Το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και τη µετάβαση στη νέα δραχµή, γνωστό και ως Σχέδιο Χ, περιγράφει βήµα προς βήµα στις σελίδες του βιβλίου του µε τον τίτλο «Καλώς όρισες στη µαρτυρική αρένα» ο στενότερος συνεργάτης του πρώην υπουργού Οικονοµικών Γιάνη Βαρουφάκη, Αµερικανός οικονοµολόγος Τζέιµς Γκάλµπρεϊθ.
Όπως αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα» ο Τζέιµς Γκάλµπρεϊθ σε εµπιστευτικό µήνυµά του στον Γιάνη Βαρουφάκη αναπτύσσει την ιδέα να µη δηµιουργηθεί στην Ελλάδα νέο νόµισµα, όπως έγινε στο Ιράκ, αλλά να σφραγιστούν τα χαρτονοµίσµατα του ευρώ:
«Τα µετρητά στην Ελλάδα προέρχονται από τα ΑΤΜ και από τα γκισέ των τραπεζών. Αντίθετα µε το Ιράκ, υπάρχουν ασφαλείς και ταχείς δίαυλοι διανοµής. Το µόνο πρόβληµα, που ουδέποτε επιλύσαµε πρακτικά, είναι να βρεθεί χαρτί που θα λειτουργήσει γρήγορα στα ΑΤΜ, που θα παραχαράσσεται δύσκολα και που θα γίνει εύκολα αποδεκτό ως χρήµα από τον πληθυσµό. Αλλά η λύση ήταν ολοφάνερη µπροστά µας όλο αυτό το διάστηµα: σφραγισµένα χαρτονοµίσµατα ευρώ. Το µόνο που χρειάζεσαι είναι µία σφραγιδοµηχανή. Θα µπορούσε να γίνει µε το χέρι, η σφραγίδα δεν χρειάζεται να είναι περίτεχνη. Κανείς δεν θα πλαστογραφούσε µία νέα δραχµή σφραγίζοντας ένα γνήσιο χαρτονόµισµα ευρώ»
Το βασικό σενάριο του Σχεδίου Χ περιελάµβανε 9 συγκεκριµένα βήµατα µε νέα δραχµή και πληρωµή µισθών και συντάξεων µε υποσχετικές. «Υποθέσαµε ότι το βασικό σενάριο προς την έξοδο ήταν το εξής: 1) αποτυχία των διαπραγµατεύσεων, που σήµαινε αναπόφευκτη χρεοκοπία, 2) απόφαση της ΕΚΤ να ορίσει ανώτατο όριο ή να διακόψει την έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα (ELA), 3) κλείσιµο των τραπεζών και κατάσχεση των καταθέσεων που είχαν αποµείνει. Καθώς το ελληνικό ταµείο εγγύησης καταθέσεων µπορούσε να καλύψει µόνο µικρό τµήµα της αξίας των υφιστάµενων λογαριασµών σε ευρώ, θα έπρεπε είτε να διακοπεί η λειτουργία ολόκληρου του συστήµατος πληρωµών, είτε να µετατραπούν αυτοί οι λογαριασµοί στο νέο νόµισµα όσον το δυνατόν ταχύτερα. Συγκεκριµένες δράσεις για την έξοδο θα απαιτούνταν ευθύς µόλις η ΕΚΤ καταργούσε τον ELA: (α) κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, β) άµεση εθνικοποίηση της Τραπέζης της Ελλάδος ή εναλλακτικά κήρυξη χρεοκοπίας, δηµιουργία νέου φορέα και διορισµός επιτρόπου ως διοικητή, γ) εθνικοποίηση των εµπορικών τραπεζών και επιβολή τραπεζικής αργίας, δ) επαναπροσδιορισµός όλων των καταθέσεων και των δανείων που διέπονταν από την ελληνική νοµοθεσία σε νέα δραχµή µε αρχική συναλλαγµατική ισοτιµία 1:1, ε) εκτύπωση υποσχετικών (scrip) για να πληρωθούν µισθοί, συντάξεις και προµηθευτές ώστε να ακολουθήσουν τα χαρτονοµίσµατα το ταχύτερο δυνατόν, στ) επιβολή ελέγχων κεφαλαίων και ορίων στις αναλήψεις, ζ) ισχυρά, κατάλληλα και εµφανή µέτρα που θα εγγυώνται τη δηµόσια τάξη, την ασφάλεια και τις στοιχειώδεις προµήθειες και υπηρεσίες, η) επικοινωνία µε την ελληνική και την παγκόσµια κοινή γνώµη και τον τουριστικό τοµέα για να καθησυχαστούν όλοι ότι η αναστάτωση θα είναι ελεγχόµενη και προσωρινή, θ) πλήρες χρονοδιάγραµµα των όρων για την αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους».