Σήμερα ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι στόχος του ήταν να αλλάξει την πολιτική ατζέντα για να μην συζητηθεί η συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ζόραν Ζάεφ στο Βερολίνο αλλά και η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Σημείωσε επίσης ότι ο δεύτερος στόχος του κ. Τσίπρα ήταν να στείλει μήνυμα ότι «με έναν κουκουλοφόρο, σε μπλέκω σε σκάνδαλο».
Aπό την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «συντριπτική ήττα του Πρωθυπουργού, την πρώτη τόσο μεγάλη από τον Ιανουάριο του 2015».
Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα επιμένοντας στους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Όταν είπα ότι ο ενορχηστρωτής είναι ένας άνθρωπος που κοιτάει ψήφους αδιαφορώντας ότι τσαλακώνει ανθρώπους, ήμουν ακριβοδίκαιος» ανέφερε και συνέχισε:
«Είναι αρχισυμμορίτης και έχει χαρακτηριστικά παλιανθρώπου. Η ιστορία θα γράψει ότι μαζεύει ψηφαλάκια πατώντας στη τιμή μας».
Σημειώνοντας ότι «οι υπαρχηγοί σε αυτή τη συμμορία είναι 5 – 6 άτομα» ο κ. Λοβέρδος, μιλώντας στο Θέμα Fm, προανήγγειλε ότι «πέραν των μηνύσεων κατά των ψευδομαρτύρων έπεται δεύτερος γύρος μηνύσεων με τα ονόματά τους». «Θα χτυπήσω στην καρδιά της υπόθεσης» είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους για τον πρωθυπουργό σημείωσε ότι «επιδοκιμάστηκε ως διχαστικός» και ότι «αναδείχθηκε νικητής δια του δηλητηρίου το 2015». «Δεν τον ενδιαφέρει ότι η χώρα έχει προβλήματα, τον ενδιαφέρει με το διχασμό να κρατήσει τις ψήφους του» τόνισε.
Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real, η κ. Μπακογιάννη τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η σωστή λογική θα ήταν να πάμε σε προανακριτική επιτροπή να ψάξουμε τα πάντα», καθώς ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι «να χαθεί η ουσία της υπόθεσης και τα πιράνχας της υγείας να μην τιμωρηθούν».
«Η χθεσινή συζήτηση εξελίχθηκε σε Βατερλώ για την κυβερνητική πλειοψηφία» δήλωσε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και πρόσθεσε: «Οι κατήγοροι έγιναν κατηγορούμενοι και η επιχείρηση ποινικής δίωξης των αντιπάλων είναι προφανές ότι δεν ήταν τίποτε άλλο από πολιτική δίωξη. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην κλείσει άρον άρον την προκαταρκτική επιτροπή, όπως ήδη έχει προαναγγείλει ο κ. Τσίπρας. Για τη ΝΔ είναι αδιαπραγμάτευτος όρος ενώπιον της προκαταρκτικής επιτροπής να εξεταστούν κατ΄ αντιπαράσταση οι μάρτυρες με τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία έχουν παραπεμφθεί».
Σε ό,τι αφορά τους μάρτυρες, η κ. Σπυράκη σημείωσε ότι «είναι απαραίτητο να κληθούν οι μάρτυρες που είναι στην δικογραφία» και επισήμανε ότι η ΝΔ δεν τους αναγνωρίζει «για λόγους προφανείς».
ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Κασσελάκης ανακυκλώνει τα σκουπίδια για το δημοψήφισμα και τα capital controls»
Σχολίασε ότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε την έγκρισή του για το καθεστώς προστασίας με πέντε ημέρες καθυστέρηση, αλλά – όπως είπε – σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ θέλει να εξεταστούν, είτε ως «προστατευμόμενοι», είτε όχι. Η εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ακόμη ότι «η εικόνα που δόθηκε χθες μόνο επωφελής για την Ελλάδα δεν ήταν».
Η απάντηση του Μαξίμου
«Το μόνο Βατερλώ χθες ήταν η στάση της ΝΔ, που ενώ έλεγε «όλα στο φως» για το σκάνδαλο Novartis, τελικά δεν τόλμησε να ψηφίσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, επιβεβαιώνοντας πως ο κ. Μητσοτάκης φοβάται ακόμα και τους βουλευτές του» σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης.
Όπως σχολιάζουν, «η αγωνία της κυρίας Σπυράκη να κάνει ενημέρωση των πολιτικών συντακτών λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής, αποδεικνύει ποιος είναι ο πραγματικά χαμένος».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «πλέον, το μόνο που μένει να διευκρινιστεί μετά το Βατερλώ της ΝΔ, είναι αν στον ρόλο του Ναπολέοντα παραμένει ο κ. Μητσοτάκης ή είναι απλά ο κομπάρσος του κ. Σαμαρά».
