Βουλευτές που ήταν στη Βουλή και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παρακολούθησαν όλη τη συζήτηση από την αρχή μέχρι το τέλος, δεν πείθονται από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και τα non papers.
Μιλούν για απρόσμενη κοινοβουλευτική ήττα της κυβέρνησης, εμφανή έλλειψη σχεδιασμού και αίσθημα υπεροχής και αλαζονείας που γύρισε μπούμερανγκ.
«Εκεί που καταγγέλλαμε το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ελληνική πολιτική ιστορία, βρεθήκαμε απολογούμενοι», λένε χαρακτηριστικά και υποστηρίζουν ότι «αν δεν υπάρξουν στοιχεία που θα παραπέμψουν κάποιους από τους εμπλεκομένους κατά τη διάρκεια της έρευνας στην Προανακριτική, τότε θα υποστούμε στρατηγική ήττα».
«Θα συζητηθούν όλα εκεί που πρέπει», αναφέρουν, προαναγγέλλοντας συζήτηση στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, και επιμένουν ότι εντός της κυβέρνησης, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος δεν υπήρξε και δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για την υπόθεση Novartis.
Αναφέρουν ότι ήταν μεγάλο λάθος το ότι ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μπήκε τελευταίος στη σειρά των ομιλητών και παραδέχονται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, αλληλοεξουδετερώθηκε με τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνη Γεωργιάδη και δεν κατάφερε να σηκώσει το βάρος της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας.
Ειδικά για τον κ. Πολάκη, έλεγαν ότι έκανε λάθος που επικέντρωσε στις καταγγελίες εναντίον πολιτικών προσώπων με επιχείρημα «πώς τα “έπαιρναν” οι διοικητικοί και οι γιατροί; Κάτω από τη μύτη των πολιτικών; Αυτοί δεν κατάλαβαν τίποτε;», όταν χθες βγήκαν νέα στοιχεία για ακόμα 300 γιατρούς που επίσης τα «έπαιρναν» από τη Novartis, αλλά κατά το διάστημα Ιανουάριος 2016-Ιανουάριος 2017, δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Λάθος χαρακτηρίζουν και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποβίβασε αισθητά το κομμάτι των ποινικών ευθυνών των φερόμενων ως εμπλεκομένων, μιλώντας μόνο για πολιτικές ευθύνες, όταν η κοινή γνώμη εδώ και ημέρες έχει ακούσει κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, για μίζες, για βαλίτσες με λεφτά κ.λπ.
Υποστήριζαν ακόμα ότι τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Βενιζέλος για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, τις αιχμές για σχέσεις με τη Δικαιοσύνη και τα περί «εσχάτης προδοσίας» δεν έπρεπε να αφεθούν αναπάντητα, θεωρώντας υπεύθυνο το δίδυμο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, δηλαδή τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο (σ.σ. κυρίως αυτόν) και τον Σταύρο Κοντονή, για το ότι δεν απάντησαν στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
«Ευτυχώς που δεν παρακολουθούσε κανένας μετά τη μία και οι περισσότερες εφημερίδες είχαν κλείσει την ύλη τους», έλεγαν χαρακτηριστικά, αναφερόμενοι και στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένος, ο οποίος σε μία παραληρηματική ομιλία κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «σκότωσε τον πατέρα του» επειδή «επί ΠΑΣΟΚ κατηγορήθηκε ότι είχε offshore, έπαθε καρκίνο και πέθανε».
Για τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. έλεγαν ακόμα ότι σε άλλο σημείο -ενώπιον του κ. Τσίπρα- απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, που έθεσε το θέμα της διαφωνίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. για το Σκοπιανό, του είπε «να μην ανησυχεί για το Σκοπιανό, διότι οι Σκοπιανοί θέλουν δέκα χρόνια να αλλάξουν το Σύνταγμά τους και συμφωνία για το όνομα δεν πρόκειται να έρθει στη Βουλή…».
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]