Ωστόσο, για το… τυπικό σήμερα θα πραγματοποιηθεί άλλη μία συνάντηση με τους Θεσμούς, χωρίς ουσιαστικά να προσδοκάται κάποια εξέλιξη. Αντιθέτως μάλιστα στην ανακοίνωση που θα βγει αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η διακοπή των διαπραγματεύσεων και η αποχώρηση από την Ελλάδα.
Χθες υπήρξε μία προσπάθεια του αναπληρωτού υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη να δώσει το στίγμα των ελληνικών θέσεων στο κουαρτέτο αλλά χωρίς να έχουμε κάποια εξέλιξη. Οι δανειστές άκουσαν με λεπτομέρειες την ελληνική πρόταση για το μηχανισμό λήψης διορθωτικών μέτρων, όποτε διαπιστώνεται ότι πέφτει έξω ο κρατικός προϋπολογισμός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές διαφωνούν να λαμβάνονται μέτρα όποτε η Eurostat διαπιστώνει αποκλίσεις, γιατί οι ανακοινώσεις της γίνονται «κατόπιν εορτής», τέσσερις μήνες μετά το κλείσιμο του προϋπολογισμού. Η ελληνική πλευρά επιμένει κυρίως για επιβολή εκτάκτων φόρων, ενώ οι δανειστές θέλουν αυτόματες περικοπές δαπανών. Με τα δεδομένα αυτά, οι διαπραγματεύσεις έχουν οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο και η χώρα να κατευθύνεται σε παγόβουνο.
Καήκαμε…
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εδώ και εβδομάδες είχε προειδοποιήσει ότι αν μπούμε στον Μάιο χωρίς συμφωνία… χαθήκαμε. Προφανώς είχε κατά νου όχι μόνο τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας αλλά και τη ραγδαία επιδείνωση του κλίματος η οποία έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ορατή ειδικά μετά τις χθεσινές εξελίξεις.
Τα χρονοδιαγράμματα είναι ακριβώς ίδια με τα περυσινά. Με πολλές δυσκολίες, η χώρα μπορεί να λειτουργήσει για τις επόμενες 70 ημέρες. Μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου, τελειώνει ο χρόνος για την αποπληρωμή δύο ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό, πρακτικά είναι και το σημείο «μηδέν» καθώς χωρίς δόση από τον ESM ποσό της τάξεως των 2,5 δις. ευρώ (σ.σ πόσο μάλλον όταν τον ίδιο μήνα σκάει και μια δόση του ΔΝΤ) δεν μπορούν να συγκεντρωθούν.
Οι υποχρεώσεις στο εσωτερικό μέτωπο, καλύπτονται κατά κύριο λόγο με το «πάγωμα» όλων των δαπανών που δεν έχουν να κάνουν με βασικές λειτουργίες του κράτους ή υποχρεώσεις για μισθούς και συντάξεις (ήδη στο τρίμηνο οι δαπάνες είναι κατά 1,5 δις. λιγότερες σε σχέση με τον προγραμματισμό).