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε ότι όποιος από τους εμπλεκόμενους θεωρεί ότι σπιλώνεται, θα πρέπει να ξανασκεφθεί το νόμο περί ευθύνης υπουργών.
«Είναι λογικό η πρώτη αντίδραση όποιου βάλλεται να είναι ότι πρόκειται για σκευωρία» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Έίναι καθήκον μας είναι τέτοιες διαδικασίες να μην υπάρξουν ξανά» υπογράμμισε ο κ. Βίτσας ενώ τόνισε ότι «όποιος από τους εμπλεκόμενους είναι αθώος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα».
Στο μεταξύ επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Ανδρέα Λοβέρδου εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.
Σχολιάζοντας τις ομιλίες τους στη Βουλή, ο κ. Πολάκης χαρακτηρίζει τον κ. Λοβέρδο «θλιβερό», τον κ. Βενιζέλο «ξεπεσμένο Ναπολέοντα» και σημείωσε ότι ο κ. Σαμαράς «σχεδόν κήρυξε εμφύλιο, τραβώντας τη Νέα Δημοκρατία τέρμα δεξιά».
Παραπέμπονται και οι δέκα πολιτικοί σε προανακριτική επιτροπή
Την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών συγκέντρωσε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, όπως προέβλεπε η πρόταση.
Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, οι βουλευτές ψήφισαν ως εξής, στις δέκα κάλπες που στήθηκαν.
Αβραμόπουλος: 218 ψήφισαν – 192 έγκυρα, 26 άκυρα – 188 υπερψήφισαν, 4 παρών
Βενιζέλος: 217 ψήφισαν – 191 έγκυρα, 26 άκυρα – υπερψήφισαν 185, παρών 6
Γεωργιάδης: 218 ψήφισαν – 192 έκγυρα, 26 άκυρα – υπερψήφισαν 186, παρών 6
Κουτρουμάνης: 217 ψήφισαν – 192 έγκυρα, 25 άκυρα – 180 υπερψήφισαν, 1 καταψήφισε, 11 παρών
Λοβέρδος: 217 ψήφισαν – 190 έγκυρα, 27 άκυρα – υπερψήφισαν 186, παρών 4
Λυκουρέντζος: 218 ψήφισαν – 190 έγκυρα, 28 άκυρα – 180 υπερψήφισαν, 2 καταψήφισαν, 8 παρών
Πικραμένος: 218 ψήφισαν – 180 έγκυρα, 28 άκυρα – 170 υπερψήφισαν, 8 καταψήφισαν, 12 παρών
Σαλμάς: 218 ψήφισαν – 19 έγκυρα, 26 άκυρα – υπερψήφισαν 159, καταψήφισαν 17, 16 παρών
Σαμαράς: 218 ψήφισαν – 191 έγκυρα, 27 άκυρα – 182 υπερψήφισαν, 3 καταψήφισαν, 6 παρών
Στουρνάρας: 218 ψήφισαν – 19 έγκυρα, 28 άκυρα – 182 υπερψήφισαν, 2 καταψήφισαν, 6 παρών.
Τα αναφερόμενα στην κυβερνητική πρόταση πρόσωπα, δεν ψήφιζαν στις κάλπες, που τα αφορούσαν.
Οι 10 πολιτικοί που ψηφίστηκαν να πάνε σε προανακριτική για την υπόθεση Novartis, είναι οι Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμένος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Ιωάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Κουτρουμάνης.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας προχώρησε με αργούς ρυθμούς, καθώς κάθε βουλευτής καλείτο να ψηφίσει ξεχωριστά σε κάθε μία από τις δέκα κάλπες που στήθηκαν, μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο που αναφέρεται στη δικογραφία.
Αποτέλεσμα η ψηφοφορία να διαρκέσει περίπου δύο ώρες και η καταμέτρηση ψήφων να ξεκινήσει λίγο πριν τις 5 το πρωί της Πέμπτης και να ολοκληρωθεί λίγο πριν 6 το πρωί. Οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής θα διαρκέσουν τουλάχιστον ένα μήνα.
Η Νέα Δημοκρατία είπε «ναι στην προανακριτική» χωρίς να ψηφίσει στις ξεχωριστές κάλπες, κάτι που καθιστά την ψήφο άκυρη. Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού έριξαν στην κάλπη δικό τους ψηφοδέλτιο από τη στιγμή που δεν εγκρίθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης για μία μόνο κάλπη.
Το ψηφοδέλτιο έγραφε «Ναι στη σύσταση επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής)».
Το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή ψήφισαν «Ναι», ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]