπασμένη θα έχανε την ιεραρχική της ανέλιξη στην κύρια θέση δεν θα δικαιούνταν να λαμβάνει το επίδομα της κύριας θέσης της (450 ευρώ) και όταν επέστρεφε θα είχε μείνει πίσω στην ιεραρχία ακριβώς επειδή αποσπάστηκε από την υπηρεσία της.
Με τη μετάκληση διατηρείται η ιεραρχική της εξέλιξη, έχει τις αποδοχές της κύριας θέσης, λαμβάνει και το επίδομα, και επιπρόσθετα, βάσει του Π.Δ., έχει και ένα 30% επιπλέον επί του μισθού της.
Δεν θα υπήρχε κανένα απολύτως ηθικό ζήτημα αν η απόφαση, αντί για μετακλητή, έλεγε αποσπασμένη, ακόμη και αν έχει συγγένεια με τον πρωθυπουργό.
Αυτό που πράξαμε, χωρίς κομματική σκοπιμότητα, ήταν με έρευνα και τη δεοντολογία που επιβάλλεται –επί ποινή διαγραφής- από το λειτούργημά μας (σ.σ.: και που κακώς κάποιοι το θεωρούν ως «επάγγελμα») να φωτίσουμε αυτά που κρύβει η απόφαση για τη νύφη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τις δυο νόμιμες θέσεις στο κράτος.
Οσοι γνωρίζουν και παρακολουθούν την πορεία του «Ε.Τ.», θα έχουν διαπιστώσει και διαβάσει ότι, και επί προηγούμενης κυβέρνησης Ν.Δ. υπήρξαν παρόμοια δημοσιεύματα για υπουργούς που εξετράπησαν των καθηκόντων τους. Τότε οι σημερινοί υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ «έτριβαν» τα χέρια τους, που μια «δεξιά» εφημερίδα ανεδείκνυε με αποδείξεις υπουργικές παραφωνίες. Σήμερα, ενοχλούνται και διολισθαίνουν σε πλήρη ανυποληψία, επειδή τους βρίσκουν χειρότερα από αυτά που κατήγγειλαν και παριστάνουν (αλίμονο) τους δάσκαλους της δημοσιογραφίας!!!
Θα έπρεπε να μην γράψουμε τίποτε. Να μην υπάρξει ο έλεγχος της εξουσίας που είναι ο ρόλος του Τύπου και των δημοσιογράφων, και να μην υπάρξει ούτε η «δημοσίευσις, που είναι η ψυχή της δικαιοσύνης» κατά τον Μάγιερ.
Αυτή τη δημοσιογραφία δεν την υπηρετούμε σε αυτή την εφημερίδα. Οταν οι αποδείξεις και το ρεπορτάζ είναι δεμένα με στοιχεία, τότε το μόνο που μένει -για όσους υπηρετούν το λειτούργημα- είναι να πράξουν το καθήκον τους: να τα δημοσιεύσουν. Γιατί στο τέλος, υπέρτατο καθήκον είναι το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή το μέλλον της χώρας και πώς θα γίνει καλύτερο με πολιτικούς που θα σέβονται τους φόρους των Ελλήνων και με πολίτες που θα ξέρουν την αλήθεια και όχι τα ψέματα όσων επιδιώκουν να υφαρπάζουν την ψήφο τους.
Για όλα αυτά ο Ελεύθερος Τύπος έχει το μέτωπό του καθαρό και δεν κάνει ούτε χιλιοστό πίσω από το λειτούργημα που επιτελεί.
«Κυβερνητικό πλεόνασμα πολιτικής ανηθικότητας»
Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ., Θεόδωρος Καράογλου, αναφέρει:«Οσο απαράδεκτη και προκλητική ήταν η ενέργεια της υπουργού Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου, να διορίσει με προνομιακό τρόπο τη σύζυγο του αδελφού του πρωθυπουργού, η οποία είναι δημόσια υπάλληλος, σε θέση παράλληλης άσκησης καθηκόντων και στο γραφείο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης ως μετακλητή, άλλο τόσο απαράδεκτη ήταν και η απάντηση που απέστειλε στην εφημερίδα που έκανε τη σχετική αποκάλυψη.
Σε αυτήν, εσκεμμένα αποσιωπά ότι ως μετακλητή -και όχι ως αποσπασμένη- η συγγενής του πρωθυπουργού εισπράττει επιμίσθιο, δηλαδή αύξηση μισθού σχεδόν 30%.
Αντί να απολογηθεί και να αλλάξει σήμερα κιόλας την απόφασή της, η ηγεσία του υπουργείου επιτίθεται στους δημοσιογράφους που έφεραν στο φως της δημοσιότητας άλλο ένα γεγονός που αναδεικνύει το πλεόνασμα πολιτικής ανηθικότητας που χαρακτηρίζει την παρούσα κυβέρνηση».
Κώστας Κατίκος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]